Savon Juhannusneidon valinta alkoi Kuopiossa – Ohjelmassa huvipuisto, poniratsastus ja laivaristeily

Puijo-laivan komentosillalla tytöt siavat kokeilla kuinka hleppoa on puikkelehtia Kallaveden maisemissa. Markku Niskanen

Merja Ahtiainen, Pekka Ilonen

Kuusi Savon Sanomain Juhannusneitokilpailun yleisöäänestyksessä parhaiten menestynyttä tyttöä saapuivat torstaina Kuopioon, jossa käydään juhannusaattona Savon Juhannusneitokilpailun jännittävä loppukilpailu.

Tyttöjen ohjelmassa oli avajaispäivänä tutustuminen juuri avattuun huvipuisto Jokeriin, poniratsastus Rauhalahden Ratsastuskoululla sekä kolmen tunnin laivaristeily Rolla-laivojen Puijo-laivalla Kallavedellä.

Risteilyn jälkeen saivat sadat matkustajasatamaan saapuneet kuopiolaiset nähdä loppukilpailun osanottajat, jotka tuomariston jäsen näyttelijä Tuija Piepponen haastatteli yleisön edessä.

Tuomaristoon kuului Tuija Piepposen lisäksi puheenjohtajana kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Karttunen, poliisimestari Erkki Vahronen, varatoimitusjohtaja Matti Boxberg sekä markkinointipäälliköt Ossi Loikkanen ja Eero Konttinen, joilla ei ole helppo tehtävä valita parasta kuuden hyvän ehdokkaan joukosta.

Loppukilpailuun olivat lukijaäänestyksen perusteella selvinneet Sirpa Kvist Karttulasta, Sirpa Hyvönen Juankoskelta, Kirsi Kumpulainen Juvalta, Tiina Honkanen Savonlinnasta, Pia Hanski Kuopiosta ja Anu Joutsen Nilsiästä.

Tytöt joutuivat tuomariston perinpohjaiseen tutkiskeluun risteilyllä, jossa loppukilpailuun päässeitä haastateltiin ja "hyppyytettiin" mitä erilaisimmissa tilanteissa. Näin raati sai muodostaa kokonaisvaltaisen näkemyksen ehdokkaista. Risteilyn kruunasi illallinen, jonka jälkeen tuomaristo kokoontui suljettuun neuvottelukokoukseen laivan kabinettiin.

Arvovaltaisen tuomariraadin lopullinen päätös julkistetaan juhannusaattona Sorsasalon juhannusjuhlien yhteydessä iltapäivällä klo 15.45 alkavassa Savon Juhannusneito-84-ohjelman yhteydessä. Tällöin tytöt haastattelee juhlien juontaja Heikki Hietamies. Voittaja julkistetaan hieman ennen kokon sytyttämistä noin klo 16.

Ohjelma miellytti

Loppukilpailuun selviytyneet tytöt kertoivat olevansa tyytyväisiä torstaipäivän monipuoliseen ohjelmaan. Monelle heistä poniratsastus ja Kallaveden risteily olivat ensimmäisiä laatuaan ja ohjelman onnistumisen kruunasi lämmin aurinkoinen sää.

Myös käynti torstaina avatussa huvipuisto Jokerissa oli hauska kokemus. Erityisesti autorata tuntui kiinnostavan urheilullisia missejä niin, että ajelu oli otettava uusiksi pariinkin kertaan.

Kuopioon saavuttuaan neidot saivat päälleen yhtenäiset asusteet, Jurietta Ky:n lahjoittamat RTA-sport asut, jotka yllä saattoi selvitä vauhdikkaammastakin ohjelmanumerosta. Ennen illallista tytöt pukivat vielä ylleen omat persoonalliset illallisasusteensa.

Tuomariston puheenjohtaja Matti Karttunen totesi ennen päätöksentekoa ratkaisunteon olevan vaikeaa, koska tavallaan kaikki tytöt ovat sopivia juhannusneidoiksi. Painavimpina kriteereinä valinnassa hän piti luonnollisuutta, taito pärjätä erilaisissa tilanteissa sekä kykyä tulla toimeen ihmisten kanssa.

Tuomariston yksimielinen päätös jäi torstaina vielä arvoitukseksi, mutta tänään juhannusaattona se julkistetaan Sorsasalon juhannusjuhlassa ja tietenkin sitten juhannuksen jälkeen ilmestyvässä Savon Sanomissa. Silloin päästään piinasta ja tiedetään ken on Savon Juhannusneito-84.

Ihanaa leikkiä!

Tämän vuoden Juhannusneitoehdokkaista ei kukaan haaveile kansanedustajan tai tähtimannekiinin urasta. Julkisuus ei houkuttele. Tytöt ovat realisteja, ja kilpailuun osallistuminen on heille vain mukavaa leikkiä, josta jää joko vain mukavia muistoja tai aukaisee hieman ovia tulevaisuuteen.

Iloinen ja luontevantuntuinen Sirpa Kvist, 19, on kotoisin Karttulasta, jonka leikkikentältä hänet löytää lasten parista. Sirpa kertoo olevansa lapsirakas, ja tulevaisuudensuunnitelmiin kuuluu pyrkiminen jollekin lastenhoitoalalle.

Sirpa kertoo osallistuvansa kilpailuun leikkimielellä. Kokemusta hän sai jo pari vuotta sitten ottamalla osaa Mansikkatyttö-kilpailuun. Tänä juhannuksena Sirpa voitti jo yleisöäänestyksen eli hänet valittiin Savon Sanomain Juhannustytöksi.

– Varmasti tästä kilpailusta on hyötyä tulevaisuudessa, saan ainakin itsevarmuutta ja turha ujous karisee pois, sanoo Sirpa.

Sirpan maailma on hyvä, hän ei muuttaisi siinä mitään, ainoastaan rauhaa hän tahtoisi levittää ja ottaa lapsilta sotalelut pois.

Rauhallisenoloinen Anu Joutsen, 17, on Nilsiän neito. Hän valmistui keväällä Iisalmen kauppaoppilaitoksesta ja haaveena olisi joskus tulla malliksi - niitä töitä kun on tullut tehtyä lapsesta saakka - ja päästä vaateliikkeeseen töihin. Tällä hetkellä Anut tavoittaa Nilsiän Sokoksen urheiluosastolta.

– Iloinen minä vissiin olen ja tulen kaikkien kanssa toimeen, kuvailee Anu itseään.

Anu harrastaa talvisin slalomia ja kesäisin hän pyöräilee. Anukin pitää maailmaansa ja Suomeaan mieleisinä, joissa ei ole muutettavaa.

Kuopiolainen abiturientti Pia Hanski, 17, on hennon elegantti, vartensa hän on hionut hiihtämällä ja juoksemalla kilpaa. Pia aikoo isona tulla opettajaksi. Hän kertoo haaveilevansa muutenkin asioista, jotka on mahdollista hänen itsensä toteuttaa.

– Olen realisti. Tästä kilpailusta on varmasti hyötyä tulevaisuudessa, koska haluaisin tehdä mallin töitä, pidän esiintymisestä ja olen ihan pikkuisen kunnianhimoinen, kuvailee Pia itseään.

Juhannusneidon pitäisi Pian mielestä puolestaan olla ihan tavallinen tyttö, pirteä, reipas ja suloinen.

Pia oli ainoa Neito-ehdokkaista, joka kapinoi naisen aseman puolesta. Hän ilmoitti haluavansa pitää oman nimensä sitten, kun on naimisiin menon aika.

Juvan tumma ja vilkas Kirsi Kumpulainen, 18, kirjoitti keväällä ylioppilaaksi ällän papereilla ja tavoitteena on sitten joskus päästä liikunnanopettajaksi. Hän ei ole koskaan ajatellut mallin työtä.

– Aina kysytään pituutta ja minä olen niin lyhyt, ihan kompleksiksi asti, huokaa Kirsi.

Juhannusneitokilpailua hän pitää ihan kivana kilpailuna, koska se ei ole pelkkä kauneuskilpailu, vaan - toivottavasti - luonnollisuus, iloisuus ja ystävällisyys vaikuttavat enemmän.

Kirsi vakavoituu, kun puhutaan maailmanmenosta.

– Paljon olisi parannettavaa, mutta sitä ihan ahdistuu, kun tietää, ettei yksin pysty vaikuttamaan mihinkään.

Savonlinnalainen Tiina Honkanen, 20, kertoo olevansa hiljainen ja arka, ainakin seurassa, jota hän ei tunne. Elokuussa alkaa Tiinalla apuhoitajakoulu ja sen jälkeen hän ehkä jatkaa sairaanhoitajaksi. Kilpailulta hän ei odota muuta kuin mukavia muistoja.

– Kai Juhannusneidon pitäisi olla vaalea niin kuin Suomi-neitokin on, ja ihan tavallinen tyttö, avoin, ystävällinen ja iloinen.

Tiina intoutui parantamaan maailmaa, keinona hänellä olisi asettaa Reagan ja Andropov nokikkain ja kaksistaan kuuntelemaan toistensa mielipiteitä.

– Eivätköhän he sitten ymmärtäisi toisiaan. Enkä ymmärrä, miksi rahat täytyy laittaa aseisiin, samalla kun lapset kuolevat nälkään ja janoon.

Apuhoitaja Sirpa Hyvönen Juankoskelta totesi vähän jännittäneensä loppukilpailua, mutta jännitys näytti kaikonneen heti kilpailun alettua. Sirpa on joukon nestori, vaikka onkin vasta 22-vuotias. Torstaipäivän ohjelmassa ollutta poniratsastusta hän odotti innolla, koska hevoset kiinnostavat maatalossa kasvanutta reipasta Sirpaa.

– Vapaa-aikana ompelen ja teen maataloustöitä, kertoi Juankosken terveyskeskuksessa työskentelevä Sirpa, jonka mielestä hoitoala sopii hänelle erittäin hyvin.

Julkaistu Savon Sanomissa 22.6.1984.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.