Puhutaanko teillä TikTokista? Nollaysit vauhdissa? Tästä on kyse!

TikTok on videosovellus, johon ladataan noin 15 sekunnin mittaisia videoita. Mostphotos

Iitamari Mönkkönen

Nuorten suosiman TikTok-palvelun on sanottu olevan helpompi versio YouTubesta. Lyhytvideosovellus TikTok on saavuttanut suuren suosion varsinkin nuorten keskuudessa. TikTokiin ladataan noin 15 sekunnin pituisia videoita, joiden aiheet vaihtelevat koulunkäynnistä ihmissuhteisiin ja lemmikeistä tanssikoreografioihin.

Jos videosta tulee suosittu, se nousee useamman ihmisen For you -pagelle, eli etusivulle.

TikTokissa voi kuvata myös livevideoita, jolloin katsojat näkevät videon samalla hetkellä kuin se kuvataan.

TikTokiin voi tehdä profiilin, jolloin videoita voi jakaa, kommentoida ja tykätä, mutta sovellus toimii myös ilman kirjautumista. Moni käyttääkin TikTokia vain videoiden katselemiseen.

Videot ja profiilin saa säädettyä myös yksityiseksi, jolloin vain tietyt ihmiset näkevät profiilin sisällön.

– Pidän eniten tanssiin ja voimisteluun liittyvistä trendeistä, kertoo lapinlahtelainen Martta Eskelinen, 13.

Hän on luokkatovereidensa Aada Malkin ja Helinä Huttusen tavoin liittynyt TikTokkiin pari, kolme vuotta sitten. Silloin TikTok kulki vielä Musical.ly-nimellä, kunnes vuonna 2017 TikTokin kehittäjäyritys ByteDance osti Musical.lyn. Seuraavana vuonna sovellukset yhdistyivät saman nimen taakse.

– Kuulin kaveriltani TikTokista, kun teimme hänen käyttäjälleen videoita. Innostuin siitä, joten päätin ladata sovelluksen itsekin, Malkki kertoo.

Martta Eskelinen (vas.) Aada Malkki ja Helinä Huttunen pitävät TikTokissa eniten vaikeiden tanssiliikkeiden katsomisesta, sillä niitä voi opetella, jos tulee tylsää. Iitamari Mönkkönen

TikTokista voi löytää myös uusia kavereita.

– Tutustuin TikTokin kautta uudestaan päiväkotikaveriini, jonka kanssa olin tekemisissä viimeksi 10 vuotta sitten, Malkki selittää. Myös muilla on samantapaisia kokemuksia.

– Löysin nykyisen parhaan kaverini sovelluksen kautta, Huttunen kertoo.

– Minäkin, Eskelinen lisää.

Mikä TikTokissa sitten kiehtoo?

– Sovelluksessa parasta on vaikeiden tanssiliikkeiden katsominen. Niitä voi opetella, jos tulee tylsää, Huttunen selittää.

– Myös positiivisia kommentteja on kiva saada. Ne inspiroivat jatkamaan videoiden tekemistä. En kyllä kuitenkaan voisi enää ajatella lopettamista, sillä minulla on monta tuhatta seuraajaa, Eskelinen kertoo.

Malkin mielestä TikTokissa parasta on tanssiin liittyvät trendit ja videot.

– Huonointa on se, että livevideoita voi tehdä vasta 1 000 seuraajan jälkeen, Huttunen sanoo

– Itse jouduin odottamaan kauan, että saisin 1000 seuraajaa täyteen. Kuitenkin odotukseni palkittiin, sillä livejä on kiva pitää, Eskelinen jatkaa.

TikTokissa esiintyy myös paljon kiusaamista.

– Olen huomannut, että alaikäisiä TikTokin käyttäjiä haukutaan kommenteissa, Eskelinen kertoo.

Saman on huomannut myös kuopiolainen tiktokkaaja Elviira Fält. 21-vuotiaalla Fältillä on lähes 44 000 seuraajaa, joten hänkin on tottunut saamaan vihakommentteja.

– En kuitenkaan välitä niistä. Ajattelen vain, että jollain on ollut huono päivä. Minua kuitenkin huolettaa se, että nuoremmat sovelluksen käyttäjät eivät välttämättä osaa käsitellä vihakommentteja hyvin.

TikTokin ikäraja on Applen App Storen mukaan 12, ja TikTokin nettisivujen 13.

– Ikäraja kuulostaa mielestäni hyvältä. Sitä ei kuitenkaan noudateta juuri ollenkaan. Mielestäni vanhempien pitäisi pystyä valvomaan enemmän lastensa TikTokin käyttöä. Monissa suosituissa musiikeissa on rajut sanat, jotka eivät ole soveliaita kovin nuorille.

– Mielestäni on hienoa, että TikTokkiin on alkanut tulla myös vanhempaa väkeä, esimerkiksi äitejä. Tunnen itseni välillä vanhaksi, Fält nauraa.

Fält latasi TikTokin 2016 ja aloitti videoiden teon aktiivisesti 2017. Hän teki videoita ensin omaksi ilokseen, kunnes rohkaistui julkaisemaan niitä.

– Pidän siitä, kuinka sovelluksessa pystyy editoimaan videot ilman erillisiä sovelluksia. TikTok on mielestäni helpompi versio YouTubesta, Fält selittää.

Kuitenkin YouTube-kanavakin on ollut harkinnan alla.

– Uskoisin, että seuraajat TikTokista siirtyisivät myös YouTuben puolelle. Olen saanut TikTokin kautta paljon Instagram-seuraajia varsinkin sen jälkeen, kun julkaisin Instagram-nimeni TikTokissa.

Suuri seuraajamäärä on saanut ihmiset tunnistamaan Fältin ympäri Suomen.

– Kuopiossa minulle ei tulla puhumaan niin paljoa kuin esimerkiksi etelässä. Kävin kesällä Linnanmäellä ja yllätyin, kuinka minut huomattiin siellä. Olen huomannut, että vaikka moni tunnistaa, he eivät tule juttelemaan. Näen kuitenkin jo heidän katseestaan, että he tietävät kuka olen.

Fältin lempitrendejä ovat muodonmuutostrendit, joissa esimerkiksi vaatetyyli tai huoneen sisustus muuttuvat. Hänen omista videoistaan suosituimmiksi nousevat helpoiten videot, joissa on trendaava musiikki tai tehdään jotain, jonka tulokset paljastetaan vasta 24 tunnin kuluttua seuraavalla videolla.

– Tykkään eniten katsoa meemivideoita, hyvän maun rajoissa kuitenkin. Myös kaikki videot, joihin on käytetty aikaa ja vaivaa ovat hienoja, Fält kertoo.

Ulkomuotoon ja sen pilkkaamiseen liittyviä videoita Fält ei kuitenkaan ymmärrä.

– Suomalaisten tekemissä pilavideoissa ei ole mitään järkeä, hän toteaa.

Fält teki viime kesänä Honorin kanssa yhteistyön, jossa hän kuvasi muutaman TikTokin Honorin puhelimella, jonka jälkeen sai sen itselleen.

– Se on toistaiseksi ainoa yhteistyöni, mutta eiköhän niitä vähitellen rupea tulemaan lisää, Fält kertoo.

– Tässä on pikkuhiljaa pitänyt myöntää itselle, että ihmiset tunnistavat minua, eikä tämä ole enää pikkujuttu, hän nauraa.

Kirjoittaja kuuluu Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut