Wahlroos: Matalammilla palkoilla investointeja

Talousvaikuttaja Björn Wahlroosin mielestä Suomi on onnistunut täysin tärvelemään kilpailukykynsä. Hänen mukaansa Suomen palkkataso ei tällä hetkellä ole alkuunkaan kilpailukykyinen.

Palkkojen pitäisi olla nykyistä matalampia, jotta Suomeen saataisiin investointeja ja uutta työtä, Wahlroos arvioi.

- Ammattiyhdistysliike sahaa omaa oksaansa eikä enää järkevästi aja jäsentensä etuja, Wahlroos sanoo STT:n haastattelussa.

Björn Wahlroosin uusi kirja, Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta, julkistettiin tänään.

Globalisaatio on viime vuosikymmeninä nostanut valtavan määrän ihmisiä pois köyhyydestä kehittyvissä maissa. Uudessa kirjassaan Wahlroos muistuttaa, että samalla esimerkiksi Yhdysvalloissa keskiluokan reaalitulot ovat polkeneet paikallaan 1970-luvulta lähtien.

- Globaali talous on lahjomaton, työn hinta maailmanmarkkinoilla on tippunut dramaattisesti, hän sanoo.

Uudessa kirjassa Wahlroos käy läpi talousajatuksia, joita markkinatalouden kriitikot kannattavat. Kirjassa Wahlroos kritisoi muun muassa ajatusta siitä, että tuloerot haittaisivat talouskasvua, tai että valtioiden budjettivajeet olisi mahdollista paikata veroja korottamalla. Kirja julkistettiin tänään tiedotustilaisuudessa melkoisen mediahuomion saattelemana. Paikalla oli reilut 50 toimittajaa ja muuta vierasta.

Taannoin syntyi kohu siitä, että Wahlroos muutti kirjansa Ruotsiin. Julkistustilaisuudessa torstaina Wahlroos sanoi, että hän olisi muuttanut Ranskaan, jos verotus siellä ei olisi niin kovaa.

- Eniten minä Ranskassa asun näistä kyseisistä maista.

Julkisuudessa on myös pohdittu muita syitä Wahlroosin muuton taustalla, kuten turvallisuuteen liittyviä kysymyksiä.

- Ainakin joidenkin perheenjäsenten osalta turvahuolet Suomessa ovat olleet hyvin konkreettisia, Wahlroos sanoi.

Wahlroos Pikettyn teeseistä: Hölynpölyä

Kutsuisin sitä hölynpölyksi, Björn Wahlroos sanoo Thomas Pikettyn nostattamaan keskusteluun tulonjaosta. Taloustieteilijä Pikettyn kirja Pääoma 20. vuosisadalla nosti tulonjaon taloustieteellisen keskustelun ytimeen.

Pikettyn aineisto käsitteli pääasiassa Euroopan ja Yhdysvaltojen tulonjaon kehitystä. Wahlroosin mukaan tällöin jää huomaamatta viime vuosikymmenien suurin tulonjaon muutos. Globalisaatio on nostanut valtavan määrän ihmisiä Aasiassa pois köyhyydestä.

Pikettyn keskeinen teesi on myös varallisuuden kasaantuminen, koska pääoman tuotto on talouden kasvua suurempaa. Wahlroos muistuttaa kirjassaan, että pääoman tuotto ei ole mikään automaatti, joka tulee kuin "manulle illallinen".

- Valtaosa tästä pääoman tuotosta on riskilisää. Se on kompensaatiota siitä, että välillä tulee takkiin niin että soi.

Mutta olemmeko me nyt uralla, jossa varallisuus alkaa kasaantua? Wahlroosin mukaan näin voisi käydä, jos pääomia verotettaisiin Pikettyn ehdottamalla tavalla.

- Silloin kaikki alkaisivat tunkea rahansa sinne, missä verotus ei niihin osuisi, Wahlroos uskoo.

Taannoin syntyi melkoinen kohu siitä, että Wahlroos itse muutti kirjansa Ruotsiin. Hän sanoo nykyään viettävänsä huomattavan osan ajastaan Ruotsissa.

- En muuttanut mihinkään veroparatiisiin. Ruotsin verotus on pitkälti sama kuin Suomessa perintöveroa lukuun ottamatta. Siltä osin kuin verotus on tähän vaikuttanut, niin se vaikuttaa vasta hyvin pitkällä aikavälillä, Wahlroos sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.