Tuula Kosusesta tuli Savon Juhannusneito

Kuvassa vuoden 1972 juhannusneidon palkitseminen. Lassi Sivonen

Anna Salmi, Erik Rissanen, Pentti Vänskä

Savolainen nuori nainen on luonnollinen ja herttainen. Kaikkia maakunnan tyttöjä edusti parhaiten tänä juhannuksena pieksämäkeläinen opiskelijatyttö Tuula Kosunen, joka kruunattiin aattoiltana viidenneksi Savon Juhannusneidoksi Joroisissa. Tuula valloitti yleisön ja raadin hymyllään, luonnollisuudellaan ja reippaalla olemuksellaan.

Muut Joroisissa mukana olleet juhannusneitokandidaatit, Savon Sanomain Juhannusneito Seija Hyvärinen, Lea Siponen ja Raili Partanen olivat niin tasavertaisia, ettei raati katsonut olevan mahdollisuutta asettaa heitä minkäänlaiseen järjestykseen, vaan he kaikki ovat Savon Juhannusneidon perintöprinsessoja.

Ennen kruunausta Joroisten uudella tanssilavalla juhannusneitokandidaatit olivat tutustuneet Joroisiin ja joroislaisiin Kirkkoaukiolta lähteneen kiesiajelun aikana. Ajelu päättyi Koskenhovin kartanoon, jossa vietettiin viihtyisiä hetkiä vuosisatojen takaisessa ilmapiirissä.

Koskenhovin kartanossa nautittiin myös juhannuspäivällinen. Raadin jäsenet tutustuivat juhannusneitokandidaatteihin päivällisen aikana. Kruunauspaikalle siirryttiin autoilla. Yleisö odotti jo kärsimättömänä. Juontaja, verojohtaja Pentti Romo kutsui tytöt ensiksi yksitellen lavalle ja esitteli heidät yleisölle. Jokainen tytöistä sai innokkaat aplodit. Jokaisella oli omat kannattajansa.

Savon Juhannusneito 1971 Sirkka Korhonen esiteltiin yleisölle myös. Hän kertoi, mitä Juhannusneidon arvonimi on hänelle tuonut tullessaan: esiintymisiä, matkoja ja uusia kokemuksia. Juhannusneitokandidaatit olivat nyt kaikki esiintymislavalla. Juontaja avasi suuren ruskean kirjekuoren, vilkaisi sisällä olevaan paperiin ja katsoi yleisöön.

– Savon Juhannusneito 1972 on Tuula Kosunen. Fanfaari ja yleisön aplodit. Sirkka Korhonen kruunasi seuraajansa sitomalla nauhan Tuulan ympärille. Halaus ja suudelmat poskille.

Ulkona alkoi hetkeksi tauonnut sade uudelleen. Se ei kuitenkaan häirinnyt Savon Juhannusneitoa, joka otti vastaan onnitteluja kruunauksen jälkeen tanssilavan pihalla. Juhannus oli alkanut – sateesta huolimatta.

Julkaistu Savon Sanomissa 26.6.1972

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.