Vapaavuori: Valtion vastuut alle 100 miljoonaa euroa

Talvivaaran kaivoksen perustajalla Pekka Perällä ei ole roolia uudessa Talvivaaran kaivosyhtiössä. Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) pitää kuitenkin todennäköisenä, että uusi omistaja käy Talvivaaran emoyhtiön kanssa keskusteluita tarvitsemistaan palveluista.

Selvitystilassa oleva emoyhtiö on tarjonnut tiettyjä asiantuntijapalveluita konkurssissa olevalle kaivosyhtiölle.

Vapaavuori korosti toimittajille eduskunnassa, ettei tänään julkistetun järjestelyn toteutuminen ole vielä varmaa. Isoin ympäristökysymys, joka pitää ratkaista, on kaivosalueella olevien vesien poistaminen.

Ostaja Audley Capital Advisors ja valtio ovat sopineet, etteivät julkista kauppahintaa. Summa on Vapaavuoren mukaan joka tapauksessa pienempi kuin 40 miljoonaa euroa eli vähemmän kuin mitä kaivokseen on tähän mennessä kulunut veronmaksajien varoja.

Talvivaara-järjestelyssä mukana olevan valtion erityisyhtiön Terrafamen rahoitus sisältyy lisäbudjettiin, joka on parasta aikaa eduskunnan käsittelyssä. Hallitus esittää, että yhtiötä pääomitettaisiin 97 miljoonalla eurolla. Vapaavuoren mukaan tämä on maksimisumma, jonka valtio järjestelyyn käyttää.

- Ajatuksena on, että kaikkia näitä rahoja ei tarvittaisi. Se on eräänlainen maksimisumma, joka tarvitaan niin kauppahinnan maksamiseen, yhtiön pyörittämiseen kuin kaikkiin laskennallisiin ympäristövastuisiin.

Valtio sitoutuu järjestelyssä jakamaan aiempia ympäristövastuita Audleyn kanssa. Kyseessä on Vapaavuoren mukaan vakuutusluontoinen järjestely, jossa valtio ottaa omistusosuuttaan isomman riskin vastuista, mutta saa siitä myös korvauksen.

- Olennaista on, että kyse on markkinaehtoisesta ratkaisusta ja sillä on myös katto, Vapaavuori sanoi ja lisäsi 97 miljoonan euron riittävän.

Valtio ja konkurssipesä kävivät Vapaavuoren mukaan vakavasti otettavia neuvotteluita useiden ostajaehdokkaiden kanssa. Sijoitusyhtiö Audley valikoitui parhaan tarjouksensa ja uskottavan taustansa perusteella.

Kaikki varteenotettavat ostajaehdokkaat edellyttivät hänen mukaansa valtion osallistumista ympäristövastuisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ehdokas Talvivaaran toimitusjohtajaksi: Kaivoksella on tulevaisuus

Talvivaaralle löytyi ostaja - valtio mukaan