Yhdysvallat jatkaa kiinalaistuotteiden kurittamista – ilmoitti jälleen uusista tullimaksuista

Yhdysvallat on jälleen ilmoittanut iskevänsä kiinalaistuotteita uusilla tullimaksuilla. Tällä kertaa 25 prosentin tullimaksujen piiriin pannaan muun muassa moottoripyörät, nopeusmittari ja antennit.

Presidentti Donald Trumpin hallinnon tiistaina paikallista aikaa ilmoittamat uudet tullimaksut tulevat voimaan 23. elokuuta ja koskevat tuotteita, joita tuodaan maahan 16 miljardin dollarin arvosta. Yhdysvaltojen kauppaviranomaisen mukaan nyt ilmoitetut tullimaksut kohdistuvat 279 kiinalaistuotteeseen. Yhdysvallat pani aiemmin nämä tullimaksut jäihin yhdysvaltalaisyritysten esittämien huolien takia.

Kyseessä on jo toinen kerta, kun Yhdysvallat iskee kiinalaistuotteille 25 prosentin tullimaksuja. Jo heinäkuussa Yhdysvallat ilmoitti asettavansa 25 prosentin tullimaksut kiinalaistuotteille, joita tuodaan maahan 34 miljardin dollarin arvosta.

Yhteensä 23. elokuuta alkaen voimassa olevat tullimaksut koskettavat kiinalaistuotteita 50 miljardin dollarin arvosta.

Lisää tullimaksuja todennäköisesti luvassa

Yhdysvaltojen uudet tullimaksut eivät tulleet yllätyksenä. Maksut kertovat siitä, etteivät talousmahdit ole valmiita perääntymään kohentaakseen tiukentuneita välejään.

Tullimaksuja voi olla kuitenkin luvassa vielä lisää, sillä Yhdysvallat on ilmoittanut harkitsevansa, että se asettaa lisää tulleja muun muassa kiinalaisille hedelmille, vihanneksille, laukuille ja jääkaapeille. Näitä tuotteita tuodaan Yhdysvaltoihin 200 miljardin dollarin arvosta.

Kiina on jo vastannut Yhdysvaltojen heinäkuussa ilmoittamiin tullimaksuihin samansuuruisilla tulleilla amerikkalaistuotteille. Lisäksi Kiina ilmoitti viime viikolla, että se on valmis määräämään vastatulleja, jos uhkaus uusista tulleista astuu voimaan. Nämä tullit koskisivat muun muassa yhdysvaltalaista lihaa, kahvia, pähkinöitä ja auton osia.

– Kiina uskoo aina, että molemminpuolisen kunnioituksen, tasa-arvon ja yhteisen edun pohjalta käydyt neuvottelut ovat tehokkain tapa ratkoa kauppakiistoja. Yksipuoliset uhkaukset tai kiristäminen johtavat vain kiistojen kiihtymiseen ja kaikkien osapuolten tappioihin, kauppaministeriöstä sanottiin tuolloin.

Lähteet: AFP ja CNN