Päivä juhannusneidon elämästä

Olli-Pekka Sulasma

Juhannusaaton aamupäivä ei lupaillut paljoa sään kannalta, kun juhannusneitoehdokkaat kokoontuivat Muuruvedelle. Harmaa pilvimassa syyti vettä Koillis-Savon ylle ja tuuli nostatti vaahtopäitä Pieksäjärven rantaan.

– Juhannusneito ei ole sokereista tehty, tytöt päättivät kuitenkin ja suuntasivat ensimmäiseksi Muuruveden maatalous- ja puutarhaoppilaitoksen kasvihuoneille.

Rehtori Kari Saloheimo oli tyttöjä vastassa vastapoimituin ruusukimpuin, jotka saivat tytöt unohtamaan pian kattoon ropisevan sateenkin.

Kasvihuoneella paljastui, että tytöistä Merja Dimitrov olikin varsinainen viherpeukalo. Omassa kasvihuoneessa Merja viljelee kurkkuja, tomaatteja, perunoita ja paprikoita. Puutarhaoppilaitoksen kasvihuoneessa Merja erityisen huomion keräsi viiniköynnös.

– On se tehnyt hedelmiäkin jonkin verran, vastasi Kari Saloheimo Merja uteluihin ja tyttö päätti oitis hankkia samanlaisen omaan kasvihuoneeseensakin.

Loppukilpailuun selvinneet tytöt tulivat toimeen keskenään heti ensi hetkistä alkaen ja juttua riitti. Niinpä aikaa ei kauan tuhraantunut siihenkään, kun kasvihuoneella tytöistä muodostettiin kuvausparit päivää varten. Kuopiolaistytöt Sari Hanski ja Mari Kotilainen "löysivät" toisensa alta aikayksikön.

– Me olemme kyllä jo vanhoja tuttuja, sillä tutustuimme toisiimme mannekiiniklubi Mandissa, tunnusti Sari.

Sari kertoi reippaasti olevansa kisassa mukana voitto mielessä, mutta hauskanpitoa unohtamatta. Samaa mieltä oli Marikin, joka oli juuri hankkinut upeita kokemuksia Floridan matkalla.

– Kansalaisopiston viihdekuoro esiintyi sinne muuttaneille suomalaisille. Oli hienoa katsoa, kuinka suuren vaikutuksen kuoron esitykset heihin tekivät.

Iivari testasi rohkeuden

Kivennapa olikin jo kaikille tytöille tuttu paikka, sillä he olivat käyneet keskiviikkona ottamassa tuntumaa kisapaikkaan. Kivennavan isäntäpari Martti ja Kaija Kähönen ottivat kilpailijat vastaan herkkuja notkuvan ruokapöydän ääressä.

Tyttöjen silmät pyöristyivät, kun laji toisensa jälkeen ilmestyi pöytään. Ilmoille kantautui huokauksia ja vaatimuksia ruokalevosta, mutta kuuroille korville ne kantautuivat. Kivennavalle ei ollut tultu nukkumaan, varsinkin auringon ryhtyessä työntämään sadepilviä syrjemmälle.

– Eikös meidän pitänyt päästä ratsastamaan? kyselivät tytöt yllättävän valoilmiön innoittamina.

Siispä tallille ja Iivari-ori suitsiin. Ratsastuskoe oli samalla itse kilpailun veroinen rohkeustesti, sillä osa tytöistä ei ollut eläissään istunut hevosen selässä. Hannakaisa Heikkinen otti kokeneena hevostyttönä ohjat kirjaimellisesti haltuunsa ja lupasi neuvoa toisia ratsastuksen alkeissa.

Tytöt paljastuivatkin synnynnäisiksi ratsastajiksi. Kaikki uskalsivat kokeilla hevoskyytiä, ketään ei tarvinnut taluttaa eikä kukaan pudonnut. Jokainen sai pidettyä lisäksi Iivarin kutakuinkin polulla, vaikka ori mielikin välillä hamuamaan esiintymislavan koristeita parempiin suihin.

Pojat testasivat tanssitaidot

Juhannusneitokilpailun aikana viereisellä Pieksäjärvellä käytiin uistelukilpailu. Ruotsalaisen Saila taisi katsella vähän kaihoisin mielin järvelle, sillä tyttö on innokas kalastaja.

– Poikakaverin kanssa tulee käytyä virvelöimässä muutamana päivänä viikossa.

Katsojat pääsivät tänä vuonna tekemään entistä lähempää tuttavuutta juhannusneitojen kanssa, sillä tytöt lupautuivat mukaan latotansseihin. Juontaja Kauko Kettunen rohkaisikin nuoria miehiä käyttämään tilaisuutta hyväkseen.

Ladossa riittikin kuhinaa, kun tytöt pyyhkäisivät kansallispuvuissaan tanssilattian laitamille. Siinä sitten hetken aikaa pälyiltiin puolin ja toisin, vaikka näitä tyttöjä ei ole Luoja luonutkaan seinäruusuiksi.

– Kunhan vaan alkuun päästiin, niin ei meinannut loppua tulla, kuvaili Koposen Leena tanssikokemuksiaan.

Mutta lopun oli tultava, sillä neidoilla alkoi olla jo perhosia vatsassaan. Tanssit oli tanssittu ja leikit leikitty. Oli kilpailun aika, vaikkakin leikkimielisen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.