Juhannusneito kuopiolainen (ja kotoisin Vehmersalmelta)

Kuvassa vuoden 1970 juhannusneito Sinikka Leskinen. Savon Sanomat

Kuopiolainen Sinikka Leskinen valittiin Savon kolmanneksi Juhannusneidoksi heleänä aattoiltana Ritoniemen lomakylässä. Sinikka peri voittonsa oikeastaan omalla kotiseudullaan. Hän on syntyisin vehmersalmelaisia ja vaikutti Vehmersalmella vielä joitakin aikoja sitten. Juhannusneitoehdokkaat Marja-Leena Salminen, Eija Korte ja Sinikka Leskinen saapuivat romanttisesti soutuveneellä kohti Ritoniemen rantaa. Tuuli oli tyyntynyt, aurinko leikki laineilla ja juhlapaikalla juontaja kertoi kaikelle kansalle, että juhannustytöt ovat saapumassa. Korkea raati: laulajatar Lea Piltti, lääninkomisario Ilmari Martikainen, Vehmersalmen kunnanjohtaja Aarno Latvala ja Savon Sanomain edustaja toimitussihteeri Jussi Kolehmainen istuivat arvokkaasti juontajan selän takana – eivätkä kuulleet yhtään mitään. Tuusniemen mieslaulajat virittivät serenadin, mutta kaiken ylle pauhasi äänten sorina. Kansaa riitti ja juhannusmieltä.

Yleisölle kerrottiin että sukevalainen Marja-Leena Salminen oli voittanut Savon Sanomain juhannustyttökilpailun yleisöäänestyksen, Eija Korte Kuopiosta oli tullut toiseksi ja Vehmersalmen oma tyttö, tosin nyt kuopiolaistunut Sinikka Leskinen kolmanneksi.

Juontajan sanakäänteet ja mieskuoron tunnelmointi juhannustyttöjä odoteltaessa menivät monelta ohi korvien, mutta paljon oli heitäkin, joille illan päätapahtuma oli Savon Juhannusneidon valinta, ja he lähtivät joukolla kokkorantaan vastaanottamaan veneellä saapuvia juhannusneitoehdokkaita.

Marja-Leena, Eija ja Sinikka seisoivat korkean raadin lähettyvillä odottamassa tulosta. Jännityksen puna karehti Marja-Leenan poskilla: hän oli yleisöäänestyksen voittaja, mutta mitä oli korkea raati keskuudessaan päättänyt? Sinikka oli aivan hiljaa, mutta pudisti päätään, kun kysyin jännittääkö. Eija lienee tulkinnut kaikkien tyttöjen tunteet parhaimmin tokaisemalla: – Milloin tämä oikein loppuu?

Korkea raati oli jo tehnyt valintansa vehmersalmelaisessa Virtalan maalaistalossa. Virtalassa syötiin savolainen pitoateria, mutta samalla raati tarkkaili tyttöjen esiintymistä, käytöstä ja puhevalmiutta. Ja nyt kun tuloksen julkistaminen oli lähestymässä – niin koomista kyllä: sekä raati että juhannustytöt olivat täydellisessä uutispimennyksessä, sillä he kaikki istuivat juontajan ja hänen mikrofoninsa takana eivätkä kuulleet mitään.

Mutta merkkikielellä selvittiin: juontaja tarttui ensimmäiseen kirjekuoreen, repäisi sen auki ja kuulutti kolmanneksi tulleen tytön. Punapukuista Marja-Leenaa viittilöitiin lavalle. Hetken kuluttua hän saapui sinne, sai kesäisen kukkakimpun ja valtaisat suosionosoitukset. Nyt Marja-Leenan hymy oli jo vapautunut, sen sijaan Eijaa ja Sinikkaa jännitti. Kumpiko? Toinen kirjekuori repäistiin auki, yleisö taputti ja tytöt odottivat hermostuneina. Marjapuuronpunaiseen pukeutuneelle Eijalle vinkattiin ja hän astui luontevasti lavalle kukkakimppuineen. Sinikka oli hämmästyneen ja onnellisen näköinen. Mutta yleisö ei vielä tiennyt kuka oli voittaja. Kolmas kirjekuori repäistiin auki ja samassa Sinikka oli lavalla – vähän arkana, mutta kuitenkin iloisesti hymyillen. Seremonia jatkui: Savon Juhannusneito 1969 Eija Parkkonen saapui kruunaamaan Sinikkaa. Hän ojensi Sinikalle pokaalin ja solmi hänen ylleen sinivalkoisen nauhan, jossa luki kultaisin kirjaimin Savon Juhannusneito 1970 ja mieskuoro lauloi juhannusneidoille Sua tervehdin.

Mannekiinihaaveita

Vinoa saumaa oli vaarassa syntyä kun Sinikka Leskinen eilen sai kuulla, että hän on tullut kolmanneksi juhannusneitokilpailun yleisöäänestyksessä. Elokuussa 20 vuotta täyttävä Sinikka Leskinen on ammatiltaan pukuompelija ja töissä Turolla. Hentoinen on tämäkin juhannusneitoehdokas – pituutta on 167 cm ja painoa 48 kiloa.

Ammattitaitonsa Sinikka on hankkinut Toivalan naiskotiteollisuuskoulussa. Työnsä takia hän asuu nykyisin Kuopiossa, mutta on kotoisin Vehmersalmelta. Kouluaikana hän silloin tällöin oli mannekiinina kun koulun omia töitä esiteltiin ja se tuntui mukavalta työltä. Mannekiinin tai valokuvamallin ura kiinnostavat Sinikkaa eniten ja harrastuksenaan hän myös piirtää pukuja. Teollisuusompelijan työ sen sijaan tuntuu liian rutiinimaiselta.

Nähtyään juhannusneitoehdokkaiden kuvat ensimmäisen kerran, hän menetti uskon omiin mahdollisuuksiinsa. Mutta työtoverit olivat sitä mieltä, että Sinikka sijoittuu kolmen parhaan joukkoon ja niin kävi. Kolmas sija, 585 ääntä numerolle 1 ja jännittävä kilpailu tänä iltana Ritoniemessä.

Julkaistu Savon Sanomissa 20.6.1970

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.