Verohelpotus saatiin sukupolvenvaihdoksiin

Perintö- ja lahjaveron keventäminen yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksissa ei toteudu aivan sillä tavalla kuin hallitus oli kaavaillut.

Hallitusohjelmassa lähdettiin vielä siitä, että perintö- ja lahjavero poistetaan kokonaan, mutta huojennus olisi kohdistunut vain tuotannolliseen toimintaan aidosti liittyvään omaisuuteen.

Yritysvarallisuuden jakaminen tuotannolliseen ja ei-tuotannolliseen toimintaan kuuluvaan omaisuuteen osoittautui kuitenkin liian ongelmalliseksi. Rajanveto olisi käytännössä ollut vaikeaa tehdä niin, että erilaisia yrityksiä ja niiden omistajia olisi kohdeltu tasapuolisesti. Uudesta periaatelinjauksesta tiedotettiin perjantaina.

Toisaalta nyt veroa ei poisteta aivan kokonaan. Vastaisuudessa yritysvarallisuuden arvoksi lasketaan käyvän arvon sijasta 20 prosenttia verotusarvosta, kun vastaava raja nyt on 40 prosenttia. Veronhuojennus ulotetaan koskemaan myös metsätiloja edellyttäen, että saaja harjoittaa metsätaloutta yrittäjämäisesti.

Veroremontin tavoitteena on helpottaa sukupolvenvaihdoksia niin, ettei veroista tulisi estettä yrityksen toiminnan jatkamiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.