Valion tilityshintaan tuli 22 miljoonan euron lovi

Meijeriyhtiö Valion viime vuoden tulostiedotteen otsikossa lukee ”annus horribilis”. Valion riskit realisoituivat, kun Venäjän-vienti romahti elokuun alkupuolella tuontikiellon takia.

Valion suurimman vientimaan Venäjän liikevaihto jäi 258 miljoonaan euroon, kun sen arvioitiin kohoavan normaalioloissa yli 400 miljoonaan euroon.

Valio maksoi suomalaisille maidontuottajille 885 miljoonaa euroa eli 45 prosenttia liikevaihdosta. Tilityshinnassa oli 22 miljoonan euron vähennys edellisestä vuodesta. Valiolaisia maidontuottajia on noin 7 100.

Valion liikevaihto notkahti viime vuonna 1950 miljoonaan euroon. Liikevaihdon 79 miljoonan euron miinus vastasi 3,9 prosenttia. Ulkomailla miinusta tuli 9 prosenttia ja kotimaassa 0,8 prosenttia. Loppuvuoden romahdus ei näy tunnusluvuissa täysimääräisenä, koska alkuvuosi mentiin ennätysvauhtia eteenpäin.

Konsernin maitotuotto laski 43,7 senttiin litralta edellisen vuoden 48,0 sentistä litralta. Tuottajaosuuskunnille maksettu tilityshinta oli 45,4 senttiä litralta, kun se oli vuotta aikaisemmin 2,1 senttiä korkeampi.

Viennin tyrehdyttyä satojen miljoonien litrojen maitomäärät jouduttiin jalostamaan maailmanmarkkinoille teollisuusvoiksi ja maitojauheeksi, joiden hinnat olivat ennätysmatalat. Myös kotimainen kilpailutilanne kävi vaikeaksi kilpailuviranomaisten puututtua kauppamaidon tukkuhinnoitteluun ja markkinaosuus perusmaidossa laski alle 30 prosentin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.