Murharyhmän komisario soitti dekkaristille: "Sun kirjassa on virhe"

Jarkko Sipilä haluaa tehdä toukokuussa julkaistun 19. kirjan päälle vielä sen 20:nnen. MTV3

Eedit Ylikärppä

Rikoskirjailija ja -toimittaja Jarkko Sipilä, 55, muistaa, kuinka selässä valuivat hikinorot, kun murharyhmän komisario antoi palautetta.

– Nyt kirjassa pitää olla joku iso virhe, kun komisario viitsii oikein soittaa, Sipilä muistelee vuosia sitten tullutta puhelua.

Virhe oli kuitenkin vain se, että dekkaristi oli kirjoittanut puhelinkuunteluhuoneen olevan poliisitalon kolmannessa kerroksessa, kun se oikeasti oli toisessa.

– Mietin, että tuon virheen kanssa saattoi kuitenkin elää.

 

Sipilän mukaan rikostoimittajan ja rikoskirjailijan työt kulkevat käsi kädessä.

– Toimittajan työstä saa ideoita kirjoihin.

Sipilä yrittää tietoisesti välttää käyttävänsä "oikean elämän" rikostapauksia kirjoissaan, mutta niistä voi silti olla vaikutteita teoksissa. Hänen mukaan suuri etu on siinä, että rikostoimittajana kuulee paljon tarinoita, joista sinänsä ei ole uutiseksi, mutta auttaa kirjan teossa.

– Nämä tarinat ovat useimmiten pikkutarinoita elämästä, joita voi soveltaen käyttää.

– Jos en olisi rikostoimittaja, niin en kyllä kirjoittaisi dekkareita, miettii Sipilä.

Hänen uransa rikoskirjailijana lähti 1990-luvun alussa kollegansa Harri Nykäsen rohkaisemana. He olivat samassa Helsingin Sanomien "rötöstoimituksessa" töissä Nykäsen jo kirjoittaessa dekkareita.

– Siitä se lähti, kun halusin kokeilla osaisinko itsekin.

 

Sipilä tekee ennen varsinaista kirjoitustyötä juonirakennelman dekkarin tapahtumista, jotta tietää kirjoitusvaiheessa, miten tapahtumat etenevät.

– Toisinaan kirjaa varten on perehdyttävä johonkin ilmiöön tarkemmin, mikä tietysti auttaa rikostoimittajan työssä.

Jarkko Sipilän rikosdekkarit ovat tyyliltään realistisia, ja niissä esiintyy useita erilaisia poliiseja. Takamäki-dekkarisarjan alkaessa Sipilä oli toimittajan työssään huomannut, että rikokset ratkaistaan tosielämässä ryhmätyönä.

– Kun päätös tehdä realistisia poliisiromaaneja tuli, halusin, että kirjoissakin on kyse ryhmätyöstä. Siksi kirjoissa esiintyy erilaisia töitä tekeviä poliiseja.

– Palaute poliisien suunnasta on ollut hyvää. Kiitosta on tullut juuri siitä, että poliisimaailma on kuvattu aika lailla realistisesti.

 

Tähän mennessä Jarkko Sipilä on julkaissut lukuisia rikosdekkareita, joista ensimmäinen on julkaistu vuonna 1996 teos Koukku. Viimeisin on toukokuussa 2019 ilmestynyt Takamäki-sarjan 19. dekkari, Uhripeli.

Suomen kielen lisäksi Sipilän kirjoja on julkaistu myös saksaksi ja italiaksi.

– Nyt kun olen kirjoittanut 19 Takamäkeä, niin pakkohan se on tehdä 20. Sitten lopetan, kun kirjoittaminen ei enää viehätä. Toistaiseksi tällaista tunnetta ei ole tullut.

 

Kirjoittaja on Minna Canthin koulun yhdeksäsluokkalainen, joka on tutustumassa työelämään Savon Sanomilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut