Kirsi Juhannusneidoksi - Välittömyys ja kuvauksellisuus voittajan valtteina

Juhannusneito 1984 Kirsi Kumpulainen Sorsasalon kokon äärellä. Markku Niskanen

Pekka Ilonen

18-vuotias Kirsi Kumpulainen Juvalta selviytyi voittajaksi Savon Juhannusneito -84 kilpailussa, jonka loppuhuipentuma tapahtui Sorsasalossa juhannusaattona.

Perintöprinsessaksi valittiin 17-vuotias lukiolainen Pia Hanski Kuopiosta. Savon Juhannusneito valittiin Savon Sanomain järjestämänä nyt jo viidennentoista kerran.

– Neitojen tasaväkisyyden takia tuomariraadilla oli visainen tehtävä valita kuudesta lukijaäänestyksen perusteella loppukilpailuun selvinneestä tytöstä voittajaa, totesi tuomariraadin puheenjohtaja, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Matti Karttunen ennen tuloksen julkistamista.

Niin vain sitten lopulta kävi, että raati valitsi yksimielisesti voittajaksi tänä keväänä ylioppilaaksi kirjoittaneen Kirsi Kumpulaisen, jonka katsottiin loppukilpailuun selviytyneistä parhaiten täyttävän Savon Juhannusneidolle asetettavat vaatimukset. Kirsin voiton avaimina olivat raadin mielestä mm. välittömyys, kuvauksellisuus, urheiluhenkisyys, sanavalmius sekä luonnollinen esiintyminen erilaisissa tilanteissa.

Lahdessa 26.10.1965 syntyneen ruskeahiuksisen Kirsin paino on 52 kiloa ja pituus 169 senttiä. Erityistuntomerkkinä hänellä on kaunis hymy ja huomiota herättävän suuret sinivihreät silmät.

Päivä alkoi minigolfilla

Loppukilpailuun selvinneiden tyttöjen toinen päivä alkoi minigolf- ja tikanheittokilpailulla Hotelli Rauhalahdessa, jonne neitokandidaatit olivat aatonaattona majoittuneet. Aamupäivän ohjelmaan kuuluivat lisäksi polkuveneily Rauhanlahden rannassa sekä kävely aurinkoisella Kuopion torilla. Torivisiitin jälkeen tytöillä keikkui päässä olkiset lierihatut sekä käsissä makkaranpaistotikut, jotka neitojen kanssa tuttavuutta tehnyt torikauppias oli lahjoittanut.

Ennen loppukilpailua oli Puijon torniravintolassa vielä lounas, jonka yhteydessä palkittiin aamupäivän kilpailussa menestyneet. Enteellisesti voittajaksi selviytyi tiukan kisan jälkeen Juhannusneidoksi valittu Kirsi, joka oli tikanheitossa ensimmäinen ja minigolfissa toinen. Järjestäjät olivat tyttöjen tietämättä jo ennen kilpailua päättäneet antaa palkinnon myös kilpailun viimeiseksi jääneelle, joka oli Pia, sittemmin perintöprinsessaksi valittu.

Jännitys kasvoi loppua kohden

Jännitys tyttöjen ja järjestäjien keskuudessa alkoi pikkuhiljaa kasvaa loppuhuipentumaa lähestyttäessä. Tuomaristo oli jo tehnyt ratkaisunsa, mutta salaisuus oli piilotettuna sinetöidyssä kirjekuoressa, joka avattiin vasta yleisöjoukon edessä Sorsasalossa. Lounaan jälkeen käytiin vielä ottamassa viimeinen silaus ja vaihtamassa vaatteita majapaikassa Rauhanlahdessa. Tämän jälkeen alkoi matka kohti Sorsasaloa, jossa odotti noin 3000 päiväjuhlaan saapunutta juhannuksenviettäjää.

Neidot astuivat aluksi vuorotellen lavalle Heikki Hietamiehen haastateltaviksi. Tyttöjen mukaan jännitys oli jo kaikonnut siitä, mitä se oli kilpailun alkuvaiheessa. Yleisesti ottaen kilpailu oli heidän mielestään ollut mielenkiintoinen ja paljon antanut kokemus. Erityiskiitokset tytöt antoivat hyvistä järjestelyistä ja loppukilpailutapahtuman monipuolisuudesta. Monelle mm. poniratsastus, sähköautoajelu ja risteily Kallavedellä oli aivan uusi kokemus.

"Neitosista ken on kaunein"

Juhannusneidon kruunauksen aikana orkesteri soitteli tietenkin kappaletta "Neitosista ken on kaunein...", kuten asiaan kuuluu. Ensin palkittiin ja kukitettiin lukijaäänestyksen voittanut Savon Sanomain Juhannustyttö 1984 Sirpa Kvist Karttulasta. Hän sai lukijaäänestyksessä 1401 äänestä 335.

