Yhdysvallat lykkää tuontitulleja kesäkuun alkuun – Ministeri Virolainen: epätietoisuus jatkuu

Britannian mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätös lykätä teräksen ja alumiinin tuontitulleja kesäkuun alkuun saakka on positiivinen merkki.

– Jatkamme läheistä yhteistyötä EU-kumppaniemme ja Yhdysvaltain hallinnon kanssa saavuttaaksemme pysyvän päätöksen, joka takaa tärkeän teräs- ja alumiiniteollisuutemme turvallisuuden, maan antamassa lausunnossa sanottiin.

– Olemme edelleen huolissamme näiden tullien vaikutuksesta maailmakauppaan. Jatkamme työtä EU:n kanssa saavuttaaksemme monenkeskisen ratkaisun ylituotantoon sekä hallinoidaksemme vaikutuksia kotimaan markkinoihin, lausunto jatkui.

Valkoinen talo vahvisti aamulla, että Trump lykkää EU:n, Kanadan ja Meksikon teräksen ja alumiinin tuontitulleja kesäkuun 1. päivään saakka.

Lisäksi Yhdysvallat on päässyt Etelä-Korean kanssa sopuun terästuonnista ja tehnyt periaatepäätökset Argentiinan, Australian ja Brasilian kanssa, Valkoinen talo sanoo. Näissä neuvotteluissa yksityiskohdat lyödään Valkoisen talon lausunnon mukaan lukkoon pian.

Trump totesi lausunnossa, että Yhdysvallat jatkaa metallituonnin "kansalliselle turvallisuudelleen aiheuttaman uhan" arviointia kaikin tarvittavin ja sopivin keinoin.

– Kaikissa neuvotteluissa hallintomme keskittyy kiintiöihin, jotka rajoittavat tuontia, rajaavat kauttakulkuliikennettä ja suojaavat kansallista turvallisuutta, Trump sanoo lausunnon mukaan.

Trump on perustellut tulleja kansallisella turvallisuudella aiemminkin. EU:n mukaan päätös on mielivaltainen ja kansainvälisten sääntöjen vastainen.

 

Ministeri Virolainen: Ei poista ylituotanto-ongelmaa

 

Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) pitää Trumpin päätöksen positiivisena puolena sitä, että tullit eivät vielä tulleet voimaan.

– Mutta kyllähän tämä tarkoittaa sitä, että epätietoisuus jatkuu. Se on kaikille yrityksille aina huono asia. Toinen asia on se, että eihän tämä poista sitä aitoa ongelmaa eli ylituotantoa, Virolainen kommentoi aamulla STT:lle.

Virolaisen mukaan kiistan venymisen suorat vaikutukset ovat Suomelle sinällään pienet.

– Tulee kuitenkin markkinavääristymiä, ja se on vakava haitta EU:n teräsalan yritysten kilpailukyvylle.

EU:n kauppaministereiden kokous on 22. toukokuuta. Virolaisen mukaan tuohon mennessä kiistaan pitää olla näköpiirissä jokin ratkaisu.

– Siitä on sitten vain viikko tuohon uuteen deadlineen. Mutta kuten tänäänkin nähtiin, kyllä tämä aika viime tinkaan meni.

Virolaisen mukaan neuvottelut jatkuvat ja EU:n kauppapolitiikasta vastaava komissaari Cecilia Malmström jatkaa tiivistä yhteydenpitoaan Yhdysvaltoihin.

– EU ei ole uhka Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle, Virolainen vielä painottaa.

 

30 päivää aikaa neuvotella

 

Lykkäys antaa EU:lle ja muille tuontitullien piiriin kuuluville maille aikaa yrittää etsiä sopua Yhdysvaltain kanssa. Suurten EU-maiden johtajat ovat aiemmin sanoneet, että EU ryhtyy vastatoimiin, jos tuontitullit tulevat voimaan. Nokittelu on lietsonut pelkoja kauppasodasta.

EU on valmistellut identtisiä vastatoimia Yhdysvalloista tulevalle teräkselle sekä rangaistustulleja tunnetuille amerikkalaistuotteille, kuten moottoripyörille, farkuille ja appelsiinimehulle.

Tuontitullien alaisten teräs- ja alumiinitavaroiden osuus Suomen koko Yhdysvaltain-viennistä oli viime vuonna alle kaksi prosenttia. Tullin mukaan vienti oli arvoltaan 73 miljoonaa euroa. Suurin huoli kohdistuu Suomessa ja muualla EU:ssa siihen, miten vastatoimien kierre vaikuttaa maailmankaupan kasvuun ja sitä kautta vientinäkymiin.