Marika Rönkkö kruunattiin Savon Juhannusneidoksi

Marika Rönkkö pyrkii arkkitehtiopintoihin, vaikka mallin työkin kiinnostaa. Ari-Pekka Keränen

Antti Launonen

Iisalmelaisen Marika Rönkön juhannus sai komean alun, kun hänet kruunattiin aattoiltana Leppävirralla vuoden 1990 Savon Juhannusneidoksi. Loppukilpailun raati oli valinnassaan yksimielinen, vaikka muistakin vaihtoehdoista keskusteltiin.

Savon Sanomain lukijat äänestivät omaksi Juhannustytökseen Tiina Väätäisen Pörsänmäestä. Tiina voitti lukijaäänestyksen niukasti ennen Tuusniemen Anita Hätistä.

Vielä Kuopiossa linja-autoon noustessa kukaan kuudesta tytöistä ei myöntänyt jännittävänsä. Matkalle lähdettiin iloisesti naureskellen. Lukuisat kauneuskilpailut kolunnut toimittaja tosin ounasteli hymyn hyytyvän illan lähestyessä.

Kiertoajelusta Kuopiossa huolehti kaupungin oma tyttö Satu Soisalo, joka esitteli kaupungin merkittävimmät nähtävyydet, kuten torimontun ja ulospääsytien pois kaupungista.

Auton nokan suunnattua kohti etelää tytöt kertoivat itsestään, harrastuksistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Myös vuoden 1989 Savon Juhannusneito Mervi Hakkarainen selvitteli omia kokemuksiaan viime vuoden kisasta.

Kilpailujännitys alkoi nousta. Kukaan ei enää hyräillyt "Neitosista ken on kaunein", vaan Satu, Marika, Sari, Tiina, Anita ja Minna odottelivat hiljaisina perille pääsyä.

 

Golfpallo sai kyytiä

Ennen varsinaista kilpailua neitoehdokkaat saivat tutustua Leppävirran kuntaan, sen historiaan ja nähtävyyksiin. Lyhyen kierroksen jälkeen tytöt vietiin Konnuksen golfkentälle, jossa alkoi tämän suomalaisen kansallispelin peruskoulutus.

Kentän johtoporras oli ajan puutteen vuoksi valinnut koulutusohjelmaksi lyhyen oppimäärän, joten suppean teoriahetken jälkeen jokainen neidoista sai mailan käteensä ja pallojen mättäminen alkoi.

Olennaisena osana golfiin kuuluvat niin sanotut piikkikengät. Piikkikorot eivät kuitenkaan olleet otollisimmat jalkineet.

Pienen totuttelun jälkeen lyönti alkoi kuitenkin sujua harjoitusradalla ja rautavitosten ja -kutosten viuhuessa ilmassa pallot singahtelivat nurmikentälle. Lähtipä jokunen pallo komeasti kymmenienkin metrien päähän laukaisualustaltaan.

Päivän upeimman sivalluksen esitti Marika, joka leikkimielisessä kilpailussa sivalsi oikeaoppisen kaarilyönnin suoraan kumpareen takana odottelevaan lampeen.

Kilpailuväylältä tytöt selvisivät kuin kokeneet pelaajat. Kenttämestari vain oli laskenut ihannelyöntimäärän kovasti alakanttiin.

Onnettomuusriskin muodostivat läheisen tien autoilijat. Kun ohikulkijat huomasivat nuo hehkeät neidot kesäpuvuissaan, kääntyi jokaisen kuljettajan pää kuin sotilasparaatissa. Onneksi ojaanajoilta vältyttiin.

Uimapukukierros vesiliukumäessä

Golftunnin jälkeen vuorossa seurasi uimapukukierros, kun tyttäret saivat urakakseen laskun vesiliukumäestä. Kysyvien ja epäluuloisten katseiden jälkeen neljä tytöistä uskaltautuivatkin virran vietäväksi.

Innokkaimmat laskijat olivat Minna, Anita ja Marika. Minnan kiharat tosin kokivat pärskeissä suoristumisen.

Parin laskun jälkeen kilpailijat innostuivat liukumäestä todella. – Liian hidas vauhti, kuului tyttöjen suusta.

Mäenlaskun aikana paikallisen hotellin kesäterassi alkoi jostain syystä täyttyä. Aurinkoinen ilmakohan oli ulos siirtymisen syynä?

Juhannusneitokilpailuraatia ei lukuisista houkutteluista huolimatta saatu liukumäkeen.

Iltapäivän kääntyessä illaksi kilpailun odotus alkoi toden teolla tuntua, sillä oli aika astua laivaan ja matkata kohti Konnuksen kanavaa.

Laivalla juhlapaikalle

Leppävirta-laiva toimi neitojen kulkuneuvona kilpailupaikalle. Tunnin kestäneen matkan aikana läsnäolijat saivat ihastella kaunista säätä ja Leppävirran vehreää rannikkoa.

Komeat kukkakimput sylissään tytöt herättivät laivalla ansaittua huomiota. Varsinaisen vastaanoton kilpailijat kokivat kuitenkin kanavalla maihin noustessaan.

Haitarin ja runsaiden aplodien säestyksellä neidot kävelivät juhlapaikalle. Mukaan olivat ehtineet myös tyttöjen omat kannustusjoukot, jotka virittelivät jo voitonlauluja suosikilleen.

Juhannusneitoehdokkaiden ohella Konnuksen juhannusjuhlassa esiintyivät Leppävirran pelimannit, Kymmenvuotias laulajapoika Harri Raatikainen, katuteatteri Mäski Windsorin iloisine rouvineen sekä puolalainen kitaristi Tomak.

Juontaja Tatu Tuovisen johdolla neidot esittäytyivät yksi kerrallaan tuhatpäiselle yleisöjoukolle. Voittajaveikkauksia supistiin väkijoukossa.

Puoli yhdeksän aikaan raati oli tehnyt vaikean valintansa. Keskusteluissa väläyteltiin useampiakin ehdokkaita, mutta Marika Rönkkö nousi voittajaksi esiintymiskykynsä ja edustavuutensa turvin.

Raadin keskuudessa kilpailun tasoa pidettiin korkeana, kuka tahansa tytöistä olisi voinut tulla valituksi.

Tavan mukaan voittaja oli yllättynyt valinnastaan. Marika odotti aivan toisen tytön voittoa.

Pettymystä ei ainakaan havainnut muiden tyttöjen kasvoilta, he olivat vilpittömän iloisia Marikan menestyksestä.

– Päivä oli todella hauska ja kokemuksena tämä jää varmasti mieleen pitkäksi aikaa totesivat tytöt kuin yhdestä suusta suunnatessaan jatkamaan juhannuksen viettoa omaistensa seurassa.

Voitto ei muuta Marikan suunnitelmia - Koulumenestys päällimmäisenä

Paikalliset itikat pääsivät antamaan ensimmäiset poskisuudelmat uudelle Juhannusneidolle Marika Rönkölle. Toki suudelmia alkoi kruunauksen jälkeen sadella muualtakin.

– Valintaa odotellessa jännitys hieman häipyi itikoita hätistellessä. Perhoset hyrräsivät kuitenkin vatsassa ennen tulosten julkistamista, Marika myönsi.

17-vuotias Marika on kotoisin Iisalmesta. Takan on kaksi vuotta lukiota ja tavoitteena valkolakki ensi keväänä. Nyt saavutettu voitto ei muuta Marikan suunnitelmia, tulevaisuus on selvillä.

– Päällimmäisenä suunnitelmissa on tietysti saada koulu kunnialla loppuun. Sen jälkeen olen ajatellut pyrkiä lukemaan arkkitehtuuria. Jos sinne ei tärppää, niin toisena vaihtoehtona on kuvaamataito.

Asuinpaikka saattaa kuitenkin muuttua. Tällä hetkellä Linnanmäellä kesätöissä oleva Marika käy viimeisen lukiovuoden mahdollisesti Helsingissä.

Talvisen lasketteluharrastuksensa ohella Marika ompelee ja neuloo mielellään vaatteita.

Mallin työ kiinnostaa

Menestys Juhannusneitokilpailussa ei ollut aivan sattuman kauppaa, sillä mallin työt ovat kiinnostaneet Marikaa jo pitkään.

– Kyllä työskentely valokuvamallina on käynyt mielessä. Onpa kuviani lähetetty erääseen helsinkiläiseen mallitoimistoonkin.

Esiintymislavalta laskeuduttuaan Marika on selvästi hämmentynyt ympärillä hyöriviin ihmisiin ja salamavalojen räiskeeseen. Voittoa hän ei ainakaan omien sanojensa mukaan osannut odottaa.

– Tämä oli todellinen yllätys. Minulla oli oma suosikkini, mutta kaikki tytöt olivat erittäin mukavia ja reiluja. Näistä kilpailuista jää varmasti kaikille mukana olleille hyvät muistot.

– Tyttöjen kesken emme puhuneet valinnoista koko päivänä, pidimme vain hauskaa.

Voittoaan Marika lupasi juhlia kotiväen seurassa. Juhannuksen jälkeinen ohjelmakin on tarkkaan selvillä.

– Lauantain lähden Helsinkiin ja ensi viikolla jatkan töitä Linnanmäellä.

Huvipuisto saa siis työntekijäkseen aidon juhannusneidon suoraan Iisalmesta.

 

Juttu on julkaistu Savon Sanomissa 25.6.1990.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.