WTO:n maatalous- ja tavarakaupan neuvotteluesitykset julki

Maailman kauppajärjestön WTO:n maatalous- ja tavarakauppaneuvottelujen puheenjohtajat ovat julkistaneet uudet esitykset Dohan kauppaneuvottelukierroksen sopimukseksi. Ehdotukset käynnistivät loppupelin vuonna 2001 aloitetuissa jatkoajalle venyneissä Dohan kierroksen kauppaneuvotteluissa.

Dohan kierros on kauppapoliitikkojen mukaan saatava loppuun presidentti Georg W. Bushin presidenttikauden aikana. Käytännössä sopimukseen pitää päästä keväällä, jotta neuvottelut saataisiin päätetyksi onnistuneesti.

Maatalouden tullien ja tukien ja teollisuustuotteiden tullien alentamiseen ei sopimusluonnoksissa esitetä uusia numeroita. Keskeiset luvut alennusten suuruudesta julkistettiin jo aiemmin eikä niitä ole muutettu.

Maatalousneuvotteluja johtava suurlähettiläs Crawford Falconer ja teollisuustuotteiden neuvotteluja johtava suurlähettiläs Don Stephenson antoivat nyt jäsenmaille koko syksyn neuvottelut yksityiskohtaiset esitykset sopimuksen pohjaksi. Teksteihin sisältyvät ehdotukset monista aiemmin auki jääneistä teknisistä ongelmista ja erityiskysymyksistä.

WTO:n mukaan jäsenmailla on viikko aikaa arvioida esityksiä. Neuvotteluja on sen jälkeen tarkoitus jatkaa viikon ajan. Suurten avoimien kauppapoliittisten kysymysten sopimiseksi on suunniteltu kauppaministereiden kokousta huhtikuuksi. Maatalous-, teollisuustuotteiden ja palvelujen kaupan välisten myönnytysten tasapainon ei kuitenkaan vielä uskota olevan riittävä ministerien koolle kutsumiseksi.

"Tasapainoa on vielä etsittävä"

- En usko, että olemme vielä valmiita ministerikokoukseen. Jos lukee molempia esityksiä rinnakkain, näkee väistämättä, että kamalan monia asia on vielä auki, sanoi Stephenson Genevessä. Hänen mukaansa lisäneuvottelut ovat tarpeen sekä tekstien hiomiseksi että esitysten tasapainon parantamiseksi.

Sopimusesitykset avaavat WTO:n pääjohtajan Pascal Lamyn mukaan neuvotteluissa uuden, mahdollisesti hedelmällisen vaiheen.

- Puheenjohtajat ovat kuunnelleet jäsenmaiden mielipiteitä ja se näkyy esityksissä. Joillain alueilla tarvitaan lisäneuvotteluja, mutta esitysten myötä neuvotteluissa ollaan askel lähempänä maatalous- ja tavarakaupan neuvottelujen käsittelemistä yhdessä kokonaisuutena, sanoi Lamy.

Suurimmat sopimuksen tiellä olevat ongelmat liittyvät maatalouskaupan ja teollisuustuotteiden markkinoiden avaamisen tasapainottamiseen. Teollisuusmaat odottavat kehitysmailta riittävää markkinoiden avaamista maatalouskaupan myönnytysten vastapainoksi.

Maatalouskaupan esityksen mukaan teollisuusmaat puolittaisivat maatalouden vientituet vuoteen 2010 mennessä ja lopettaisivat ne kokonaan vuonna 2013. Maatalouden tullien ja tukien alentamisesta päättäminen jää kauppaministereille. Niitä koskevat neuvottelut ovat johtaneet erimielisyyden haarukoiviin prosenttiesityksiin.

Falconerin esityksen mukaan Euroopan unionin pitäisi laskea maatalouden kauppaa vääristäviä tukia 75-85 prosenttia eli 110 miljardista eurosta 27,6-16,6 miljardiin euroon. Maataloustullien alennukset liikkuisivat 48-73 prosentin välillä lähtötasosta riippuen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.