Jos saa kysyä ihan mitä vain, käy ilmi, että joka paikkaan ehtii myöhästelemällä – nuorten toimituksen tyypeissä on 32 erilaista tarinaa

Osa meistä, innokkaista, toimittajaksi haluavista. (Kuvasta puuttuvat Paulus Pelo, Melissa Pulkkinen, Nella Antikainen, Lumi Tuunainen, Ella Mustonen ja Janne Jääskeläinen.) Aake Roininen

Savon Sanomien nuorten toimitus

Nuorten toimituksen uusi jäsenistö sai ensitöikseen haastatella toisiaan – kysyä sai mitä vain! Kotiläksyksi jäi kirjoittaa vapaamuotoinen juttu kaverista.

Ja tässä tulos:

 

Kuopiolainen 16-vuotias Kaarna Kontulainen, kavereiden kesken Kaakao, on jo toista kautta nuorten toimituksessa.

– Olen kiinnostunut maailman ilmiöistä ja vaikuttamisesta ja tästä saa hyvän väylän sellaiseen. Samalla oppii kirjoittamaan mediatekstejä ja sitä kautta voi tuoda julkisuuteen itseä kiinnostavia aiheita, kuten ilmasto- ja luontoaiheita, hän perustelee syitä, miksi toimitustyö kiinnostaa.

– Haaveenani olisi kirjoittaa laajempia reportaaseja kansainvälisistä ilmiöistä ja epäkohdista, jotka avaisivat paremmin ihmisten maailmankuvaa, hän lisää.

Jos presidentti Sauli Niinistö sattuisi piipahtamaan Kontulaisen luona, he keskustelisivat Kontulaisen mukaan härkistortilloiden äärellä siitä, miksi Suomi ei tee nopeammin ilmastotekoja.

– Minua kiusaavat ilmastonmuutos, epätasa-arvo ja länsimaisen maailmankuvan ihannointi. Rehellisyyttä puolestaan ihannoin, Kontulainen taustoittaa.

Jos harrastuksiin kuuluu koripallo, partio ja maastohiihto, miten aika riittää kaikkeen?

– Juoksemalla, ja olemalla aina vähän myöhässä, Kontulainen virnistää.

 

Pitkäaikaista unelmaansa lähti tavoittelemaan pieksämäkeläinen Nella Antikainen, 13. Tämä tuore seiskaluokkalainen halusi lähteä nuorten toimitukseen, koska hän tykkää kirjoittaa paljon ja tekee sitä mielellään.

– Ja kun näin nuorena pääsen toteuttamaan unelmaani, niin toivon, että tästä tulisi jokseenkin kivaa.

Antikaisella ei ole harrastuksia, jollei nyt kirjoittamista, tietotekstejä tai muuten vaan -tekstejä – lasketa.

– Tulevaisuuteen haluaisin kaikkea hyvää, lukioon suuntaan todennäköisesti, paljastaa Antikainen, jonka unelma-ammatti on toimittaja.

Iida Paavilainen, 15, nauttii lehtien lukemisesta ja on kiinnostunut siitä, mitä lehden toimituksen puolella tapahtuu. Siksi hän varmasti ajautuikin osaksi nuorten toimituksen värikästä joukkoa.

Pienempänä hän kirjoitti tarinoita pelkän mielikuvituksensa voimin, mutta nykyään ilmaisee itseään enimmäkseen mielipideteksteillä esimerkiksi ilmastonmuutokseen tai politiikkaan liittyen.

Tämä Suonenjoen johtajatyyppi tykkää ottaa vastuuta harteilleen ja järjestää tapahtumia muun muassa tukioppilaana koulussaan. Hän soittaa bändissä kitaraa ja bassoa, jonka lisäksi on ringettejoukkueensa kapteeni.

Soittamisen lisäksi Paavilainen kuuntelee laidasta laitaan melkein kaikenlaista musiikkia, lukuun ottamatta hevimetallia ja viettää aikaa katsellen elokuvina niin draamaa, elämänkertoja kuin musikaalejakin.

Peruskoulun jälkeen lukio ja vaihtovuosi ovat tähtäimessä.

– Tulevaisuuden ammatista ei ole vielä toistaiseksi tietoa, mutta toivottavasti olisi joku järkevä työ, josta saa sopivasti palkkaa.

 

Hatsalan klassillisessa koulussa viimeistä peruskouluvuottaan käynnistelevä Saimi Miettinen, 14, on yksi Savon Sanomien nuoren toimituksen uusista tulokkaista.

– Odotan erityisesti pääseväni kirjoittamaan ja keskustelemaan yhteiskunnallisesti tärkeistä aiheista. Olen myös innoissani uusista ihmisistä, joihin pääsen tutustumaan, Miettinen sanoo.

Yhteiskunnallisista asioista Miettinen mainitsee tärkeiksi esimerkiksi tasa-arvon ja ihmisoikeudet. Yhteiskunnan Miettinen näkee osana laajempaa kysymystä ihmisyydestä.

– Olen kiinnostunut siitä, kuinka toimimme yksin ja yhdessä.

Jos paremmasta maailmasta haaveileva valveutunut nuori saisi muuttaa maailmassa yhden asian, hän poistaisi maailmasta ”myrkyllisen itsekkyyden”.

– Esimerkiksi sodat ja nälänhätä ovat mielestäni todisteita siitä, mitä tapahtuu, kun emme pyri elämään muita kunnioittaen ja auttaen.

Arjessaan Miettinen rentoutuu tanssiharrastuksensa avulla. ”Vähän kaikkea nykytanssista hiphopiin” käsittävässä harrastuksessa parasta onkin se, kuinka parketilla huolet ja murheet saa hetkeksi jättää pukukopin puolelle.

– Tanssi antaa paljon energiaa ja jaksamista läpi pitkän talven, tunnollinen koululainen vakuuttaa.

 

Kun Kuopion Lyseossa abivuotta opiskelevan Kiia Rädyn naapuri lähetti hänelle linkin ilmoitukseen, jossa Savon Sanomat kutsui uusia nuoria hakemaan nuorten toimitukseen, oli kirjoittamisesta kiinnostunut lukiolainen heti mukana juonessa. Räty kertoo tähdänneensä vielä jokin aika sitten lääketieteen opintoihin, mutta huomanneensa sitten, että kielet ja kirjoittaminen ovat enemmän hänen mieleensä. Niinpä unelma lääkärin työstä vaihtui toimittajan ammattiin, johon perehtymisestä Räty on silminnähden innoissaan.

Monen muun ikäisensä tavoin Räty on valveutunut yhteiskunnallisten aiheiden saralla: ilmastoasiat ja tasa-arvokysymykset ovat hänelle tärkeitä.

– Myös politiikka alkaa kiinnostaa päivä päivältä enemmän, Räty sanoo.

Vapaa-ajallaan nuori toimittajanalku harrastaa tanssia, laulamista ja videoiden kuvaamista.

– Musiikki on myös lähellä sydäntä. Haluaisin ohjata jonain päivänä musiikkivideon, se olisi mielenkiintoista, Kiia Räty haaveilee.

 

 

Savon Sanomien nuorten toimituksen vanha taitaja Janne Jääskeläinen, 19, aloittaa tänä syksynä jo viidennen kautensa toimituksen riveissä.

– Nuorten toimituksessa olen oppinut tarkkailemaan asioita journalistisesta näkökulmasta. Mikä tekee jostakin erityistä? Miten siitä kerrotaan ytimekkäästi ja ymmärrettävästi, Jääskeläinen kertoo.

Hän sanoo myös oppineensa ymmärtämään paremmin uutisia ja sitä, kuinka koko prosessi käytännössä toimii.

Jääskeläinen suuntaa myös innolla kohden alkavaa kautta.

– Odotan sitä, että eteen tulisi saumoja jotain uutta ja oivaltavaa keskusteluun tarjoaville kolumneille, hän perustelee.

Viime keväänä Kuopion klassillisesta lukiosta valmistunut Jääskeläinen sai opiskelupaikan Helsingin yliopistosta ympäristöekonomian parissa.

