VR:n konepajan isot vaunusarjat on tehty loppuun Pieksämäellä

VR:n Pieksämäen konepaja sai tehtyä vuoden vaihteeseen mennessä siltä tilatut suuret tavaravaunusarjat.

– Syksyllä tarvitaan uutta tekemistä. Tarjouksia on sisällä, kertoo konepajan päällikkö Erkki Puhakka.

Tällä hetkellä on muutettavana sadan avovaunun sarja raakapuuvaunuiksi kesään mennessä. Lisäksi on menossa 220 raakapuuvaunun saneeraus.

– Yleinen tilanne heijastuu konepajan tuotantoon. Pieksämäellä asiat ovat hyvässä kunnossa, eikä radikaaleja muutoksia ole tulossa. Toimintaa jatketaan kaikissa nykyisissä paikoissa sillä volyymillä, minkä VR on pystynyt toimittamaan, toteaa VR Yhtymän uusi kunnossapitojohtaja Kimmo Soini, joka aloitti työnsä maaliskuun alussa.

Hän sanoo, että tulevaisuutta linjattaessa pidetään kiinni vaunukalustoon liittyvästä ydinosaamisesta.

– Ydinosaaminen ehkä muuttaa hieman muotoaan, mutta on tärkeää pitää se itsellä.

Konepajalla on tätä nykyä reilu 170 työntekijää ja lisäksi vuokratyömiehiä. Reilussa kymmenessä vuodessa työntekijämäärä on vähentynyt sadalla vaikka samaan aikaan on rekrytoitu toistasataa työntekijää.

Toinen iso muutos on ollut työkannan muuttuminen. Ratatyökoneet, kiskobussit, elektroniikka ja sähköpuolen työt yleensäkin ovat uutta entiseen pitkälti tavaravaunupohjaiseen uustuotantoon, muutostöihin ja varaosien tekemiseen nähden.

– On tullut uutta osaamista. Tämän aidan sisällä on sellainen porukka, että täällä tapahtuu mitä vain.

Konepaja ei ole lomauttanut työntekijöitään, mutta se on vähentänyt ulkopuolisten käyttöä, kun työtilanne on heikentynyt.

– Työntekijät ja vuokratyömiehet ovat kasvaneet yhteen niin, että ovat oppineet tekemään hyvää yhteistyötä, VR:n varikot ja konepajat divisioonan pääluottamusmies Sakari Ojala sanoo.

Konepajan valtavissa hallitiloissa on siistiä, ilma on raikasta ja tavarat on aseteltu järjestykseen seinien vierustoille.

– Tänä vuonna uusitaan viimeiset taukotilat. Sitten talo on käyty läpi, Puhakka sanoo.

Konepajalle valmistui vuoden vaihteessa myös uusi porttijärjestelmä. Portin viereen rakennetussa tilassa vartioi vartiointiliike läpikulkua vuorokauden ympäri. Työvuoroihin tarvitaan sitä varten yhteensä kahdeksan työntekijää.

– Porttijärjestelmää uudistettaessa kaadettiin puustoa. Sen ansiosta täällä on nyt valoisaa.

Yksikössä on alkanut kaksivuotinen työkykyprojekti yhdessä Mikkelin ammattikorkeakoulun kanssa.

– Tarkoituksena on auttaa porukkaa jaksamaan. Työntekijöiden keski-ikä täällä on reilusti yli 50. Taukotilojen pitää olla kunnossa, että kahvin kanssa tulee puraistua jotakin. Näitä töitä ei muuten jaksa.

VR:n konepajalla on oma hyvä työpaikkaruokala.

– Työntekijät ovat sitoutuneita. Henkilöstötutkimusten tulokset ovat täällä olleet hyvät ja niiden halutaan pysyvän sellaisina tai jopa vielä paranevan.

Yksikkö on saanut työprosesseja kehittäviin investointeihinsa hyvin rahoitusta. Tämän vuoden ohjelmassa on hitsausrobottien saneeraus.

Päivittäisjohtaminen uudistettiin äskettäin. Jokaisella työnjohtoalueella pidetään aamupalaverit, joista tuotantopäälliköt tuovat tiedon Puhakalle.

Uusi työväline on omaan käyttöön suunniteltu tietotaulu, johon kaikki työn kannalta olennaiset asiat on merkitty. Tieto on helposti ymmärrettävässä symbolimuodossa, joten tilannekuva avautuu asiaan perehtyneelle yhdellä silmäyksellä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.