Wincapita-potti paisuu vielä paljon

Rikoskomisario Seppo Rautava keskusrikospoliisin (KRP) Oulun yksiköstä sanoo, että Wincapitassa liikkunut rahasumma on varmuudella suurempi kuin 50 miljoonaa euroa.

- Tarkkaa summaa ei ole vielä laskettu, mutta se on varmuudella huomattavasti enemmän, hän arvioi ja sanoo, että toistaiseksi epävarmojen tietojen perusteella luku kasvaa vielä siitäkin.

Tutkinnanjohtajana toimiva Rautava lupaa tarkentuneita tietoja ensi viikolla. Hän korostaa, että poliisin arviot perustuvat tosiasioihin, mutta ei halua paljastaa, mistä tiedot ovat peräisin.

Wincapitan jäsenmäärä sen sijaan on pysynyt ennallaan noin 10 000:ssa. Rikosilmoituksia oli tullut KRP:n tietoon perjantai-iltapäivään mennessä noin 70.

- Kuulusteluissa on käynyt ilmi, että suurin summa on lähes 500 000 euroa, mutta satojatuhansia euroja menettäneitä on useita.

Rautava kertoo, että tähänastisen tutkinnan perusteella näyttö epäillyistä rikoksista on vahvistunut.

Poliisi epäilee, että Wincapita on pyramidipeli, joka on rahankeräyslaissa kielletty. Lisäksi poliisi epäilee, että klubin toiminnassa mukana olleista henkilöistä jotkut olisivat syyllistyneet petoksiin, joiden kohteena ovat olleet klubiin sijoituksia tehneet henkilöt.

Rikosilmoituksia voi tehdä kymmenen vuotta

Rautava haluaa oikaista internetin keskustelupalstoilla leviävän virheellisen tiedon, jonka mukaan poliisi ei ottaisi Wincapitaa koskevia rikosilmoituksia enää vastaan.

- Asianomistajan kannalta on sitä parempi, mitä nopeammin rikosilmoitus tehdään. Epäillyt rikokset vanhenevat kymmenessä vuodessa, joten ainakin sen aikaa poliisi ottaa rikosilmoituksia vastaan.

Internetissä on liikkeellä runsaasti sellaisia viestejä, joissa kehotetaan välttämään rikosilmoituksen tekemistä, koska se johtaa joko Wincapitasta poispotkimiseen tai siihen, ettei Wincapita palauta sijoituksia rikosilmoituksen tehneille.

Rautava haluaa korostaa, että rikosilmoituksen tekijöiden ei tarvitse pelätä henkilöllisyytensä paljastumista.

- Mistäs wincapitalaiset tietäisivät, kuka rikosilmoituksen on tehnyt. Emme me tietojamme Wincapitalle kerro. Ei Wincapita kuulu poliisivoimiin.

Rautava kertoo, että Wincapitan toiminnan keskuksia ovat Pohjanmaa ja Savo, mutta myös pääkaupunkiseudulta on tullut rikosilmoituksia.

Rikosepäiltyä toimintaa ei sovi suositella

Rautava haluaa varoittaa niitä, jotka suosittelevat Wincapitaa tai toimintaa, jolla on "selviä liitännäisiä siihen".

- Wincapitassa kyse on toiminnasta, jota tutkitaan useammasta rikosnimikkeestä epäiltynä. Uusia sijoituskerhoja suosittelevilla on suurempi selonottovelvollisuus kuin aikaisemmin.

- Pitää olla todella varmuus siitä, ettei kyse ole rikollisesta toiminnasta, Rautava sanoo ja vihjaa, että rikollisen toiminnan suosittelu voi johtaa keskusteluihin poliisin kanssa muussa kuin asianomistajan ominaisuudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.