Nuoret kertovat, miten korona muutti elämää: "Somesta ei löydy enää mitään", "Olen vähän lähentynyt veljeni kanssa"

Toiset suosivat sohvaa opiskelupaikkana, toiset kokevat, etteivät saa pehmoisella mitään tärkeää aikaan. Iida Paavilainen

Kristiina Poutiainen

Tärkeintä on, ettei jää lökäreihin sammaloitumaan.

– Vaihda yökkärit pois. Se tuo rytmiä päivään ja on pakko herätä, kun tunti alkaa koneen ääressä kahdeksalta. Muuten tuntuu, että on viikonloppu koko ajan ja katoaa käsitys ajasta, vinkkaa kuopiolainen Siiri Rantala, 17.

Eikä kouluhommia kannata tehdä sängyssä tai pehmeällä alustalla.

– Koulun pulpetit on epämukavia, niin kotonakin pitää olla joku kova työalusta. Siten opiskeluun keskittyy ja tulee jäljitelmä koulusta. Pehmeä alusta on rentoutumiseen ja vapaa-aikaan, enkä usko itseni saavan mitään tärkeää aikaiseksi esimerkiksi sohvalla rennosti, miettii kuopiolainen Jenna Ruuskanen, 16.

Puhelimeen voi myös ladata sovelluksia, jotka auttavat keskittymään. Esimerkiksi Forest: Stay focused -sovelluksessa voi määritellä, kuinka kauan haluaa opiskella, jolloin sovellus alkaa kasvattaa puuta. Jos kesken opiskelujen alkaa käyttää puhelinta, puu kuolee, mutta jos puhelinta ei käytä, puu kasvaa.

– Etätyö on tietyllä tavalla vaikeaa, kun joutuu löytämään motivaation ja panostamaan itsenäisesti. Mutta esimerkiksi äppipuunkasvatuksessa se motivoi, kun näkee että 207 minuuttia on käytetty opiskeluun, Ruuskanen kertoo.

Kun sosiaaliset kontaktit on rajoittuneet, kasvokkaiskontakteja ei ole enää kuin rajatun joukon – perheen tai lenkkikaverin – kanssa. Moni viestitteleekin somen eri ryhmissä ja kuluttaa yhä enemmän aikaansa somessa, mutta...

– Vähän on alkanut jo riittää: Somesta ei löydy enää mitään, kun jokaisen Facebook-testin on jo tehnyt, jokaisen seurannassa olevan YouTube-videon ja uuden meemin katsonut, huoahtaa suonenjokelainen Idamaria Herranen, 16.

– Laitteita pitää ladata koko ajan ja uutisista tulee olo, että on jo liikaa, lisää kuopiolainen Siiri Rantala.

– Vaikka kavereiden kanssa viestittely on helppoa ja kivaa, niin kyllä sitä iltaisin jo haluaa tehdä jotain muuta kuin olla näytön ääressä. Lohdullista on se, että vaikka joskus ärsytti kouluun meno, niin lähiopetus on helpompaa kuin tämä, ja kavereitakin on tullut ikävä, hän jatkaa.

– Kyllä sitä kaipaa kavereiden kanssa ulkona oloa, käydä syömässä tai mitä vain, niin ettei tarvitsisi miettiä, tuleeko joltain tai johonkuhun virus, miettii lapinlahtelainen Eino Rissanen, 18.

Rissasen kaveripiirissä ei ole vielä some-ähkyä – vielä.

– Kuukausi näin, niin voivat olla eri mieltä.

Nyt jos koskaan kannattaa alkaa pitää päiväkirjaa: elämme keskellä yhtä Suomen historiallisimmista ajoista.

– On mielenkiintoista dokumentoida elämää historialliseen aikaan ja siitä on kiva varmasti lukea myöhemmin, Siiri Rantala huomauttaa.

