Savon suven sydämessä ja savolaisessa maalaistalossa

Lohilammen sillalla. Savolainen maisema on suven sydämessä vehmaimmillaan. Juhannusneidot Löytynsillalla. Jussi Peltola

Aira Huuskonen

Seitsentoista vuotias herttaisesti hymyilevä Päivi Parkkonen valloitti niin tarkkasilmäisen raadin kuin pielaveteläisen yleisönkin.

Päivi jatkoi näin perinteitä hankkimalla Parkkosen perheeseen jo toisen Savon Juhannusneitopokaalin. Hänen Eija-sisarensa voitti samaisen kilpailun vuonna 1969.

Juhannusaatto alkoi aurinkoisena. Kilpailutunnelmasta ei ollut tietoakaan ja iloinen puheensorina täytti bussin matkatessa Pielavedelle. Kaikkien mielestä kysymyksessä oli hauska kesäleikki: lystiä itselle ja muille.

Päivä tarjoisi tytöille monia uusia kokemuksia ja kaikki uskoivat, että mukavat muistot säilyvät mielessä kauan. Voittaja-tyttö Päivi kertoi, että hänelle kaikki oli uutta ja yllätyksellistä. Lohen onkiminen ja oman saaliin syöminen oli hauskaa. Iltapäivä maalaistalossa ja pulahtaminen Penttilänlahteen kuuman päivän jälkeen oli Päivin mielestä piste i:n päälle.

Helena Reikonen ja Riitta-Liisa Reinikainen olivat mielissään uusien paikkojen näkemisestä. Iisalmelainen Irja-Annikki Savolainen ei ollut koskaan ennen onkinut eikä syönyt lohta. Kumpaakin oli jännittävä kokeilla. Anna-Maija Puurunen ja Sinikka Venäläinen korostivat erityisesti mukavia pielaveteläisiä ja uskoivat, että päivä jää muistorikkaaksi.

Ja Pielavesi piti huolta omista misseistään. Löytyn Lohelle saavuttuamme tarjosi omistaja Martti Huovinen heti makoisat tervetuliaiskahvit ja tytöistä rapisivat viimeisetkin jännityksen rippeet. Täällä mukaan liittynyt raati oli ainut, jolla oli pulmia. Sen jäsenet raaputtivat päätään, että kenetkäs noista nyt valitsisi, kun ovat kaikki noin kauniita ja mukavia. Lohenonginnan tulostakaan kun ei voida ottaa perusteeksi näissä mittelöissä. Toisaalta se ei olisi raadin pulmia ratkaissut, sillä varsin tasaväkisesti tytöt vetelivät lohia rannalle.

Muikku on toinen Pielaveden tunnettu kala. Se on kesätapahtumansa takia tunnetuin. Parin viikon kuluttua juhlii 101-vuotias Pielavesi jälleen. Silloin muikun merkeissä. Kunnass on juhlimisen aihetta muutakin. Onhan paikallinen urheiluseura 50-vuotias. Pielaveden Sampo on nyt nousemassa jälleen vankasti jaloilleen. Siitä on jo tullut yksi voimakkaimmista Pohjois-Savon urheiluseuroista, vaikka nuorison poismuuton takia seuran kasvatit usein töihin hakeutuessaan joutuvatkin muuttamaan kaupunkiseuroihin.

Näitä asioita pohdittiin Löytynlohella savustetun lohen ääressä. Tytöistä Irma Savolainen oli joskus kilpaillutkin mutta muut tyytyneet lähinnä lenkkeilemään.

Jatkui se seurueen lenkki juhannuksen aattona Pielavedelläkin. Liikuttiin kylläkin bussilla, Kuvausten jälkeen lähdettiin Lepikon torpalle.

Presidentin ruokapöydässä

Lepikon torpassa, tuossa presidenttimme syntymäkodossa, joka palvelee nähtävyyspaikkana, oli tytöille järjestetty lounas. Pitkässä pöydässä matalan torpan tuvassa kunniapaikoilla aterioitiin.

Nurkassa rukki, sänky ja toisessa höyläpenkki. Siinä tuvassa oli viimeksi aterioinut presidenttimme itse. Nyt siinä pöydässä istuivat Savon kauneimmat juhannusneidot.

Päivän isännät muistivat tyttöjä katajaisilla muistoesineillä, kynttilänjaloilla.

Tuossa pöydässä vietettiin vakava tuokio keskustellen niistä asiosta, jotka tekevät ihmisestä voimakkaan ja kyvykkään, jotta hän on oikea ihminen vertauskuvaksi ja johtajaksi meille kaikille.

Lepikon torpalta siirryttiin Mykkälän taloon. Talo sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Pielavedeltä Kiuruvedelle päin.

Penttilänlahden äärellä oleva Mykkälä edustaa savolaista maalaistaloa parhaimmillaan. Komea, punainen talo, ympärillä rehevä luonto ja kesäinen tyyni järvi.

Leppoisa isäntäväki sai vieraansa viihtymään. Ihme, että maltoimme pois lähteä. Tytötkin tuumailivat, että jospa lopetettaisiin kilpailut tähän ja jäätäisiin koko illaksi saunomaan ja uimaan.

Vaihtelua ja silmäniloa

Emäntä Helvi Mykkäsen mielestä oli mukava saada vieraita. Hänestä tällainen ilonpito sopii juhannukseen. "Nyt kun kokkoakaan ei voinut polttaa, olisi juhannus jäänyt kotona istumiseksi. Minusta vaihtelu on hauskaa. On mukava katsella nuoria, iloisia ihmisiä."

Isäntä Ilmari oli samaa mieltä. "Onpa kerrankin tarpeeksi silmäniloa", hän myhäili. Pojat Pekka ja Antti totesivat, että kaikkea sitä kysytäänkin tiedustellessani, onko mukavaa, kun talo on nättejä tyttöjä täynnä.

Mykkälän perheen mielestä kaikki tavallisuudesta poikkeava poistaa arkipäivän jäykkyyttä ja virkistää mieltä. Ja mielet virkistyivät molemmin puolin. Tytöt rentoutuivat kiireisen iltapäivän ja linja-automatkan jälkeen saunomalla ja uimalla. Leppoisa rupattelu ja laulut puutarhakeinussa virittivät koko joukon juhannusaattoillan tunnelmiin.

Treffit piti unohtaa

Mykkälässä meitä pidettiin kuin piispaa pappilassa. Pielaveden Sammon emännät Hilja Sorakallio ja Aune Kaittovuori pitivät huolta siitä, että pöydässä riitti suuhunpantavaa.

Kunniaemäntä Hilja Sorakallio on monet vieraat kestinnyt. "Tuo Aune kysyi, että onko minulla jo treffejä täksi illaksi", naureskeli Hilja Sorakallio ja olipa siirtänyt muut menot tuonnemmaksi.

Mukava oli emännistäkin olla puuhassa mukana. Vaikka Pielaveden Sampo onkin järjestänyt monenlaisia illanviettoja, oli Juhannusneito-kilpailu uutta Pielavedellä.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 24.6.1974

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.