Muistatko vielä nämä meemit? Nämä 2010-luvun netti-ilmiöt jäivät mieliin

Kuvakoostessa 2010-luvun meemejä.

Iida Paavilainen

Meemit alkoivat yleistyä nuorten keskuudessa ja ne levisivät laajasti internetissä ympäri maailmaa 2010-luvulla. Koulussa tai harrastuksissa saattoi kuulla usein huudahduksia, kuten "What are those?" tai "OK boomer!".

Nykyään näemme meemejä joka päivä sosiaalisessa mediassa ja teoriassa kenestä tahansa voi tulla meemi tai viraali-ilmiö.

Viraali on nettislangia, ja se tarkoittaa suosittua viestiä tai ilmiötä, joka leviää tehokkaasti netissä, koska se kiinnostaa ja innostaa jakamaan eteenpäin.

 

Miksi meemeistä sitten pidetään niin paljon? Mikä niissä kiehtoo ja naurattaa? Vastaus on yksinkertainen: Meemit ovat usein nuorten mielestä samaistuttavia ja täsmällisiä. On helppoa nauraa jollekin asialle toisen kanssa, kun tiedetään, ettei olla yksin ongelmien sekä ajatuksien kanssa.

Joskus meemi voi myös olla niin outo ja kummallinen, että se jo yksinään tekee sitä viihdyttävän.

 

Erilaisilla meemipohjilla on ollut myös suuri vaikutus nuorten mielipiteiden esiin tuonnissa, kun puhutaan ajankohtaisista asioista, kuten ilmastonmuutoksesta tai Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Ajan kuluessa niistä syntyi ikään kuin uusi tapa ilmaista itseään ja tunteitaan – huumorin kautta.

 

Muistatko vielä nämä viime vuosikymmenenä sosiaalista mediaa valloittaneet meemit ja ilmiöt?

 

Vuosikymmen alkoi menestyksekkäästi, kun Instagram-niminen kuvien jakopalvelu avattiin. Nyt Insta on yksi nuorten käytetyimmistä sosiaalisista verkostoista. Meemirintamalla menestystä keräsivät etenkin Forever Alone -meemin kaltaiset piirretyt meemipohjat. Tällaisten kuvien menestys perustui miltei kokonaan niiden samaistuttavuuteen.

2010 oli myös vuosi jolloin One Directionin tarina alkoi The X Factor -ohjelman ansiosta. Jenni Vartiainen ja Lady Gaga olivat monien listojen mukaan kuunnelluimpia laulajia.

 

 

Moni muistaa vuoden 2011 pelkästään jääkiekon MM-kullan ansiosta. Silloin kuva miehestä juhlimassa torilla, alkoi levitä somessa. "Torilla tavataan" -mies onkin siitä lähtien toiminut symbolina suomalaisten kisamenestykselle.

Putouksen toisen tuotantokauden voitti talvella 2011 Riku Niemisen Munamies-sketsihahmo. Hahmon Pomppufiilis-kappaletta on katsottu jo melkein 6,5 miljoonaa kertaa YouTubessa. Toinen saman vuonna trendannut video oli Nyan Cat, sateenkaari-kissa.

 

Vuosi jolloin kuva "pahantuulisesta" kissasta levisi somessa. Julkkikset ympäri maailmaa saivat pidellä sylissään tuota hellyttävän näköistä kissaa, joka tunnettiin parhaiten nimellä Grumpy cat. Kissan ulkonäkö johtui mutaatiosta, josta kyseiset munchkin-kissat kärsivät. Mutaation vuoksi myös kissan alaraajat olivat epänormaalin lyhyet, mikä sai sen liikkumisen näyttämään vaappuvalta.

Musiikkialan nousevia tähtiä olivat muun muassa Robin singlellään Frontside Ollie sekä PSY hitillään Gangnam Style.

 

Tänä vuonna tapahtui paljon: etenkin YouTubessa monet videot levisivät viraaleiksi. Esimerkiksi norjalaisen Ylvis-koomikkoduon tekemä kappale The Fox lähti leviämään internetissä.

Muita ilmiöitä oli trendeiksi muuttunut twerkkaaminen ja Harlem Shake -tanssi. Suosittuja meemejä olivat ainakin doge sekä Paavo Pesusienestä tuttu kuva yllättyneestä Patrickista.

Konsolipelaamista muuttivat Playstation 4 ja Grand Theft Auto V.

 

 

Suomessa elettiin uusien sovelluksien aikaa. Snapchat levisi Suomeen ja juurtui yhdeksi nuorten suosituimmista some-kanavista. Myös Ask.fm oli pinnalla ja Ask-feimi tai belfie olivat uusia käsitteitä. Samana vuonna TikTokin edeltäjä Musical.ly aloitti toimintansa.

YouTuben puolella levisi uusi haaste. ALS ice bucket challenge, jonka tarkoitus oli lisätä ihmisten tietoisuutta lihaksia rappeuttavasta ALS-taudista sekä samalla kerätä rahaa sen tutkimukseen. Käytännössä eri julkkikset kaatoivat päälleen jääkylmää vettä ja haastoivat muita mukaan haasteeseen. Haasteeseen osallistuivat muun muassa Kim Kardashian, Bill Gates, Barack Obama sekä Elon Musk.

 

2015 oli monien uusien trendien vuosi. Alkunsa sai esimerkiksi dab-meemi, sekä suomen kielellä leikittelevät kuha-meemit.

Samana vuonna somemaailmaa järisytti Snapchatin uusi päivitys, joka mahdollisti filtterien eli suodattimien käytön. Tästä syntyikin uusi koira-filtteri trendi.