Seuraavana julkistettiin perintöprinsessa, reipas ja viehättävä Pia Hanski Kuopiosta.

Yleisö taputti voimakkaasti kun juontaja julisti viimein tuomariraadin lopullisen päätöksen, jonka mukaan Savon Juhannusneidoksi 1984 kruunataan juvalainen Kirsi Kumpulainen. Voittajalle kiinnitti missinauhan edellisvuoden voittaja mikkeliläinen Jaana Savikkomaa ja palkintoina olleen pokaalin sekä kultaisen riipuskellon luovutti Savon Sanomain toimitusjohtaja Risto Suhonen.

Upouusi Savon Juhannusneito näytti aluksi yllättyneeltä ja liikuttuneelta valinnastaan, mutta vähän ajan kuluttua hän hymyili jo vapautuneesti. Kaikki loppukilpailuneidot saivat vielä kauniin kimpun kukkia ja yleisöltä lämpimät aplodit ennen lavalta poistumistaan. Näin kilpailu oli ohi ja tytöt aloittivat kotimatkansa monta kokemusta rikkaampana sekä runsaasti uusia ystäviä ja esiintymiskokemusta saaneena.

– Nyt on hyvä mieli, onhan meitä passattukin täällä ihan viimeisen päälle, totesi lähtöhetkellä eräs kuudesta ihanasta Juhannusneidosta.

Onnellinen Kirsi voitostaan: "Jalat meinasivat pettää"

– Kun kuulin voittaneeni, olin niin hämmästynyt, että jalat ihan tuntuivat pettävän, kommentoi juvalainen 18-vuotias Kirsi Kumpulainen iloisena voittoaan kilpailun päätyttyä.

Erehdyttävästi Dallasin Pamelaa muistuttava päättäväinen Kirsi uskoi pärjäävänsä siinä missä muutkin, mutta voittoa hän ei sentään osannut odottaa.

Opettajan ammattia toiveammattinaan tällä hetkellä pitävä Kirsi kirjoitti tänä keväänä ylioppilaaksi Juvan lukiosta saaden ällän paperit. Sekä englannin että saksan kielestä hän kirjoitti laudaturit, joten kielipäätä puheliaalta Kirsiltä kyllä löytyy.

– Olen harkinnut myös lentoemännän ammattia. Työssäni haluan joka tapauksessa olla mahdollisimman paljon ihmisten kanssa tekemisissä, toteaa Kirsi, joka kirjoitusten jälkeen on työskennellyt myyjättärenä paikallisen huoltoaseman kahviossa.

Liikunta kiinnostaa

Oleellisena osana Kirsin elämään kuuluu liikunta monessa eri muodossa. Mieluisimmat liikuntamuodot ovat voimistelu ja lentopalloilu, jota Kirsi on harrastanut myös kilpailumielessä. Hän kuuluu nelossarjassa pelaavaan Juvan Iskun lentopallojoukkueeseen, jonka harjoitukset ovat pari kertaa viikossa. Uutena lajina on tulossa mukaan tennis, jonka opettelemisen Kirsi kertoi aloittaneensa parisen viikkoa sitten.

– Myös tanssimisesta pidän kovasti, toteaa urheilullinen Kirsi.

Kirsi toivoo, että Juhannusneito-titteli toisi joitakin työtilaisuuksia vuoden mittaan. Hän kertoo olevansa valmis käymään mm. esittelytilaisuuksissa ja tarpeen vaatiessa olemaan myös mainoskuvissa. Seuraavan kerran Kirsi nähtäneenkin jo Savon Sanomain osastolla Kiuruveden maatalousnäyttelyssä, jos vain käytännön asiat järjestyvät.

– Julkisuus on siedettävää tiettyyn rajaan saakka. Jos tulee liian kuuluisaksi, niin silloin aletaan penkoa liikaa yksityisasioita, arvelee Kirsi, joka näyttää luonnostaan osaavan esiintyä suuremmallekin ihmisjoukolle ja sanoo myös pitävänsä esiintymisestä.

Maailman asioista Kirsi kertoo olevansa jonkun verran kiinnostunut, vaikka politiikka sinänsä ei ole sydäntä lähellä. Nuorempia kaivattaisiin hänen mukaansa enemmän asioista päättämään.

Poikaystäväihanteenaan Kirsi pitää sellaista, joka urheilee ja on kiinnostunut uusista asioista. Itseään Kirsi luonnehtii päättäväiseksi ja joskus myös temperamenttiseksi.

– Kun johonkin ryhdyn, teen sen kunnolla ja vaadin itseltäni paljon, tunnustaa Kirsi avoimesti.

Julkaistu Savon Sanomissa 25.6.1984.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.