– Ja voihan sitä myös siivota. Kouluakin on kivempi käydä omassa huoneessa, jos on puhdasta, hän vinkkaa.

Kirjahyllynkin voi järjestää uusiksi koon, värien, kirjailijan tai kirjojen nimen mukaan niin monella tavalla.

Idamaria Herrasen vinkki on: ”rakenna maja ja ole siellä”. Nyt on aikaa.

– Mene ulos kävelemään, kun vielä voi. Ota luonnossa valokuvia. Lue kirja tai kirjoita sellainen itse, jatkaa Herranen, joka on pelannut tietokonepelejä, käynyt pilkillä ja tehnyt ruokaa.

Netistä löytyy pilvin pimein joogavideoita joiden mukana on ihanaa rentoutua.

– Tai tee jotain ihania hemmotteluhetkiä itselle, kuten kasvohoitoja. Pidä oma spa-hetki, lisää kuopiolainen Melissa Pulkkinen, 16.

Opettele joku uusi taito:

– Opettele puhumaan jotakin uutta kieltä tai jongleeraamaan kolmella pallolla tai vaikkapa sukilla. Myös kynien kanssa erilaisia pyörittely- ja pomputteluohjeita löytyy pilvin pimein, vinkkaa siilinjärveläinen Riina Niskanen, 16.

Jos oman huoneen seinät ovat ankeat, voi seinälle kehystää inspiroivia kuvia ja tehdä siitä moodboardin.

– Löysin kasan värikkäitä postikortteja, jotka laitoin työpöytäni eteen, että opiskellessa olisi vähän kivempi olla. Pikkuhiljaa aloin lisätä seinille kaikkea muutakin, kuten muistoja; syntymäpäiväkortteja, leffa- ja tapahtumalippuja, rannekkeita, todistuksia erilaisista tapahtumista sekä lanijulisteet Assemblyiltä, kertoo Niskanen.

– On ihanaa heti herätessä nähdä asioita, jotka tekevät onnelliseksi: kaverien antamat jutut ja valokuvat meistä yhdessä. Nähdessään asiat, joita on saanut elämänsä aikana tehdä, nähdä ja kokea, on helpompaa olla kiitollinen ja tarttua myös uusiin mahdollisuuksiin rohkeasti.

Netistä löytyy myös erilaisia lauta ja seurapelejä, eikä ole huono ajatus kirjoittaa ihan perinteinen etanapostikirje kaverille tai sukulaiselle

– Netissä ja somessa on nyt tosi paljon esimerkiksi virtuaalisia konsertteja ja museokierroksia, lisää Niskanen.

– Tuntuu, että olen liikaa oman perheen kanssa. Minulla on kiva perhe, mutta tämä on kaikille uusi tilanne ja turhauttaakin, kun pitää nähdä samoja naamoja eikä päästä tekemään sitä, mitä normaalisti tehdään. Pikkuveli käy kierroksilla. Mietin vain niitä, joilla on omaan perheeseen huonot välit, niin kuinkahan niissä perheissä jaksetaan, pohtii Melissa Pulkkinen.

– Uskon kuitenkin, että kun perhe pääsee tämän oudon sokkiärsytysvaiheen yli ja jos oikeasti tulee tylsää, niin lähennytään ja halutaan olla yhdessä, Pulkkinen jatkaa.

Kun perheen kanssa on ”pakko” olla yhdessä, pitää mahdollista apua esimerkiksi läksyihin kysyä lähipiiristä.

– Voin vain kuvitella, miten vaikeaa tämä on niille, jotka ei ymmärrä koronan aiheuttamaa tilannetta ja vanhemmat vain yrittävät selittää, että kotona pitää olla. Inhottava tilanne kaikille.

Toisissa perheissä jokainen on oman ovensa takana etätöissä.

– Olen kyllä vähän lähentynyt ysiluokkalaisen veljeni kanssa, kun olen auttanut kouluhommissa, paljastaa Siiri Rantala.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut