MLL: Nuoret ovat tavallista enemmän huolissaan kavereidensa kotioloista

Kristiina Poutiainen

Sami ei ole ainoa nuori, jolla ei ole hyvä olla kotona. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) lasten ja nuorten puhelin- ja nettipalveluun on korona-aikaan tullut tavallista enemmän yhteydenottoja nuorilta, jotka ovat huolissaan ystävistään, joilla on vaikeita perhetilanteita.

– Nyt on noussut esiin myös se, että jos perheessä on ollut ongelmia tai vaikeaa jo ennestään, niin nyt tilanteet kärjistyvät helposti, kertoo MLL:n ohjelmajohtaja ja psykologi Marie Rautava.

Rautava korostaa, että nuori ei pysty muuttamaan vanhemman käytöstä, jos tällä on päihdeongelmia.

– Tärkeintä on, että nuori hakee ja saa apua. Jos tulee kriittinen, akuutti tilanne, aina voi soittaa 112. Ja lastensuojeluilmoituksen voi tehdä itsestäänkin.

Apua voi hakea sukulaisilta tai keneltä vain turvalliselta aikuiselta, kuten naapurilta tai luotettavalta opettajalta.

– Nuoren tehtävä ei ole saada vanhempiaan käyttäytymään tolkullisesti, vaan nuoren oikeus on saada apua.

Rautava muistuttaa, että ulkopuolisen kannattaa myös ottaa yhteyttä oman kunnan sosiaalitoimeen, jos huomaa, että perhe tarvitsee apua.

– Monesti nuoret ovat solidaarisia vanhemmilleen eivätkä kerro heistä. Nuoret eivät myöskään aina luota ammattilaisiin, usko, että saisivat apua tai pelkäävät huostaanottoa ja vanhempien reaktiota.

Moni ajattelee, että "tilanne niin kauhea, ettei kukaan voi mua auttaa".

– Kyllä voi. Apua on saatavilla. Asiat selviävät. Ja vuoden päästä elämä voi olla jo paremmin.

Rautava muistuttaa, että avun hakeminen on rohkeutta.

– Lapsella on oikeus saada elää turvallisissa olosuhteissa.

Rautavan mukaan nuorten aiemmatkaan ongelmat, kuten masennus tai syömishäiriöt, eivät ole vähentyneet, ja korona on aiheuttanut nuorille monia uusia huolenaiheita: oma ja läheisten terveys, perheen toimeentulo, tulevaisuus ja perheen mahdollisesti huonontunut tilanne.

– Vakavia aiheita käsitellään jatkuvasti. Ja nyt ahdistaa niitäkin, joilla asiat ovat olleet aiemmin hyvin. Esimerkiksi koulussa hyvin pärjäävät, tunnolliset oppilaat ovat saaneet lisäpaineita ja voivat käyttää hurjia tuntimääriä koulutöihin. Opettajien etäohjauskin vaihtelee kouluittain, ja nuorilla on sen suhteen nyt epätasa-arvoinen asema.

Nuorilla on paljon menetyksen aiheita, kun elämä muuttui yhtä äkkiä.

– On iso juttu, ettei saakaan liikkua vapaasti, tavata kavereita, harrastaa tai mennä kouluun.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut