Washington Post: Trump suunnittelee kiinalaistuotteille kovia tuontitulleja

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump suunnittelee kiinalaistuotteille kovia tuontitulleja, kertoo Washington Post.

Tullien on tarkoitus kohdistua tuotteisiin, joiden tuotekehittelyssä kiinalaiset ovat Trumpin mukaan käyttäneet hyväksi amerikkalaisyritysten liikesalaisuuksia. Trump syyttää kiinalaisten sekä varastaneen liikesalaisuuksia että vaatineet yrityksiä paljastamaan salaisuuksiaan vastineeksi pääsystä Kiinan markkinoille.

Trumpin on määrä tiedottaa tulleista perjantaina. Washigton Postin tiedot perustuvat neljään Trumpin hallinnossa työskentelevään nimettömään lähteeseen.

Trump saattaa muuttaa vielä mieltään ennen perjantaita, mutta hänen aiemmin tässä kuussa asettamansa useimpia maita koskevat tuontitullit teräkselle ja alumiinille osoittivat, että hän todella pyrkii vaalilupaustensa mukaisesti muuttamaan kansainvälisen kaupan pelikenttää.

Kiina saattaa asettaa vastatulleja, mikäli Trump kohdistaa siihen rangaistuksenomaisia tullimaksuja. Se tuskin kuitenkaan pelottaa Trumpia, joka on uhitellut, että kauppasota olisi Yhdysvaltojen etu ja että hän voittaisi sen helposti.

Vaikea kohdentaa oikein

Washington Postin haastattelemien Kiinaan erikoistuneiden ekonomistien mukaan Trumpin olisi vaikea kohdistaa toimensa nimenomaan kiinalaisyrityksiin, koska Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotavat tuotteet ovat tyypillisesti monikansallisten yritysten tekemiä. Kansainvälistä taloutta tutkivan Peterson-instituutin vanhempi tutkija Nicholas Lardy sanoo, että kiinalaisyritysten panos Kiinasta Yhdysvaltoihin tuotavien tuotteiden valmistuksessa on tyypillisesti pieni.

Hän huomauttaa myös, että kolmasosa Kiinasta tuotavista tuotteista on kuluttajien käyttöön suunnattua elektroniikkaa. Hänen mukaansa esimerkiksi Applen osakkeen arvo saattaisi syöksyä alas ja yrityksen tuotteiden hinta nousta, mikäli Trumpin tullit kohdistuisivat niihin.

Kiinan puolestaan olisi Lardyn mukaan helppo iskeä vastatulleilla suoraan yhdysvaltalaistuottajiin. Esimerkiksi soijapavut ovat yksi Yhdysvaltojen tärkeimmistä vientituotteista Kiinaan, ja ne tuotetaan alusta loppuun Yhdysvalloissa.

Trump uskoo kotimaisten tuotteiden kysynnän nousevan, jos kiinalaistuotteiden hinnat nousevat tullien vuoksi. Lardy huomauttaa kuitenkin, että halpoja tuotteita saa muualtakin Aasiasta.

–  Alamme vain ostaa asioita seuraavaksi halvimmalta tuottajalta kuten Bangladeshista tai Vietnamista.