– Aloitan opiskelut kuitenkin vasta vuoden päästä, sitä ennen olisi tarkoituksena kartuttaa työkokemusta monien mielenkiintoisten projektien parissa, Jääskeläinen kertoo.

– Ensi keväänä matka jatkuukin toviksi ulkomaille englannin kielen opintoja suorittamaan.

Toimelias 19-vuotias on ehtinyt myös harrastamaan vuosia partiota. Jääskeläisen mukaan arjen askareista ja haasteista hän on selvinnyt tähän asti vallan hyvin ja ahkeran nuoren sanoin “pieni eteenpäin vievä kiire on yleensä hyvä asia”.

– Asioita pitää osata laittaa myös tärkeysjärjestykseen. Esimerkiksi koulu ei ole aina se maailman tärkein asia, vaikka toki siihen välillä täytyy kovastikin panostaa, Jääskeläinen lisää.

Jos tämä sinnikäs ja rehellinen nuori saisi antaa yhden neuvon maailmamme aikuisille, hän kehottaisi aikuisia miettimään, mikä on oikeudenmukaista yhteiskuntamme yksilökeskeisestä ajattelutavasta huolimatta.

– Kiistämättä nykyajattelun hyviä puolia toivoisin aikuisten yhä kysymään itseltään myös, mikä on oikein. Se on välillä eri asia kuin oma lyhyen tähtäimen etu.

 

Kesätauolta palannut Savon Sanomien nuortentoimituksen jäsen Ella Mustonen, 18, kertoo seuraavansa uutisia pääosin internetin välityksellä. Painettua sanomalehteä hän lukee, kun saa sellaisen käsiinsä.

Tämä vuosi nuortentoimituksessa on Mustoselle neljäs. Hänellä ei ole tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia, mutta työ ihmisten parissa kiinnostaa. Mustonen pitää kirjoittamisesta ja ihmisistä sosiaalisen luonteensa takia.

Lehtikirjoituksia tehdessä Mustonen saa usein yhdistää nämä kaksi asiaa: kirjoittamisen sekä ihmisten kanssa olemisen esimerkiksi haastatteluja tehdessään.

Jos 15-vuotiaalle lapinlahtelaiselle Iitamari Mönkköselle tarjottaisiin mahdollisuus lähettää jokin esine menneisyyteen, hän lähettäisi oman puhelimensa kaikkien menneisyyden ihmisten ihmeteltäväksi.

Mönkkönen on nyt ensimmäistä vuotta mukana Savon Sanomien nuorten toimituksessa.

– Halusin tulla mukaan, sillä haluan päästä vaikuttamaan ja ottamaan kantaa. Haluan myös saada tietoa toimittajan työstä, Mönkkönen kertoo.

Vapaa-ajallaan Mönkkönen kirjoittaa ja lukee paljon erilaisia tekstejä ja viettää aikaa ystäviensä kanssa. Tulevaisuuttaankin hän on kerinnyt miettimään useaan otteeseen.

– Haluaisin olla joko äidinkielen tai uskonnon opettaja. Ne kuuluvat koulussa lempiaineisiini!

Mönkkösen lempiesinettä kysyttäessä vastaus on perusteluineen saatavilla heti.

– Sen on oltava puhelin. Sillä saan aina yhteyden kavereihini ja siten pystyn aina olemaan tilanteen tasalla.

Siinä missä Mönkkönen lähettäisi puhelimensa menneisyyteen, tulevaisuuden tärkeimmän esineen keksiminen osoittautuikin hieman haastavammaksi.

– Se voisi olla ehkä jokin lelu tai pehmolelu lapsuudesta, mikäli niitä minulla on silloin vielä jäljellä, Mönkkönen pohtii.

Mikäli loppuelämänsä Mönkkönen saisi syödä vain yhtä ruokaa, hän valitsisi tortillat.

Mönkköseltä kysyttäessä siitä, ovatko murot keittoa tai hot dogit kerrosvoileipiä, ei vastaus jättänyt arvauksille paikkaa.

– Vastaan molempiin ei. Muroja ei keitetä ja hot dogeja syödään vaakatasossa, eli niissä ei silloin ole kerroksia, Mönkkönen selkeyttää.

