Neito Eräholi huumasi enemmän kuin alkoholi

Vuoden 1986 juhannusneito Anna-Maria Eräholi. Tapio Hartikainen

Pertti Ruohonen

Kauneus on kamala asia kun se kasaantuu! Kauneutta on kiva katsella, mutta ikävä pistää julkisesti paremmuusjärjestykseen. Kauneutta kun on monen laista. Juhannusaattona sitä oli Suonenjoella ainakin kuudenlaista. Oli luonnollista, oli ehosteilla ja tehosteilla tehtyä, oli tyttömäistä, oli naismaista, oli viehkeästi vetäytyvää, oli reippaasti esilletulevaa.

Vasaman Mansikkamajalla reihakkaimpienkin juhannusjuhlien harhailevat katseet nauliutuivat iltayöstä korokkeelle kuuden tytön rivistöön. Anna-Maria Eräholin valinta Savon Juhannusneidoksi huumasi yleisön äänekkäisiin suosionosoituksiin. Raikuvaa suosiota riitti myös yleisöäänestyksen voittaneelle Kati Palomäelle ja Savon Sanomain lukijoiden ihannetytölle Sari Kohvakalle.

Juhannusneitokisa ei ole pelkkä missikisa. Kauniit kasvot auttavat tytöt loppukilpailuun, jonne esiraati ja lukijat valitsevat tytöt pelkän naamakuvan perusteella. Loppukisassa raati kaivaa sitten esiin muita ominaisuuksia.

Juhannusneitokisa ei myöskään ole mikään kuolemanvakava asia. Sekä voittojen että tappioiden kestämiseen tarvitaan tervettä leikkimieltä, niin tytöiltä kuin monilukuisilta äänestäjiltäkin.

Savon Juhannusneito valittiin 17. kerran. Kruunauspaikkana oli Suonenjoen Vasaman Mansikkamaja.

Savon Sanomain nelijäseninen raati katseli, kuunteli, tenttasi ja testasi ennen kruunausta iltapäivän ja alkuillan kuutta loppukilpailijaa.

Tytöt ja tuomaristo touhusivat päivän Ilmari ja Virpi Airaksisen kauniilla tilalla Suonenjoen Sakarilassa.

Mukavan päivän päälle lopullinen valintatilanne veti illansuussa vakavaksi niin kaupunginjohtajan, emännän, poliisin kuin toimittajankin. Raatiin oli kutsuttu Suonenjoen kaupunginjohtaja Markku Jaatinen, emäntä Liisa Hänninen ja Vasaman huvijaoston puheenjohtaja Matti Pitkänen. Savon Sanomia edusti toimittaja Pertti Ruohonen.

Kahden kauppa

Iltapäivän ja illan aikana tyttökuusikosta erottui kaksi kaunotarta. Ihan viime hetkiin saakka kuopiolainen Kati Palomäki ja varpaisjärveläinen Anna-Maria Eräholi etenivät tasatahtiin. Tuomaristokaan ei yltänyt yksimielisyyteen päätöksessään. Tittelin kallisti lopulta Anna-Marialle vankempi esiintymiskyky sekä reipas ja rehti sanankäyttö. Pian 21 vuotta täyttävällä Anna-Marialla on ollut Katia kolme vuotta enemmän aikaa "rakentaa itseään".

Tuomaristo oli yhtä mieltä siitä, että molemmista tytöistä kuullaan vielä, jos heillä itsellään vaan riittää intoa missikisailuun. Molempien luonnollisuus ja huumorintaju miellyttivät tuomaristoa.

Luonnollisuus olikin yksi tärkeimmistä raadin kriteereistä. Sitä testattiin yllättävissä ja vaikeissakin tilanteissa. Tietokilpailun kiperimmissäkin kurveissa huomattiin, että asiasta voi olla tosi tietämätön erittäin viehättävästikin. Yrittäminen mahdottomissakin paikoissa palkittiin, sen sijaan heti luovuttaneita ei tuomaristo katsonut kauniisti.

Kukka-, vasta- ja tietotestejä

Tilanteita ja testejä oli monenlaisia. Airaksisen pihamaalta löytyvät kaikki kuviteltavissa olevat kukat. Siitä merestä talon emäntä kävi poimimassa kymmenkunta luonnonkukkaa. Jokainen tyttö joutui yksitellen tunnistamaan kasveja.

Keittiön penkille asetettiin mm. metsäkurjenpolvi, hiirenvirna, ojakellukka, niittyleinikki, huopaohdake, koiranputki, oravanmarja ja lemmikki.

Testi osoittautuikin yllättävän vaikeaksi ikäluokalle, jonka ei tarvinnut enää koulun kesälomalla poimia ja kuivata kasveja. Minna ja Tytti olivat selvästi muita tietävämpiä.

Tikanheitossa osoittautui tarkimmiksi jälleen Minna, toiseksi tuli Anna-Maria ja kolmanneksi Tarja.

Seuraavaksi tytöt pantiin vastantekoon. Erityistä huomiota kiinnitettiin pannan tekotapaan ja mukavaan kädensijaan. Raadin vasta-asiantuntija oli kaupunginjohtaja Jaatinen. Raadin tukena oli satojen vastojen vääntäjän vastasilmää kehittänyt talon isäntä.

Parhaan vastan väänsi Tytti, jonka luomuksesta henki juhannus vahvasti. Anna-Marian panta arvioitiin parhaaksi ja kokonaisuus kakkoseksi. Anna-Marian vastan esittely teki tuomaristoon lähtemättömän vaikutuksen, kenties tasaisessa kisassa ratkaisevankin.

Tyttöjen yleistietoa testattiin mm. kysymällä veroministerin nimeä, suonenjokelaisen huippu-urheilijan Rauno Miettisen lajia, Suomen naisten äänioikeuden ikää, lehmän kantoaikaa ja paljon muuta. Minna oli tässäkin lajissa tietävin ja Kati vahvasti kakkonen.

Päivän ohjelmaan kuului myös tutustuminen Suonenjoen maatalousoppilaitokseen, jossa rehtori Risto Roitto ja apulaisrehtori Pertti Juvonen kierrättivät tyttöjä sikalassa, lehmien laitumella, työpajoissa ja pihamaalla.

Sarista lukijoiden suosikki

Savon Sanomain lukijat ottivat ahkerasti osaa Juhannustyttökisaan. Ehdokkaita loppukilpailuun oli 12 tyttöä, joille kertyi kaikkiaan runsaat 1500 ääntä.

Lukijoiden suosikki oli numerolla 1 ilmoituksissa kilpaillut kuopiolainen Sari Kohvakka, joka keräsi 251 ääntä.

Toiseksi sijoittui loppukisan voittanut Anna-Maria Eräholi (12) Varpaisjärveltä 217 äänellä. Kolmas oli kuopiolainen Kati Palomäki (4), jota kannatti 194 lukijaa. Minna Mehtonen (6) Lapinlahdelta keräsi 165 pistettä. Siilinjärveläisen Tytti Väätäisen (7) äänimäärä oli 125 ja viimeisen paikan loppukisaan sai kuopiolainen Tarja Honkanen (9) 114 äänellä.

Muut äänimäärät: numero 3 Seija Weeman 110, numero 5 Pia Maarit Kuosmanen 69, numero 8 Pirjo Kammonen 68, numero 2 Susanna Pulliainen 64, numero 1 Jaana Karjalainen 40 ja numero 10 Maija Soljankare 36 ääntä.

 

Julkaistu Savon Sanomissa 23.6.1986.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.