Venäjä pyysi EU:ta apuun kaasukiistassa

Venäjän ja Ukrainan sanasota on kiihtynyt molempien syytellessä yhä toista Eurooppaan menevien kaasuntoimitusten häiriöistä. Häiriöitä on ollut yhä useammassa maassa, ja Venäjä pyysikin EU:n apua toimitusten tarkkailussa.

Venäläisen kaasujätin Gazpromin mukaan Ukraina varastaa omiin tarpeisiinsa Eurooppaan tarkoitettua kaasua. Ukrainan valtiollinen Naftogaz-yhtiö puolestaan syyttää Venäjää siitä, että se on vähentänyt putkissa virtaavan kaasun määrää.

Venäjä on pyytänyt EU:ta apuun. Venäjä haluaisi riippumattomia tarkkailijoita seuraamaan Ukrainassa kulkevaa kaasuverkostoa.

- Viime vuorokauden aikana toimitimme Ukrainan verkostoon 295 miljoonaa kuutiota kaasua, eli enemmän kuin eurooppalaiset asiakkaamme tarvitsevat, mutta Eurooppaan asti tuli vain 270 miljoonaa kuutiota. Siispä he (ukrainalaiset) varastivat 25 miljoonaa kuutiota kaasua, selitti Gazpromin edustaja Sergei Kuprijanov.

Kaasuntoimitusten häiriöt levisivät sunnuntaina myös Tshekkiin ja Turkkiin. Jo aiemmin Puola, Unkari, Romania ja Bulgaria kertoivat toimitusten vähentyneen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.