Luonnollisuus tenhosi

Punkaharjun kunnan matkailusihteeri Antti Mutikainen onnittelee Juhannusneito Marja-Sinikka Tuhkasta. Juhani Peltola

Kaunis hymy, miellyttävä esiintymistapa ja olemus sorja kuin nuori koivu. Siinä ominaisuudet, joiden perusteella raati yksimielisesti valitsi Savon Juhannusneidoksi 1975 kuopiolaisen opiskelijan Marja-Sinikka Tuhkasen. Punkaharjun Huviniemen lavalle oli kerääntynyt juhannuskansaa liki kolme tuhatta henkeä seuraamaan tätä savolaisen naiskauneuden suurkatselmusta. Marja-Sinikka kirjoitti keväällä ylioppilaaksi Kuopion klassikasta, ikää tytöllä on 19 vuotta, pituutta 166 cm ja painoa 47 kiloa. Perintöprinsessoja tässä kilpailussa oli neljä, jotka kaikki saivat jaetun toisen sijan. Toista ja kolmatta sijaa tässä kilpailussa ei jaettukaan vanhan käytännön mukaisesti. Tämä oli raadin onni, sillä neitojen tasaisuus olisi tuottanut ylipääsemättömiä valintaongelmia. Perintöprinsessat olivat Marjatta Hiltunen Maaningalta, Tarja Karhunen Lapinlahdelta, Maire Makkonen Savonlinnasta ja Annukka Mikkonen Rantasalmelta.

Voittajalle ojennettiin tavan mukaan Savon Sanomien lahjoittama komea pokaali ja kultainen riipuskello. Voittajan kruunasi viime vuoden Juhannusneito Päivi Parkkonen Savonlinnasta. Päivi toimi muutenkin koko aattopäivän opastajana ja seuran pitäjänä uusille Juhannusneidoille.

Perintöprinsessat saivat Savon Sanomien lahjoittamat muistosormukset. Koko komean tyttörivistön kukitti Punkaharjun kunnan matkailusihteeri Antti Mutikainen. Antti paneutui tehtäväänsä velvollisuudentuntoisesti ja partaisen suukon sai joka tyttö. Huviniemen lavan juhannusrytmeistä vastasi Inga Sulin ja hänen 5-jäseninen orkesterinsa. Ingan välitön olemus ja ammattitaitoinen johdattelu teki Juhannusneitokilpailusta illan päätapahtuman yleisön kannalta. Huviniemen edustalle veden varaan oli pystytetty myös komea kokko, jonka sytyttäminen keskiyön hetkinä valoi juhlaväkeen oikean juhannustunnelman. Parempaa juhannussäätä ei olisi voinut toivoa. Sää ja juhla yhdessä olivat houkutelleen melkein jokaisen kynnelle kykenevän ulos aattoiltana. Tungos ei näyttänyt kenenkään hermoille käyvän, ei ainakaan yleisön. Jos oli kokkojuhlan järjestäjä, Punkaharjun Nuorisosäätiö tyytyväinen sitä oli myös yleisö ja mukana olleet viisi Juhannusneitoa. Tyytyväisiä päivän ja illan aikana kokemaansa, mutta väsyneitä. Jokainen tyttö halusi heti kruunajaisten jälkeen päästä kotiin ja sänkyyn nukkumaan. Neidot poistuivat Hirviniemestä kukin tahoilleen heti puolenyön jälkeen. Juhannuskansa jäi vielä Huviniemeen karkeloimaan.

Uintia mutta ei uimahyppyjä

Marja-Sinikan esiintymisessä on viehättävää varmuutta. Hänellä on hyvin jalat-maassa -mielipiteet kaikissa asioissa. Tämänlaatuisiin kilpailuihin hän suhtautuu puoliksi leikin puoliksi hyödyn vuoksi. Opiskelija tarvitsee vähän taskurahoja ja ainahan on mahdollista, että pientä sivubisnestä tätä kautta järjestyy. Tulevaisuuden suunnitelmista Juhannusneito ei vielä osannut sanoa varmaa. Pitkää opiskelu-uraa kohtaan hän tuntee kuitenkin tekisi mieli sanoa tervettä epäluuloa. Nopea ammattiin valmistava koulu on parempi. Ainakin kauppaopistoon pyrin, sanoo Marja-Sinikka.

Kun harrastuksista tuli puhe varoi Marja-Sinikka visusti sanomasta harrastavansa kieliä ja pitsinnypläystä. Uimassa hän käy ahkerasti Kuopio uimahallissa ja nyt vesien alettua vihdoinkin lämmetä voi tytön löytää vaikka uimarannaltakin. Myös keilailu kuuluu Juhannusneidon vapaa-ajan harrastuksiin. Ulkomaille lähtö on minulla ollut mielessä nyt ylioppilaaksitulon jälkeen, sanoo hän. Puheesta kuitenkin kuulsi pienoinen epäilys että voisikohan sen ajan käyttää hyödyllisemmin kotimaassa. Tiedä sitten tytön meiningeistä. Joka tapauksessa Marja on tyyppiä, joka harkitsee jokaisen askeleensa tarkoin etukäteen.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 23.6.1975

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.