Muita merkittäviä tapahtumia oli AdelenHello kappaleen julkaisu lokakuussa, Elisan uusi Hintasaarnaajat-mainos sekä Hullu - hullumpi - yläaste -sarjan ensimmäinen tuotantokausi.

 

Jotain uutta, erikoista ja todella outoa. Siitä koostui internetin vuosi 2016. Maailmalle esiteltiin Instagram-sovelluksen uusi logo, joka jakoikin luonnollisesti käyttäjien mielipiteitä. Jotkut pitivät edellisestä retro-tyylisestä logosta, kun taas osa uudesta ilmeestä.

YouTubessa viraaliksi noussut PPAP-video tuli nopeasti kaikille tutuksi, eikä kappaleen aiheuttamalta korvamadolta voinut välttyä.

Musiikkimaailman kuunnelluimpia biisejä olivat muun muassa Fifth Harmonyn Work from Home sekä Shawn MendesinTreat You Better.

 

Kaksi sanaa: Despacito ja Fortnite. Vuotta 2017 ja sen meemejä kuvailtaessa ei muuta tarvitakaan. Fortnite julkaistiin heinäkuussa 2017 ja se keräsikin laajalti paljon erilaisia mielipiteitä. Jotkut ylistivät pelin lapsiystävällisyyttä ja toiset taas leimasivat sen uudeksi Minecraftiksi.

Yhdestä asiasta voimme kuitenkin kaikki olla varmoja: vuoden 2017 meemit eivät olisi olleet samoja ilman sitä.

Samana vuonna aloittivat toimintansa myös Instagramin suomalaiset meemi-käyttäjät @jabajaba666 ja @wilmamerkinnat. Muita merkittäviä tapahtumia oli IT-elokuvan ensi-ilta sekä Justimusfilmisin ja Sonera Viihteen kanssa yhteistyössä syntynyt viisiosainen lyhytelokuvasarja Rakkauden aikakaudet.

 

TikTok levisi räjähdysmäisesti Suomeen. Samalla se toi mukaan lukuiset eri TikTok-haasteet, kuten esimerkiksi Draken In My Feelings -biisistä syntynyt Kiki-haaste. Haasteessa oli tarkoitus astua ulos liikkuvasta autosta ja alkaa tanssimaan Draken tahtiin. Muita kuuluisia haasteita oli muun muassa Shoe Change - ja Clothes Swap -haaste.

Avengers: Infinity War -elokuva sai ensi-iltansa huhtikuussa. Elokuvan myötä internet sai myös uusia meemejä ja kuvat elokuvassa esiintyvästä violetista pahiksesta alkoivat levitä. Thanokseksi kutsuttu hahmo antoi kasvot monille toisiaan oudommille meemeille.

Samana vuonna erityisesti YouTuben kommenttiosastolla oli havaittavissa uusi ilmiö. Nobody-meemipohja oli valloittanut kuuluisien tubettajien kommentit. Meemien idea oli kommentoida jotain hauskaa tapahtumaa, aivan kuin kukaan muu ei olisi ajatellutkaan sitä.

 

Niin kuin edellisvuosina, myös tämä vuosi oli täynnä uusia haasteita, trendejä sekä meemejä. Kuuluisimpina näistä oli luultavasti kuitenkin sanonta "OK boomer!", "Kuka siin netis on?" sekä VSCO girl -tyyli.

Uudet elokuvat olivat myös suuri puheenaihe viime vuonna. Suuren suosion saavuttanut Joker inspiroi monia uusia meemejä, yhdessä The Mandalorian -sarjasta tutun, suloisen Baby Yodan kanssa.

Suosittuja suomalaisia Instagramin meemikäyttäjiä oli Jodel-sovelluksessa käytyjen keskusteluiden julkaisijat, kuten @topjodelsuomi. Tubettaja Pewdiepie rikkoi ennätyksellisen 100 miljoonan tilaajan rajan.

 

Lähteet: Knowyourmeme.com, Yle, Youtube.com, Listablogi.blogspot.com, Twitter.com, Instagram.com, Tiktok.com, Kuulu.fi, Ask.fm, Billboard.com, Musicoutfitters.com, Yhteiso.telia.fi, Liveabout.com, Yahoo.com, Memedroid.com, Iltalehti.fi, Vox.com, Meemi.info, Wiktionary.org, Makeameme.org, Wikipedia.org

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Mistä on kyse?

Nettimeemi

Internet-meemi (engl. meme) tai puhekielessä meemi tarkoittaa sosiaalisessa mediassa leviävää hokemaa, videota tai kuvaa, joka saavuttaa suuren suosion ihmisten keskuudessa.

Meemeille keskeistä on niiden nopea leviäminen ja laajan suosion kerryttäminen.

Meemit voidaan jakaa viiten eri päägenreen: LOL-meemit, popkulttuurimeemit, kulttuuri-ilmiömeemit, poliittiset meemit sekä eläinmeemit.

Meemipohja (engl. meme template) on kuva, video, ilmiö tai hokema, joka tekee meemistä hauskan. Esimerkiksi eläinmeemeissä kissa ja koira voivat olla meemin pohjia.

Sanalla “meemi” voidaan viitata myös Richard Dawkinsin kehittämään käsitteeseen, joka tarkoittaa kulttuurievoluution sitä elementtiä, mikä vastaa biologisen evoluution geeniä. Eli ideaa, käyttäytymismallia, tyyliä tai käyttötapaa, joka leviää kulttuurissa henkilöltä toiselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut