Eija Parkkonen, Sääminki (18) Savon uudeksi juhannusneidoksi

Savon Sanomien juhannusneito vuonna 1969, Kuvassa vuoden 1969 juhannusneito Eija Parkkonen. Savon Sanomien arkisto

Ossi Wallius, Seppo Kononen

Savolaiset saivat Juhannusneitonsa, tosin Savon Sanomat ja lukijat ehtivät ensin valitsemaan oman Juhannustyttönsä, mutta ei se mitään. Tänä vuonna yleisökilpailun tulos ja Naarajärven juhannusjuhlien raadin päätös ei osuneet täysin saumattomasti yhteen, sillä Savon Juhannusneidoksi tänä kuivana juhannuksena valittiin yleisöäänestyksen kakkonen, 18-kesäinen sääminkiläistyttö Eija Parkkonen, Yleisön suosikki ja yleisökilpailun ylivoimainen voittaja, tyttö pieni hento ja vaalea, Marja-Leena Ryynänen Kuopiosta sekä loppukilpailun kolmas tyttö Marketta Raatikainen Siilinjärveltä saivat osakseen perintöprinsessan arvokkaan osan.

Raadin päätös ei ollut täysin yksimielinen eikä yhdellä istumalla selvä. Tarvittiin pari pientä palaveria ja äänestys ennen kuin Pieksämäen kaupunginjohtajan Pertti Hietalan kesäleskeksi jäänyt Kaija-rouva saattoi laskea Savon Juhannusneito-nauhan onnellisen voittajan harteille. Ja koska kaunotarkilpailusta oli kyse, kuuluivat asiaan vielä tulipunaruusut ja poskisuudelmat. Kauniit kilpakumppanit kukitettiin myös ja heille ojennettiin muistoksi hopeiset kaulariipukset.

Sitten olivatkin jäljellä vain pakolliset kuviot. Hymy sinne, toinen tänne, keskiyön lento Pieksämäen yläpuolella, hieman tanssia ja vähän unta.

Oma äiti ilmoitti Savon Juhannusneidon lehtemme kilpailuun, josta tuli yleisöäänestyksessä toinen tila ja samalla paikka loppukilpailuun Naarajärvelle.

Eija Parkkonen on 18-vuotias tyttö Säämingistä. Nykyisin tosin asuinpaikkana on Helsinki, missä tyttö toimii baarimyyjänä. Pituutta on mannekiinimittojen mukaan 173 senttiä ja painoa 53 kiloa. Savoon ei Savon Juhannusneito kesäksi jää, vaikka juhlien kirkaskielinen juontaja Kimmo Chydenius näin vaatikin, vaan Eija pakkasi laukkunsa jo juhannuspäivän aamuvirkkujen lintujen virittäessä ensimmäistä säkeistöä laulusta "taas on aika auringon". Matkan päänä tytöllä oli tietenkin Helsinki, missä työt odottivat.

Ennen lähtöään Eija sentään ennätti kerätä kainaloonsa pokaalin, kaulaansa hopeariipuksen ja harteilleen sinivalkoisen juhannusneito-nauhan ja taisipa siinä jossakin välissä korvaan tarttua tieto voiton mukanaan tuomasta neljän päivän lomamatkasta Neuvostoliittoon.

Kiireisiä olivat myös toiset kaunottaret, Marja-Leena Ryynänen matkasi juhannusaamuna kauas Espanjaan viettämään lomaa – kihlajaislomaa. Marketta Raatikainen puolestaan aloitti työt juhannusaamuna jo seitsemältä, joten liiaksi eivät unet päässeet tyttöjen päitä pyörryttämään.

Ploiria ja taitolentoa

Kun mies on tähti, häntä siedetään aika paljon. Hänelle taputetaan, vaikka hän esiintyisi kolme tuntia myöhästyneenäkin.

Juhannusneitojen ohessa Vesa-Matti Loiri (Ploiri) oli se Naarajärven juhannusjuhlien vetonaula, jota katsomaan perheen nuorimmaiset toivat myös isänsä ja äitinsä. Arviolta 7 000 katsojan ikäväksi Loiri lentokoneineen seikkaili muilla neljällä esiintymispaikkakunnalla ja ryhtyi hauskuttamaan savolaisyleisöä vasta puolenyön kieppeillä ohjelmalla, joka olisi ollut hauska ja naurettava, vaikka yleisö ei olisikaan vielä ollut väsynyt ja monesta asiasta turta.

Naarajärven juhannukseen kuului onnistuneesti myös lento. Immelmannien ym. hienouksien ohessa tuli kaksi laskuvarjohyppyä, toinen 1.000 ja toinen 2.500 metristä. Hyppymestari Kalevi Korhonen tuli ylempää, pani savupanoksen palamaan vapaavaihteen aikana – vahinko vain, että panos irtosi kesken kaiken.

Naarajärven lentokentän laajalla alueella liikuskellutta yleisöä viihdytti myös Reijo Salminen tuoden juhlaan mm. Tarvajärven ja Rautavaaran matkija kun on ammatiltaan. Musiikkipuolesta huolehti Unto Haapa-aho "Vantaan Shemeikan" Martti Siiriäisen laulaessa vahvan partansa takaa lemmen- jos muitakin lauluja. Donna Arimakin taisi laulaa jossakin välissä.

Sadetta Naarajärvellä ei saatu kenenkään toiveista huolimatta kuin nimeksi. Yleisvaikutelmaksi jäi, että suomalaiset osaavat viettää jussinpäivää siististikin. (Nakkipapereja tosin ei aina muistettu panna roskakoriin.)

 

Julkaistu Savon Sanomissa 23.6.1969

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.