Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden

Kaatumiseen liittyvät vammat voivat ikääntyneellä ihmisellä johtaa pysyvään laitoshoitoon. Aake Roininen

Eija Marja-aho

Kaatumisiin liittyvät vammat lisäävät terveydenhuollon kustannuksia ja voivat ikääntyneellä johtaa pysyvään laitoshoitoon.

Vastaanotolla tapahtuva kaatumisriskin seulonta ja ennaltaehkäisy ovat kalliita ja aikaa vieviä. Sen vuoksi on tärkeää löytää uusia ja luotettavia menetelmiä kaatumisriskissä olevien henkilöiden seulontaan.

Mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden.

Filosofian maisteri Milla Immonen havaitsi Oulun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että ristiselkään kiinnitettyä kiihtyvyysanturia hyödyntävä mobiilisovellus pystyi luotettavasti tunnistamaan kävelystä kaatumista ennakoivia piirteitä.

Myös lonkan etupuolelle kiinnitetty anturi pystyi havaitsemaan joitakin korkeaan riskiin viittaavia kävelyn piirteitä luotettavasti.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kiihtyvyysanturipohjaisia menetelmiä sekä VTT:llä kehitetyn kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta riskin arviointiin.

Lisäksi tutkimuksessa testattiin teknologian soveltuvuutta kotona tehtävään harjoitteluun kaatumisriskin pienentämiseksi.

Kotona käytettävästä teknologiasta saatu palaute ikääntyneiltä ja ammattilaisilta koekäyttäjiltä oli pääasiassa positiivista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.