Tiina on Savon Juhannusneito 1985

Vuoden 1985 juhannusneito on Tiina Mäklin. Mauno Hämäläinen

Juho-Pekka Rantala

Pituutta 169 senttiä, painoa 54 kiloa, ikää 19 vuotta. Valloittava hymy, sympaattinen ja varma esiintyminen. Nämä ja koko joukko muita hyviä ominaisuuksia riittivät tekemään nilsiäläisestä Tiina Mäklinistä 16. Savon Juhannusneidon suvena 1985.

Tiina sai näin kantaakseen vaativan tittelin vuoden päiviksi eteenpäin. Lisäksi hän sai palkintoina 3000 markan arvoisen riipuskellon sekä tietysti voittajan pytyn. Ja totta kai vielä koko joukon lämpimiä halauksia – paras varmasti tuli poikakaveri Keijolta, joka oli jännittämässä paikan päällä Lapinlahden Honkaharjulla.

Tuomaristo päätti tällä kertaa palkita myös perintöprinsessan, koska kilpailun taso oli tavallistakin parempi ja voittajan valinta vaikeaa. Perintöprinsessaksi tuomaristo nimesi Erja Kokin.

Savon Sanomien Juhannustyttö puolestaan on lukijaäänestyksen voittanut kuopiolainen Maarit Kuivalainen.

– Emminä ois uskonu että voitan, tuumi viehättävä Tiina Lapinlahden juhannusyössä selvittyään pahimmasta onnittelujen tulvasta.

Uskoa se kuitenkin piti, sillä tuomariston päätös oli täysin yksimielinen. Tiinan ilmoitti Juhannusneitokilpailuun äidin työkaveri Lahja Savolainen, joka näin saa neidon löytäjänä oman palkintonsa.

Mallin työt kiinnostavat Tiinaa, joka tällä hetkellä työskentelee nilsiäläisen pankin konttorissa. Sen sijaan missiura vähän epäilyttää.

– Minä taidan olla siihen vähän liian lyhyt (169 cm). Ainakin Aurinkotyttökilpailussa putosin juuri sen vuoksi.

Hirmu hauskaa

– Tämä on ollut hirmu hauska päivä. En etukäteen olisi uskonut, että meillä on näin kivaa. Kaikki tytöt ovat hurjan sympaattisia, sanoi Tiina jo ennen kuin tuomariston päätös oli selvillä.

– Kyllä tällaiseen ruljanssiin saattaisi lähteä mukaan vielä toisenkin kerran, tuumi Tiina.

Poikaystävä Keijo oli alun perin hieman Tiina osallistumista vastaan, mutta voiton ratkettua hän on vähintään yhtä liikuttunut kuin Juhannusneito itsekin. "Pilalle menneestä" juhannusaatosta tulikin ikimuistoinen.

Poikaystävä oli mukana myös perintöprinsessa Erja Kokilla. – Harrihan se minut tähän koko kisaan ilmoitti, sanoi Erja, joka vielä aatonaattona harmitteli, että oli ylipäätään mukaan lupautunut. Mielenkiintoinen ohjelma ja vauhdikas päivä saivat hänetkin toisiin aatoksiin.

Tuomaristo mukana

Kaikkiaan juhannusneitokandidaattien ohjelma oli sellainen, että se varmasti säilyy pitkään tyttöjen mielessä. He kokoontuivat puoliltapäivin Iisalmessa, jossa kaupunkikierroksen jälkeen käytiin risteilemässä Pepsi-laivalla.

Tämän jälkeen siirryttiinkin jo Lapinlahdelle, jolloin kilpailun tuomaristo liittyi tyttöjen matkaan. Tuomariston puheenjohtajana toimi Ilmi Sutinen. Muut jäsenet olivat toimitusjohtaja Pertti Pietikäinen, isännöitsijä Markku Sipilä, Lapinlahden Vedon edustaja Ilmo Maljonen, Lapinlahden kunnanhallituksen puheenjohtaja Eino Pekkanen sekä Savon Sanomien uutispäällikkö Jussi Kesonen.

Tuomaristo tutustui tyttöihin paremmin Matin ja Liisan asemalla, jossa nämä joutuivat Pertti Kääriäisen tentattaviksi.

Härkönen halasi

Päiväohjelman kohokohta lähes kaikkien mielestä oli vierailu Pietikäisen Kuljetus Oy:llä. Yhtiö näet järjesti tytöille mahdollisuuden kokeilla taitojaan 48-tonnisen täysperävaunurekan ohjaimissa.

Vaikka joukossa oli muutama ajokortitonkin, selvisivät neitoehdokkaat ajosta erinomaisesti. Sen kunniaksi toimitusjohtaja Pertti Pietikäinen luovutti tytöille "viralliset" rekalla-ajoluvat.

Kokonaan ylimääräinen ohjelmanumero tarjoutui, kun tytöt törmäsivät yllättäen Sotkamoon matkalla olleeseen keihäänheiton olympiavoittajaan Arto Härköseen Matin ja Liisan asemalla. Herrasmiehenä Arto sulki syleilyynsä peräti neljä tyttöä samalla kertaa.

Rankka päiväohjelma huipentui sitten Honkaharjun tanssilavalla, jonne siirryttiin iltayhdeksältä. Tytöt joutuivat vielä kerran yleisön eteen kivikasvo Ilkka Hemmingin tenttiin ennen illan H-hetkeä.

Kirsi kruunasi

Kun tuomariston päätös sitten julistettiin astui esiin myös viimevuotinen Juhannusneito, juvalainen Kirsi Kumpulainen, jolle Honkaharjun keikka oli viimeinen edustustehtävä Juhannusneitona.

– On aika haikea olo. En minä vielä tästä tittelistä haluaisi luopua. Tämä on ollut mielettömän kivaa aikaa, sanoi Kirsi, jolle vuosi on tuonut tullessaan kaikenlaista uutta.

– Minut valittiin Miss Mikkeliksi, Miss Suomi kisasta putosin vasta loppusuoralla. Syksyllä olen menossa erääseen tv-mainokseen, kertoi Kirsi.

Kirsi, joka on nyt kesätöissä Mikkelissä, aikoo syksyllä jatkaa opintojaan. Paikka Savonlinnan Matkailuopistossa on jo varma, lisäksi hän hakee opettajankoulutuslaitokseen. Opintojen lisäksi suunnitelmiin kuuluu mallintöiden jatkaminen. Miss Suomi -kisoihinkin Kirsi aikoo vielä yrittää.

Julkaistu Savon Sanomissa 24.6.1985.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.