Tasainen loppukilpailu ratkesi – Luetko sinä? -kampanjassa voitto Kauhajoelle

Luetko Sinä? -kampanjan vuoden 2019 kampanjanovellin kirjoitti Siiri Enoranta. Hän voitti lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia -palkinnon vuonna 2018 teoksellaan Tuhatkuolevan kirous Heli Blåfield

Kristiina Poutiainen

Kirjailija Siiri Enorannan haastavan Fotosynteesi-novellin analysoinnin voitti Johanna Mämmelä Kauhajoen yhteiskoulusta tekstillään Suljetut silmät – ja miten ne avataan.

Toiseksi sijoittui Peppi Impola Pyhäjoen Saaren koulusta tekstillä Paetako todellisuutta muistoihin? ja kolmanneksi Saana Röyttä Koivupuhdon koulusta Merijärveltä tekstillä Tältäkö näyttää tulevaisuus?

Enorannan Fotosynteesi-novelli julkaistiin sanomalehdissä syyskuun alussa. Teksti innoitti kahdeksasluokkalaiset pohtimaan ilmastonmuutosta ja eriarvoisuutta. Myös Savon kouluista lähetettiin kisaan tekstejä. Maaninkalainen Titi Lampinen kirjoitti Pohjois-Savon alueen voittotekstin. Savolaiskirjoittajien analyysit eivät tänä vuonna kuitenkaan yltäneet kärkikolmikkoon.

VoittotekstiäSuljetut silmät – ja miten ne avataan arviointiraati kiittää virheettömästä kielestä, selkeästä näkökulmasta ja hyvästä rakenteesta. Kirjoittaja on ymmärtänyt novellin ytimen eikä sorru esimerkiksi liian yksityiskohtaiseen juonen kuvaukseen. Tekstissä on nerokasta tiivistystä. Otsikko herättää lukijan uteliaisuuden. Kirjoittaja rinnastaa novellin teemat hyvin myös meidän maailmaamme.

Toiselle sijalle tullut Paetako todellisuutta muistoihin? on arviointiraadin mukaan älykäs ja oivaltava teksti, jossa novellia on tulkittu tarkasti ja herkkyydellä. Tekstissä on kiinnostava, herättelevä aloitus ja kaunis lopetus. Kirjoittaja ottaa rohkeasti poliittisesti kantaa ja sitoo novellin teemat tähän päivään.

Kolmannelle sijalle tullut Tältäkö näyttää tulevaisuus? on hyvin jäsennelty teksti, jossa näkyy vahva novellin ymmärrys. Tekstissä on osattu nostaa esiin novellista olennainen. Siinä on taitavia rinnastuksia tähän päivään ja iskevä otsikko.

Arvioraadin mukaan tänä vuonna loppukilpailu oli melko tasainen. Raati iloitsee siitä, että novellin teemaan oli päästy teksteissä valtaosin hyvin kiinni, vaikka moni pitikin novellia haastavana. Toisaalta raati kaipasi teksteihin lisää kirjoittajan oman äänen kuulumista, rohkeutta ottaa kantaa ja lukemisen paloa. Arviointiraatiin kuuluivat vapaa tutkija, kriitikko ja tietokirjailija Päivi Heikkilä-Halttunen, kustannustoimittaja Essi Kytöhonka WSOY:stä ja mediakasvatusasiantuntija Hanna Romppainen Sanomalehtien Liitosta.

Tämän vuoden Luetko sinä? -kampanjaan osallistui miltei 10 000 kasiluokkalaista eri puolilta Suomea.

Suomen Kustannusyhdistyksen ja Sanomalehtien Liiton yhteiskampanja järjestettiin nyt yhdeksättä kertaa. Sen tavoitteena on innostaa nuoria lukemaan ja kirjoittamaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut