Sirusta Juhannusneito - Ruskeaverikkö Kuopiosta nyt vuorossa

Kuvassa vuoden 1971 juhannusneito Sirkka Korhonen. 260671

Erkki Paukkunen, Erik Rissanen, Pentti Vänskä

Kuopiolainen Sirkka Korhonen (19) kruunattiin Savon neljänneksi Juhannusneidoksi aattoiltana Rautavaaran lentokeskuksessa lähes viiden tuhannen juhannusjuhlijan läsnä ollessa. Sirkka sai näin tuplavoiton, sillä jo lukijaäänestyksessä hän voitti Savon Sanomain Juhannusneidon arvonimen. Ensimmäiseksi "perintöprinsessaksi" valittiin Hilkka Hämäläinen Muuruvedeltä ja kolmanneksi perintöprinsessaksi paukarlahtelainen Irma Kuokkanen Savon Juhannusneidon 1971 valinnut raati tuli näin ollen samaan tulokseen kuin lukijatkin, tyttöjen järjestys ei muuttunut.

Raati tekin valintansa noin kolmituntisen harkinnan jälkeen. Raadin jäsenet Rautavaaran "Rouva nimismies" Leila Rantanen, piiriesimies Kauko Haikonen, majuri evp. Urpo Kautonen ja toimittaja Erkki Paukkunen joutuivat todellakin vaikean tehtävän eteen ratkaisua tehdessään. Raati mm. eräässä vaiheessa harkitsi "kimppuvalintaakin", ajatusta että kaikki kolme kruunattaisiin Juhannusneidoksi. Kuuselan tilalla nautitun savolaisen pitoaterian aikana ja tyttöjen kanssa jutellessaan raati samalla tarkkaili neitojen esiintymistä, käytöstä ja puhevalmiutta. Tämän perusteella raati asetti tytöt järjestykseen, ilmeisesti "rinnanmitan" erolla toisiinsa.

Viime vuonna juhannusneidot tuotiin juhlapaikalle romanttisesti soutuveneellä. Tällä kertaa tytöt tulivat kirjaimellisesti taivaalta. Muutaman sadepisaran putoillessa pilviseltä taivaalta nousivat Sirkka, Hilkka ja Irma Rissalan lentokentällä odottaviin kolmeen pikkukoneeseen, joilla neidot lennätettiin puolessa tunnissa Rautavaaralle. Kuin tilauksesta sadekin lakkasi ja juhannusillan aurinko loi kirkkaita säteitään kilpaa tyttöjen kanssa.

Savon Juhannusneidon valinta tapahtui opettaja Matti Rinteen omistamalla Kuuselan tilalla, mutta tulos julkistettiin vasta Rautavaaran lentokeskuksessa, jonne oli saapunut ennätysmäärä yleisöä, liki viisituhatta henkeä. Seppojuhani Ruotsalaisen juontaman tunnin mittaisen ohjelman aikana tytöt esiteltiin yleisölle, joka otti heidät innostuneena vastaan. Tavanomaisuudesta poiketen myös tytöt itse esittivät oman ohjelmanumeronsa. Ensimmäisenä lavalle astunut Hilkka Hämäläinen lauloi "Oi niitä aikoja", mikä sai yleisön puhkeamaan raikuviin taputuksiin. Sirkka Korhonen tanssi vapautuneesti go-gota ja sai yleisön sympatiat. Juontajakin intoutui rajuun hyppelyyn, joka kuitenkin loppui lyhyeen Seppojuhanin kaatuessa lavalle, missä rytäkässä hän nyrjäytti vielä nilkkansakin. Yleisöllä oli tietenkin mahdottoman hauskaa. Viimeisenä esiteltiin Irma Kuokkanen. Hän vetäisi viisirivisellä hanurilla "Onnelliset päivät", joita Joppe Karin orkesterikin kadehti.

Neidot oli esitelty ja ratkaisun hetket olivat käsillä. Illan juontaja sai kolme kirjekuorta, jotka sisälsivät ratkaisun. Numero kolmella varustettu kirjekuori auki, ja jännityksen tiivistyessä kuultiin nimi Irma Kuokkanen. Selvä, kumpi on Savon Juhannusneito 1971, Hilkka vai Sirkka? Toinen kuori auki, fanfaareja. Toiseksi tuli Hilkka Hämäläinen. Tytöt hymyilevät. Aukaistaan vielä viimeinenkin kuori ja Sirkka Korhonen on voittanut Savon Juhannusneidon arvonimen. Sirkka on onnellinen. Ei sentään kyyneliä, mutta tyttö vapisee auttavan käden ohjatessa häntä lavalle juhlayleisön eteen.

Tytöt ovat hiukan hämmentyneitä. Kaikki on mennyt niin nopeasti ja jännityksen lauettua väsyttää. Rouva Leila Rantanen ojentaa kukat ja juhlavan pokaalin voittajalle. Viime vuoden Juhannusneito Sinikka Leskinen sitoo sinivalkoisen nauhan Sirun ympärille. Nauhassa lukee Savon Juhannusneito 1971. Kaikki tytöt saavat vielä "kihlatkin", Savon Sanomain muistopalkinnon, avaruushopeiset sormukset, jotka tietenkin olivat liian suuria tyttöjen hentoihin sormiin. Niitä on vielä pienennettävä. Mutta se on taas eri asia.

Ensi juhannuksena valitaan sitten viides Savon juhannusneito.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 28.6.1971

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.