Luonnonkaunis Mari valloitti

Vuoden 1988 juhannusneito on Mari Heiskanen. Ari-Pekka Keränen

Erkki Hujanen

Kauneutta on vaikea kuvata sanoilla. Mari Heiskasen kohdalla paras sana on luonnonkauneus.

Tämän sanan kakaisi ääneen kilpailun tuomaristo vertaillessaan juhannusneitoehdokkaita. Muita sanoja olivat hymyilevä, keskustelutaitoinen ja myönteinen.

– Tyttö on ehkeimmillään, siinä on eksoottisuutta. Se nauraa silloin kuin pitääkin, luonnehdittiin Maria.

Tuomariston puheenjohtaja, Olavi Haanketo Ylä-Savon Hippoksesta määritteli raviyleisölle reippaaksi, aidoksi ja esiintymiskykyiseksi. Mari voitti siis koko olemuksellaan.

Samoja piirteitä löytyi juankoskelaisesta, 17-vuotiaasta Tarja Iskaniuksesta. Hän oli loppuun saakka Marin pahin kilpakumppani. Tarjasta hehkui Marin tapaista välittömyyttä. Iskelmälavoja kiertänyt Tarja on varma esiintyjä ja valoisa ihminen, mutta "se jokin vielä puuttui".

Hyvät arvosanat sai myös kuopiolainen, 18-vuotias Leila Antikainen. Hänen eksoottinen ulkonäkö ja kauniit hiukset hurmasivat, mutta Leilan harvat hymyt ja hiljaisuus pudottivat hänet loppukahinasta. Samoin kävi Rautavaaran 16-vuotiaalle Tiina Rossiselle.

Kisan kypsä maalaistyttö oli 19-vuotias Katriina Marin Iisalmesta. Katriina tunnusti itsekin, että hänen olo ei ole kotoisa missikisassa. Savon Sanomien lukijaäänestyksen suosikki ja kisan kuopus, 16-vuotias Sari Raatikainen osoitti puolestaan, että hänellä tulevaisuus on vielä edessä.

Mari on kuin Helena Säkkinen

Tyttöjen Ylä-Savon kierros alkoi Iisalmen olutmuseolta, jossa he joutuivat mainostoimittaja Pertti Kääriäisen ja tyttöjen emona olleen Marja-Leena Eskelisen julkiseen tenttiin.

Missikisojen tapaan tyttöjen kielitaito pantiin heti syyniin, kun Pertti hoetutti loruja "paksuspas pitj tulla", "yksisseskös yksiskelet" ja "keksi on keksikestien keskipiste". Kielikoe sujui parhaiten Tarjalta, Marilta ja Katriinalta.

Kisa oli ensi esiintymisen jälkeen kolmen tai neljän kauppa. Tarja ja Mari esiintyivät edukseen, Leila hurmasi hiuksillaan ja Tiina oli vielä myös vahvoilla. Viime vuoden lehdistön ihannetyttö Marja-Leena vertasi Maria tämän vuoden ihannetyttöön Helena Säkkiseen.

Pepsi-laivan risteilyllä tuomaristo pääsi tyttöjä "lähelle". Äkkiä pidetyssä palaverissa kaksi tyttöä nousi ylitse muiden. Mari ja Tarja hurmasivat iloisella välittömyydellä. Leila oli kaunis, mutta tiukkana pysyvät huulet eivät sytyttäneet tuomaristoa.

Hevostyttö Tarja hurmasi raviyleisöä

Iltapäivä tytöillä kului leppoisasti Einari Vidgrenin hevostalleilla. Ohjelmassa oli muurinpohjalettuja ja hevosilla ajoa. Sieltä tytöt matkasivat Runnin terveyskylpylään valmistautumaan illan loppuhuipentumaan.

Illan pääesiintyminen oli Ylä-Savon Hippoksen juhannusravit. Marja-Leena esitteli tytöt ja haastatteli heitä toisen kerran tuhatpäiselle raviyleisölle.

Raviyleisön suosikiksi nousi Juankosken Tarja, kun hän kertoi omistavansa hevosen ja olleensa jopa ravikuljettajana. Kaiken lisäksi Tarja lauloi itsensä yleisön sydämiin.

Ennen kilpailun ratkaisuhetkeä tuomaristoon kuuluvat Olavi Haanketo, Pertti Kääriäinen, Ponsse Oy:n Einari Vidgren, kunnansihteeri Anneli Leskinen ja rouva Hillervo Eskelinen kukittivat kaikki tytöt. Jokaiselle jäi omaksi myös Piretta-Pta:n kesäasut. Savon Sanomien juhannustyttö Sari Raatikainen sai kukat, seppeleen ja kultaisen kaulakorun.

Illan päätähden, Savon Juhannusneidon kruunasi viime vuoden juhannusneito Pirkko Pääkkönen. Kruunun lisäksi Marille annettiin missinauha, pokaali ja arvokas kaulakello. Kaiken päälle Mari sai Veepee Lehdolta serenadin ja Olavilta valssin.

Sari lukijaäänestyksen paras

Savon Sanomien juhannustyttö 1988 eli eniten lukijaääniä saanut juhannusneitoehdokas on Sari Raatikainen Kuopiosta. Sari keräsi ylivoimaisesti eniten ääniä. Sarin herttainen kasvokuva, numero 3, sai yhteensä 437 ääntä.

Muut lukijaäänet jakaantuivat seuraavasti: numero 4 Leila Antikainen 233 ääntä ja numero 5 Tarja Iskanius 233 ääntä, numero 8 Mari Heiskanen 199 ääntä, numero 9 Katriina Marin 154 ääntä, numero 2 Tiina Rossinen 146 ääntä, numero 7 Päivi Vartiainen 78 ääntä, numero 6 Merja Karjalainen 76 ääntä, numero 1 Raakel Kukkonen 68 ääntä ja numero 10 Tuija Lehikoinen 46 ääntä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.