Kukkatyttö Kati juhannusneidoksi

Eila Eriksson

Kati Mikkonen, 18-vuotias lukiolainen Tuusniemeltä kruunattiin juhannusaattona Lapinlahdella Savon Sanomien tämänvuotiseksi juhannusneidoksi. Tuomaristoa miellytti Katin ulkonaisen viehättävyyden lisäksi hänen luonnollisuutensa ja välittömyytensä.

Savon Sanomien lukijat äänestivät lehtikuvien perusteella omaksi suosikikseen Heli Pakarisen, hän on 22-vuotias muusikko Siilinjärveltä. Ääniä annettiin yhteensä 1090 ja Siilinjärven kesätyttö Heli sai niistä 313 ja hänestä tuli tämän vuoden juhannustyttö.

Tyttöjen juhannusaaton ohjelma Iisalmessa ja Lapinlahdella oli monipuolinen ja tuomaristo sai seurata tyttöjä niin letunpaistossa kuin mikroauton ratissakin. Tytöt vakuuttivat, että niin kivaa oli ettei joutanut edes jännittämään.

Kun lopputuloksen julistamisen aika Honkaharjulla tuli, oli ainakin voittaja todella yllättynyt, hänen mielestään toiset olivat niin kauniita. Mutta kun Hannakaisa Heikkinen luovutti sinivalkoisen "missinauhan" seuraajalleen, niin uskottava oli. Silloin tuntui jo Katista "tosi mahtavalta".

Letut mykkyrälle

Juhannusaaton sääkin yllätti myönteisesti, sateensuojia ei tarvittu missään vaiheessa. Koljonvirran leirintäalueellakin oli rankka sadekuuro juuri loppunut kun tytöt sinne ehättivät. Ronkaisen Paavo esitteli veistoviikon töitä, jo kahdeksan vuoden ajan puuveistotapahtuma on ollut oleellinen osa Koljonvirran kesää.

Iisalmelaiseen ja yläsavolaiseen kesäelämään kuuluvat muurinpohjaletut, näitä pitsimäisen ohuita herkkuja maisteltiin kahvin kanssa ja tytöt pääsivät myös itse kokeilemaan miten paistaminen onnistuisi. Se olikin yllättävän hankalaa, jos ohutta lettua yritti saada, niin kääntämisestä ei tahtonut tulla mitään ja pian oli taikina yhtenä mykkyränä. Parhaimman letun sai aikaan Kuopion tyttö Maria Rytkönen, toisten letut menivät enemmän tai vähemmän rikki.

Kauan ei ehditty letunpaistoa harjoitella, vaan piti kiirehtiä veneelle. Rico II kipparinaan Markku Niskanen kuljetti tytöt ja tuomariston Lapinlahdelle. Mielellään olisivat tytöt jatkaneet upealla veneellä matkaa pitemmällekin, mutta mikroautorata odotti.

Räväkkää menoa

Lapinlahden Autourheilijoiden FK-jaos oli järjestänyt tytöille mahdollisuuden kokeilla mikroautoilua.

Kukaan tytöistä ei ollut kokeillut aikaisemmin mikroautoilua, mutta yllättävän hyvin ajo sujui. Kuulin, että parhaat ajat olivat vain kymmenisen sekuntia hitaampia kuin kilpailuissa. Pian siinä kilpailuhenki virisi ja voittajaksi kaasutteli Heikkisen Hannakaisa ja toiseksi Pakarisen Heli. Juontajan toimineella Maljosen Ilmolla piti ihan kiirettä, kun hän selosti ajoa.

Samalla radalla ajettiin juhannuspäivänä perinteinen Juhannuskarting, jossa oli mukana viitisenkymmentä kilpailijaa eri puolilta maata. Kilpailunjohtaja Raimo Laitinen ja Juhani Jarkkola palkitsivat kisojen aattona kaikki leikkimielisen kilvan reippaasti ajaneet tytöt.

Nerkoonniemellä Leena ja Heikki Tikkasen maatilalla tyttöjä odottikin sitten aivan erityyppinen näppäryyskoe. Leena-emännän opastuksella taitteli jokainen itselleen tosi hienon kaksivärisen lautasliinakukan, mutta ei siihen raaskinut kuukaan suutaan pyyhkiä, vaan kukat jäivät muistoksi hienosta illasta Lehtosalmen talossa.

Lukijaäänestyksessä viisi eniten ääniä saanutta tyttöä oli mukana loppukilpailussa. Yhteinen ja tänä kesänä melko erikoinen piirre oli se, että kaikilla tytöillä oli työtä.

Juhannusneidoksi kruunatulla Katilla tuntui olevan kaksikin työpaikkaa. Viikot hän myy kukkia ja viikonloput on pitopalvelussa. Värikkäästi hän kertoi ylenneensä makkaranmyyjästä kukanmyyjäksi. Ylennykseksi hän koki sen siksi, että hän pitää enemmän kukista kuin makkaroista. Työn lisäksi Kati käy keikoilla laulamassa ja pelaa jalkapalloa mimmiliigassa. Lukion jälkeen saattaa ammatin valinta suuntautua taiteelliselle puolelle.

Juhannustytöksi valittu Heli Pakarinen on ammattimuusikko, hän on soittanut jo yli viisi vuotta tanssiorkesterissa kosketinsoittimia. Mummona hän ei aio enää keikoilla kulkea, vaan suunnitelmissa on opiskella lisää. Markkinointi ja PR-työt kiinnostavat. Hän haluaa kehittyä ja asettaa itselleen tavoitteita. Heli on myös osallistunut erilaisiin "missimittelöihin". Miss Suomi kisoissa hän oli semifinaalissa. Hän on ollut myös miss Siilinjärvi peräkkäisinä vuosina Virpi Hytösen kanssa.

Kaikki loppukisan tytöt olivat myös hyvin liikunnallisia. Maria Rytkönen on tämän kevään ylioppilas ja lähtee opiskelemaan Vuokatin urheiluopistoon. Toiveena on valmistua liikunnanohjaajaksi tai nuorisonohjaajaksi.

Virpi Hytönen harrastaa aktiivisesti liikuntaa, samoin perheensä kotileipomon palveluksessa myyntitehtävissä oleva Katariina Hyvönen. Hän käy kuntosalissa, uimassa ja lenkkeilemässä. Terveys ja onnellinen perhe-elämä olivat opiskelutavoitteiden lisäksi tyttöjen tulevaisuuden toiveista päällimmäisinä.

Edellinen juhannusneito valittiin kaksi vuotta sitten Kivennavalla ja Hannakaisa Heikkinen kertoi, että hänelle se valinta oli ponnahduslauta eteenpäin. Hänestä tuli seuraavana syksynä Suomen marjatyttö ja hän on hoidellut koulutyön ohella erilaisia PR- ja juontamistehtäviä. Nyt Hannakaisa on Juankosken kesätyttö ja hänet nähdään televisiossa heinäkuussa. Kesä menee kotitilalla ja syksyllä hän lähtee Saksaan opiskelemaan.

Tuomaristoon kuuluivat Lapinlahden kunnanjohtaja Kari Virranta, Lapinlahden Vedon puheenjohtaja, toimitusjohtaja Mauno Rahkonen, edellinen juhannusneito Hannakaisa Heikkinen Juankoskelta ja olinhan siellä Savon Sanomien edustajana minäkin. Vaikka kilpa olikin hyvin tasaväkinen oli tuomariston päätös yksimielinen. Kati Mikkonen oli juhannusneidoksi sopivin.

Julkaistu Savon Sanomissa 28.6.1993.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.