Sydänsuven kaunein

Vuoden 1973 juhannusneidoksi valittiin Eva-Lill Koivumäki. Väinö Tuomainen

Kastanjan ruskeat silmät, ruskeat hiukset ja kasvoilla leikkivä naisellinen hymy valloittivat juhannuksena Iisalmen maakunnan päätapahtumassa Kyllikinrannassa. Savon Juhannusneito 1973 Eva-Lill Koivumäki. Hän on kuopiolainen opiskelija, neito joka valloitti Runnin lomakylpylässä tuomariston ja kruunattiin laskevan auringon kultaaman Poroselän rannalla. Johtajatar Ellen Isosaari pauloitti Evan tuhatpäisen yleisön edessä maakunnan neidoksi. Savon Sanomain järjestämä yli kaksi kuukautta kestänyt etsintä päättyi juhlahumussa herkkään sydänsuven rauhaan.

Eva-Lill valloitti

Suvijuhlan aaton leuto tuuli ja pilvetön taivas saatteli viisi valittua juhannusneitokandidaattia Kyllikinrannan lavalle, jossa tanssittiin tangoa ja valssia, maisteltiin kahvia ja ihailtiin Poroselän rannoilta nousevia kokkosauhuja ja tulenvälkettä, joka kuvastui rantaveteen värittäen juhannusyön tunnelmaa.

Koko yö tanssittiin, olihan juhannus, ja auringon piilotellessa hetken aikaa metsikössä kruunattiin Savon Juhannusneito 1973.

Iisalmen Kyllikinrannan lavalla pidätteli henkeään yli 1000 ihmistä juontajan, Heikki Ollikaisen nostaessa näkyviin salaisuuden kätkevän ruskean kirjekuoren, jonka tuomaristo oli Runnilla jättänyt.

Viisi kaunista savolaisneitoa seisoi lavalla. Kuka on Savon juhannusneito 1973? Taisto Tuomen orkesterin fanfaarien säestyksellä kuori avattiin ja salaisuus julkistettiin.

Valituksi tulleen kuopiolaisen Eva-Lill Koivumäen ilme vaihtui hämmästyksestä iloiseen hymyyn, vaikka vähän ujostutti ja itkettikin ja teki mieli paeta juontajan selän taakse hetkeksi huokaamaan.

Poikajoukon pyrkiessä vetämään Evaa lavalta tanssintuoksinaan kruunasi johtajatar Ellen Isosaari juhannusneidon savolaiseen tapaan sinivalkoisella nauhalla, ja lahjoitti Savon Sanomien puolesta voittajalle kultaisen riipuskellon. Siihen kiirehti myös toimittaja Jouko Kääriäinen ojentamaan Savon Juhannusneito-pokaalia. Kruunajaistuoksinaan kuuluvat kukkakimput ojensi tytöille Iisalmen Visan Kalle Repo ja muistosormukset pyöräytti sormeen tuomariston Ervo Lassila.

Eva-Lill sai osakseen raikuvat suosionosoitukset, monta lämmintä onnittelusuukkoa ja kädenpuristusta. Tanssi ei ollut päästä uudestaan alkuun ilmaan Evaa, joka kuitenkin hämmästyneenä pakeni tyttöjen mukana väkijoukon läpi utuiseen juhannusyöhön.

 

Evan onnenkyynel

–Meijän elämää, sulhasen ja minun, ei tämä uusi titteli muuta, järkeili kesän prinsessa, suvijuhlan aattona valittu Savon Juhannusneito, 19-vuotias Eva-Lill Koivumäki, vaikka kyynelet olivat vieriä poskille onnentoivotussuudelmien myötä.

Jalat tukevasti maassa on Evalla, vaikka yllättäen tullut valinta Savon juhannusneidoksi. Savon Sanomain pokaali, suomalaisella kivellä koristettu hopeasormus ja kultainen riipuskello sekä toimittajien ja tuomarien onnentoivotukset ja kukkakimput hetkeksi välähdyttivät toisenlaista maailmaa. Avioliitto ei kuulema tule kysymykseen ennen valmistumista omaan ammattiin, vaikka Eva on ollut kihloissa jo puoli vuotta "naapurin pojan" kanssa.

Molemmilla nuorilla on tulevaisuus vielä avoimena. Evalla on takanaan ylioppilastodistus ja muisto kesäisistä juhlahetkistä Kyllikinrannassa. Sulhanen on jättänyt armeijan harmaat taakseen ja saanut kainaloonsa vastaleivotun juhannusneidon.

Keväällä ylioppilaaksi kirjoittanut Kuopion Yhteislyseon Eva hurmasi tuomariston hillityllä käyttäytymisellään ja savolaisella naisellisuudellaan. Myös Kyllikinrantaan juhannusaattoa viettämään saapunut 1000-päinen väki oli ihastuksissaan, ja innokkaimmat olivat vetäneet Evan lavalta tanssinpyörteisiin.

Mitä sitten on edessä juhannusneidollamme? Kolme laudaturia reaalilinjalla antavat Eva Koivumäelle hyvän ponnahduslaudan hänen pyrkiessä heinäkuun aikana lääketieteellisiin korkeakouluihin Kuopioon ja Turkuun.

Kotikaupunki Kuopio on etusijalla myös opiskelukaupunkina, mutta jos on lähdettävä maailmalle, niin lähdetään, tuumii Eva, joka kuitenkin varaa aina vieruspaikkansa sulhaselleen. Psykologia ja terveydenhoitoala kiinnostavat eniten juhannusneitoamme, jolle olisi kertynyt satapäinen potilasjoukko jo Iisalmen Kyllikinrannassa, itse tapahtumapaikalla, juontajan ilmoittaessa, että neito on kenties tuleva lääkäri.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 25.6.1973

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.