Yritysostajat pääsivät taas shoppailun makuun

Yritykset vaihtavat omistajia enemmän kuin aikoihin. STT:n haastattelemat yrityskauppojen asiantuntijat pitävät vuotta vilkkaana. Raha liikkuu heidän mukaansa muun muassa rakentamisen puolella.

Valtion erityisrahoitusyhtiö ja yrityskauppoja rahoittava Finnvera kertoo, että pk-yritysten omistajavaihdoksia on ollut koko maassa nelisen prosenttia viime vuotta enemmän. Monessa maakunnassa kasvuluvut ovat kaksinumeroisia. Myös viime vuosi oli kasvuvuosi.

Liike-elämää konsultoivan PwC:n yritysjärjestelypalveluista vastaava Kauko Storbacka sanoo, että etenkin rakennusalalla tapahtuu nyt paljon.

– Rakennusala dyykkaa ensimmäisenä, mutta se on myös ensimmäinen ala, joka lähtee ylöspäin. Tämä näkyi jo viime vuonna. Alalla tapahtuu paljon kauppoja.

Storbacka on tänä vuonna ollut mukana järjestelemässä esimerkiksi rakennusalan suurjärjestelyä, YIT:n ja Lemminkäisen sulautumista.

Uudempi ilmiö on, että teollisuus haalii pienempiä teknologiafirmoja. Taustalla vaikuttaa digimurros. Esimerkiksi Wärtsilä osti viime vuonna teknologiayritys Eniramin. Cargotec osti ohjelmistoyrityksen Saksasta. Äskettäin Vaisala ilmoitti ostaneensa konenäköön ja tekoälyyn erikoistuneen suomalaisen Vionicen.

"Pohjois-Suomi erottuu joukosta"

Alueellisesti erityisen vilkasta on ollut Varsinais-Suomessa Uudenkaupungin autotehtaan ja telakan takia. Pohjois-Suomessa näkyy Lapin matkailuala.

– Pohjois-Suomessa oli vielä viime vuonna hiljaista, mutta nyt se erottuu joukosta. Matkailuala on luonut positiivista virettä, kertoo Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi.

Lapin kauppakamarin mukaan esimerkiksi majoituspuolella olisi paljon investointitarpeita, koska aasialaismatkailijoiden määrä on kasvanut paljon.

Omistajanvaihdoksista noin neljännes on sukupolvenvaihdoksia, jolloin omistaja tyypillisimmin vaihtuu perhepiirissä. Vaikka yrityskauppamarkkinaa kuvataan vahvaksi, jatkajien löytäminen ei ole helppoa etenkään pienille yrityksille.

– Suurin ongelma on, että vaihdoksia ei aleta valmistella, usein tunnesyistä, kertoo Suomen Yrittäjien projektipäällikkö Mika Haavisto.

Omistajanvaihdoksissa on isoja alueellisia eroja. Erityisen hyvin niissä on Haaviston mukaan onnistuttu Satakunnassa, Etelä-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa, Varsinais-Suomessa ja Vaasan seudulla.

Kiinalainen raha katselee kohteita

Yrityskaupoista saadaan keskiviikkona lisäkuvaa, kun vuoden 2016 verotiedot julkistetaan. Pääomatulojen kärjessä näkyvät yleensä yrityskaupoilla tienanneet.

Viime ja tämä vuosi ovat olleet suotuisaa aikaa yrityskaupoille, koska korkotaso on ollut matala ja rahoitusta on saanut lamavuosia helpommin. Kun taloudessa menee huonosti, moni empii investointeja.

– Monta vuotta meni usvassa. Tulevaisuus ei ollut selvästi nähtävissä. Yleinen tunnelman kohoaminen näkyy ja yrityksillä menee paremmin, sanoo Finnveran Koivuniemi.

Asiantuntijat uskovat, että kiinnostusta Suomen markkinoilla toimiviin yrityksiin on monesta suunnasta.

– Meillä on pääomasijoittajia, kuten Sentica, Vaaka Partners ja Intera, jotka etsivät 10–30 miljoonaa euroa maksavia kauppakohteita. Rahastot ovat täynnä ja kilpailevat kohteista. Siinä liigassa on paljon vauhtia, Storbacka kertoo.

Myös kiinalaiset sijoittajat ovat Storbackan mukaan hyvin kiinnostuneita Suomen yrityksistä.

– Kiinalainen raha katselee kaikenlaista täältä. Tiedusteluja tulee huomattavasti enemmän kuin ennen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.