Hannakaisa valloitti luonnollisuudellaan

Savon Sanomain Juhannusneito 1991 Hannakaisa Heikkinen. Isto Karjalainen

Olli-Pekka Sulasma

Muuruveden Hannakaisa Heikkinen on 22. Savon Juhannusneito. Valinta oli 1500-päiselle yleisölle mieleinen, vaikka Hannakaisan omille poskille nousikin hämmästyksen puna viime vuoden voittaja Marika Rönkön palkitessa seuraajansa.

– Kyllä on ovela tunne. Minulta menee nyt muutama päivä ennen kuin tajuan edes voittaneeni, sai Hannakaisa vastattua ensimmäisiin "miltä nyt tuntuu" -uteluihin.

Kuka tahansa kuudesta ehdokkaasta olisi kantanut kunniakkaasti Savon Juhannusneidon tehtäviä. Hannakaisa teki kuitenkin suurimman vaikutuksen tuomaristoon luonnollisuudellaan ja sanavalmiudellaan.

Hannakaisa on 17-vuotias maatilan tyttö Muuruvedeltä, joka asuu talvet koulun vuoksi Kuopiossa. Maaseutu on kuitenkin rakas ja läheinen. Sieltä Hannakaisa uskoo myös tulevaisuutensa löytyvän.

– On vähän puhetta ollut siitä, että minusta tulisi jatkaja tuolle kotitilalle. Ehkä helpommallakin leivän saisi, mutta minä yksinkertaisesti tykkään tehdä töitä ja maatilalla jokainen työpäivä on erilainen.

Hannakaisa suunnitteleekin pyrkivänsä opiskelemaan maa- ja metsätaloustieteelliseen lukion jälkeen. Käytännön harjoittelu tulevaa uraa varten hoituu kaiken aikaa kotitilan töissä, jotka hoituvat Hannakaisalta näppärästi. Juhannusneitotittelin lisäksi tyttö voikin ylpeillä myös lypsymestarin arvolla.

– Isosisko Eevastiina on meidän perheen varsinainen lypsymestari. Minä olen käynyt vasta kaksissa kilpailuissa.

Hannakaisan lypsytaitoja voi jokainen käydä ihailemassa ensi viikonloppuna Savo-91-maatalousnäyttelyssä. Siellä Savon Juhannusneito antaa työturvallisuusnäytöksiä lypsäjille. Voiton kunniaksi äiti taisi antaa Hannakaisalle vapautuksen juhannuspäivän aamulypsyltä. Hyvä niin, sillä juhannusneidolle riittää kyllä tanssittajia ja onnittelijoita myöhäiseen iltaan saakka.

Kuuluvatko tulevaisuudensuunnitelmiin sitten lainkaan mallintyöt tai puuhaaminen muuten muodin tai kauneuden parissa?

– Minähän ole aivan liian pieni malliksi, naurahtaa 166-senttinen Hannakaisa.

– Jos mahdollisuuksia on, niin mielelläni toki teen mallin töitä opiskelun ohessa.

Hannakaisan urheilullisuus joutuu tänä kesänä tiukkaan puntariin. Hän on mukana Juankosken kunnan joukkueessa Suomi juoksee -viestissä. Maatalousnäyttely estää tyttöä pääsemästä mukaan viestin alkuvaiheisiin, mutta ainakin kolme osuutta on jo varattuna reitin varrelta.

– Pitää yrittää kiirehtiä mukaan maatalousnäyttelystä, jotta saan lisää osuuksia juostavaksi.

Savon Sanomain lukijaäänestyksessä voiton vei tuusniemeläinen Leena Koponen. Hänet kukitettiin Kivennavalla Savon Sanomain Juhannustytöksi. Lukijain valinta oli selvästikin tytölle itselleen iloinen yllätys.

– Minähän olen ihan ummikko tällaisessa kisassa. Lähdin mukaan vain kivoja kokemuksia hankkimaan.

Mallin uraa Leena ei edes aio suunnitellakaan, sillä ammatin vaatima kurinalaisuus ei ole hänen mieleensä. Huominen päivä onkin paljon ratkaisevampi Leena tulevaisuuden kannalta kuin juhannusneitokilpailu.

– Tiistaina odottavat Jyväskylän yliopistossa pääsykokeet yritystalouden ja hallinnon opintoja varten.

Leena on yrittänyt keskittyä juhannusneitokilpailusta huolimatta niin hyvin kuin on ollut mahdollista. Hän ei aio masentua, jos ensimmäisellä kerralla ei tärppäisikään. Ala tuntuu oikealta, joten Leena aikoo yrittää kunnes pääsee sisään yliopistoon.

Tuusniemi saa olla ylpeä omasta tytöstään, sillä Leena on Kivennavalla mitä parhainta mainosta kotikunnalleen.

– Jotkut tietysti sanovat, että Tuusniemi on liian pieni paikka. Minulle ei ole koskaan tullut sellaista hetkeä, etten olisi löytänyt jotain tekemistä. Se on kiva paikka asua.

Kilpailujen tuomaristossa olivat Juankosken kansalaisopiston rehtori Aino Komulainen, emäntä Kaija Kähönen, taiteilija Topi Tuomainen, Muuruveden maatalous- ja puutarha oppilaitoksen rehtori Kari Saloheimo, yksityisyrittäjä Tapani Tirkkonen ja valokuvaaja Isto Karjalainen.

Julkaistu Savon Sanomissa 24.6.1991.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.