Kuopiossa varttuneet veljekset saivat kutsun tv-pihojen rakentajiksi – Arto Kontio kertoo, miten paljon suomalaispihat maksavat nyt

Tero (vas.) ja Arto Kontio syntyivät Lahdessa, mutta perhe muutti isän työn myötä Kuopioon poikien ollessa ala-asteikäisiä. Arto Kontio muutti Kuopiosta pois vuonna 1998 mutta Tero vasta myöhemmin. Nykyisin Tero Kontio asuu perheineen Keravalla ja Arto Kontio perheensä kanssa Lahdessa. Molemmilla on yhä yhteydet Savoon, ja tänäkin viikonloppuna raviurheilua innokkaasti harrastava Arto Kontio on Kuopiossa ravien merkeissä. ”Tyttäreni kaveri oli kysynyt, olinko ollut televisio-ohjelmassa, johon tytär oli vastannut myöntävästi. Kysyjä oli ollut yllättynyt televisiosta näkemästään työstä, sillä hän arveli minun touhuavan hevosten parissa ammatikseni”, nauraa Kontio. Mirja Hussain

Milja Kungas

Viherrakentajaveljekset Arto ja Tero Kontio seisovat lahtelaispihan rantamuurin luona. He rakensivat kivimuurin toissa talvena graniitista. Suuret lohkareet kuljetettiin paikalle rekoilla, töissä käytettiin myös pyöräkonetta.

– Sahasimme jään pois tästä kohtaa ja tasasimme pohjan sepelillä, Arto Kontio kertoo.

Kohde ei ole ihan tavallinen – ja toisaalta taas on. Veljesten Rainset-yritys tekee paljon kivi- ja betonitöitä yksityispihoille.

Nuoruusvuotensa Kuopiossa asuneet Kontiot ovat mukana MTV3:n remontointi- ja sisustusohjelma Kotoisassa, jonka uudet jaksot alkoivat kuluneella viikolla.

Kontiot kertovat miettineensä pari päivää, kun heitä kysyttiin viime keväänä ohjelmaan.

– Ohjelman pihasuunnittelija Suvi Tuokko-Harmoinen oli nähnyt töitämme ja halusi meidät mukaan ohjelmaan, Tero Kontio sanoo.

Pihatyöt ja kuvaukset toteutettiin kesän 2019 lopulla. Tahti oli tiukka.

– Viidessä viikossa piti tehdä viisi kohdetta. Alun asiakastapaamisten kuvauksiin meni jo kymmenisen päivää ennen kuin päästiin varsinaisiin töihin, Arto Kontio kertoo.

Yrityksen muut työt keskeytettiin elokuun ajaksi. Siirtyipä Arto Kontion lomakin tuonnemmaksi.

 

 

Kuvaukset sujuivat veljesten mielestä hyvin, ja he pitivät ohjelman tekemistä mukavana kokemuksena.

– Yllättävän vähän meitä ohjattiin, Tero Kontio sanoo.

Tavallisesta urakasta ohjelman työt erosivat siinä, että asiakkaat muuttivat muutosten ajaksi pois. Tavallisesti viherrakentajat voivat kysellä asiakkaan mielipidettä myös kesken urakkaa. Nyt toiveet kuultiin vain alkuun, ja työt tehtiin pihasuunnittelijan suunnitelman mukaan.

Mukana on myös kaksi julkkiskohdetta: tällä viikolla esitetelty näyttelijä Ernest Lawsonin puutarha sekä Duudsoneista tutun Jarppi Leppälän piha.

 

 

Veljesten Rainset-yritys sai alkunsa vuonna 2003. Kumpikin oli tehnyt kivitöitä ja ajanut koneita. Yksityinen viherrakentaminen näytti kasvavan, joten aika yrityksen perustamiselle oli suotuisa.

Veljekset ovat yrityksen omistajia mutta tekevät myös itse varsinaisia pihatöitä.

Vuosien varrella Kontiot ovat nähneet myös pihojen muuttuvan. Ennen riitti kiveys ja nurmikko. Vaatimustaso kasvaa, he sanovat.

– Nyt panostetaan paljon terasseihin. Sisätilat jatkuvat ulos. Kun katsoo ikkunasta, koti jatkuu siellä. Halutaan poreallasta ja kesäkeittiötä. Myös valaistukseen panostetaan, mikä on tietysti hyvä turvallisuuttakin ajatellen, Arto Kontio kertoo.

Viimeistelty viherrakentaminen ei synny ilmaiseksi.

– Talonrakennuttaja jättää tavallisesti kymmenisentuhatta pihaa varten, mutta se ei yleensä riitä, Tero Kontio kertoo.

– Yksityispihojen kustannukset ovat helposti 50 000 euroa.

Veljekset muistuttavat, että uudisrakentajan kannattaa tehdä pihasuunnitelma samaan aikaan kuin muutkin rakennussuunnitelmat. Tällöin pystytään ottamaan sekä talon että pihan tarpeet huomioon jo rakennusvaiheessa.

– Ei tarvitse kiertää vanhaa puuta rakentamisvaiheessa, jos se kuitenkin pihasuunnitelmassa myöhemmin päädytään kaatamaan, veljekset kertovat esimerkkinä.

Jääkö piha-ammattilaisille aikaa huolehtia omista pihoistaan?

– Meillä piha on tehty niin helppohoitoiseksi kuin mahdollista. Esimerkiksi pelikenttä on hiekkatekonurmi, jolloin ei tarvita ruohonleikkausta. Pinnat ovat muuten kivellä, kasveilla ja terassia, Lahdessa asuva Arto Kontio kertoo.

– Meillä piharemontti on vielä kesken, valmistuu keväällä. Samalla tavalla helppohoitoinen piha, jossa on betonikiveyksiä, kunttaa, tekonurmipelikenttä lapsille ja pieni kasvimaa, Keravalla asuva Tero Kontio sanoo.

Viherrakentamisyrityksen työ on kausiluontoista. Tavallisesti työt loppuvat lumentuloon. Tänä vuonna Etelä-Suomeen ei ole juuri lunta tullut, joten tammikuussakin on ollut muutama kohde työn alla.

– Kesällä on aika kiireistä. Onhan tämä tällainen ikuinen kesätyöpaikka, Arto Kontio naurahtaa.

 

 

Yritys

Rainset Oy

Viherrakentamiseen ja kivitöihin erikoistunut perheyritys on perustettu vuonna 2003.

Kuopiossa varttuneiden yrittäjien yrityksen päätoimipaikka on Lahdessa. Viherrakentamistöitä yritys tekee pääasiassa pääkaupunkiseudulla sekä Päijät-Hämeessä ja Saimaalla vapaa-ajan kohteissa.

Rainset työllistää 10 piharakentamisen ammattilaista.

Arto Kontio toimi ensin yrittäjänä ja pikkuveli Tero Kontio oli yrityksessä työntekijänä. Vuonna 2010 myös hän tuli mukaan yrittäjäksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.