Turhimmaksi supersankarin supervoimaksi Mönkkönen sanoo hetken pohdinnan jälkeen kuolemattomuuden perustellen valintaansa sillä, että supersankarin työstä katoasi hyvin nopeasti jännitys, jos tietäisi aina, ettei tähänkään taisteluun voisi kuolla.

Mikäli Mönkkösen perheen talo tuhoutuisi ilman varoitusta, hän pelastaisi sieltä äitinsä, pikkusiskonsa ja puhelimensa. Punavalkoinen hammasharja saisi jäädä kylpyhuoneeseen.

Maailmanlopun kynnyksen varalle Mönkkösellä olisi myös valmiina selvä kuvio.

– Viettäisin mahdollisimman paljon aikaa minulle tärkeiden ihmisten kanssa ja hyppäisin laskuvarjohypyn tai tandem-benjihypyn.

Mönkkönen olisi myös valmis asettamaan otsalleen varoituskyltin. Mutta mistä aiheesta?

– Kyllä siihen varmaankin jonkinlainen nauruvaroitus olisi laitettava.

Mönkköseltä löytyy myös salainen erityistaito. Hän on erittäin hyvä selvittämään ihmisistä pieniä yksityiskohtia ja asioita.

Mönkkösestä irtosi kysyttäessä myös hauska ja ehkä jopa hieman outo fakta.

– Pienempänä pikaruokaravintoloissa otin aina lastenateriassa lelun sijaan jäätelön. Jäätelöön sitten dippasin ranskalaisia, paras makuyhdistelmä ikinä!

Tulevaisuus mietityttää kaikkia nuoria, Mönkköstä mukaan lukien. Hänellä on kuitenkin selkeä visio.

– Nyt yhdeksännen luokan jälkeen olisi tarkoitus mennä lukioon joko Kuopioon tai Iisalmeen, Mönkkönen valottaa.

Venla Soininen, 18, haki tänä vuonna Savon Sanomien nuorten toimitukseen.

– Hain nuortentoimitukseen mukaan, koska olen kiinnostunut mediasta ja sanomalehtien teosta. Haluan herättää ajatuksia ihmisissä ja saada tämän kautta ääneni kuuluviin.

Soininen kertoo haluavansa vaikuttaa yhteiskunnan epäkohtiin.

– Haluaisin vaikuttaa varsinkin sosiaalisen median käyttöön ja siitä koituviin paineisiin.

Soiniselle tärkeitä ovat myös ilmastoasiat.

– Olen itse vegaani. Sen lisäksi pyrin aina kulkemaan kävellen tai pyörällä.

Soininen opiskelee taidelukio Lumitin musiikkilinjalla laulua. Laulamisen lisäksi hän harrastaa ratsastusta, jota hän on harrastanut melkein koko elämänsä. Omaa hevosta hänellä ei kuitenkaan ole.

– Onhan se ollut aina haave, mutten sellaista kuitenkaan ole saanut, Soininen kertoo.

– En pidä oliiveista lainkaan, 14-vuotias Kiia Koivisto kertoo.

Hän on aloittanut Savon Sanomien nuorten toimituksessa tänä syksynä.

– Odotan innolla, että pääsen tekemään juttuja lehteen. Ilmoittauduin tänne, koska minua kiinnostaa sanomalehteen kirjoittaminen. Haluan myös tavata uusia ihmisiä.

Koivisto kertoo harrastavansa pianon soittoa ja jazz-tanssia. Mieluisin vapaa-ajan harrastus hänelle kuitenkin on näytteleminen.

– Lempiroolini on Annikki Piippo näytelmässä Kiiltokuvia ja korviketta. Hahmoa oli kiva näytellä, vaikka hahmon luonne ei ollut samanlainen kuin omani.

Yksi tärkeimmistä harrastuksista Koivistolle on myös lukeminen. Hänen lempikirjansa on Marja-Leena TiaisenKhao Lakin sydämet. Hän tutustui siihen koulun kautta ja ihastui sen koskettavaan tarinaan.

Televisiota Koivisto katsoo hyvin harvoin. Omien sanojensa mukaan hän avaa television vain, jos joku hänen tuttavansa esiintyy siellä.

Lehteen kirjoittaminen pysyy Koivistolla luultavasti vain harrastuksena. Hänen unelma-ammattinsa on tällä hetkellä kirurgi. Kirurgin ammatissa houkuttaa ihmisten auttaminen.

– En ole varma olisinko hyvä ammatissani, hän naurahtaa.

– En nimittäin pidä veren näkemisestä.

Kuopiolainen 14-vuotias Vilma Pelttari toimii nyt jo toista vuotta nuorten toimituksessa Savon Sanomilla.

– Halusin tulla, koska minusta on kivaa tehdä juttuja, mitkä kiinnostavat ja saada erilaisten ihmisten mielipiteitä kuuluviin, Pelttari kertoo.

Jos nuorten toimituksen myötä voisi haastatella ketä vaan, hän haastattelisi joitain näyttelijöitä.

Pelttari on Minna Canthin koulussa ja hänen lempiaineitansa ovat äidinkieli ja historia. Koulun ohessa hän harrastaa nykytanssia ja lukemista. Pelttari sanoo tanssineensa jo noin kaksivuotiaasta asti.

Koulussa ja vapaa-ajalla hän tykkää pukeutua housuihin.

– Käytän paljon housuja, koska ne on mukavat. En käytä hameita tai muita sellaisia kuin juhlissa eli aika harvoin, Pelttari naurahtaa.

Tulevaisuuden unelma-ammatti ei kuitenkaan ole lehteen kirjoittaminen. Pelttari ei osaa sanoa, mihin ammattiin haluaa aikuisena, mutta historia pääsee ensimmäiselle sijalle.

– Historia kiinnostaa, joten ehkä joku historiaan liittyvä ammatti olisi hyvä.

Pelttari ei soita mitään soitinta. Mutta jos soittaisi, soitin olisi basso, koska "sen soittaminen näyttää helpolta ja kuulostaa kivalta".

Pelttari sanoo olevansa kaikkiruokainen, eikä keksi ruokaa, josta ei pitäisi.

– Silli, sillistä minä en pidä, se on limaista, hän keksii hetken mietittyään.

Siilinjärveläinen Riina Niskanen, 16, unelmoi kansainvälisyydestä ja mahdollisuudesta päästä vaikuttamaan. Ne ovatkin yksi syy nuortentoimitukseen tulemiselle.

– Haaveeni on olla toimittaja tai astronomi, Niskanen kertoo.

Mistä into avaruuden tutkimiseen sitten tulee?

– Luin viime vuonna Stephen Hawkingin kirjoittaman astronomiasta kertovan kirjan, jonka myötä kiinnostuin avaruudesta ja sen laajuudesta.

Lukemisen lisäksi vapaa-ajallaan Niskanen käy pesäpallo- ja sirkusharjoituksissa. Hän viettää myös perheensä koiran kanssa paljon aikaa.

Vapaa-ajan lisäksi koulu vie osansa 16-vuotiaan elämästä. Niskanen aloitti elokuun puolivälissä lukion ensimmäisen luokan Kuopion Lyseossa. Koulussa suosikeiksi ovat nousseet tiedeaineet, kuten matematiikka.

– Käyn IB-linjaa, sillä haluan suorittaa ylioppilastutkinnon englanniksi. Tähän mennessä olen ollut tyytyväinen opiskelupaikkaani.

Koulumatkat Siilinjärveltä Kuopioon taittuvat näppärästi bussilla.

– Tarkoituksena olisi suorittaa lukio kotoa käsin. Parasta Siilinjärvellä asumisessa on hyvät palvelut ja laajat harrastusmahdollisuudet, Niskanen kehuu.

– Jos kuitenkin saisin asua missä vain, muuttaisin Islantiin. Siellä luonto on kaunista, ja pidän maan kielestä sekä islanninhevosista.

Niskanen on monen muun tavoin huolissaan juurikin kauniin luonnon tulevaisuudesta.

– Ei sitä voi positiivisella mielellä katsella, kuinka planeettamme tuhoutuu. Ihmisiä tuntuu huolettavan vain pienemmät ongelmat, kuten kuinka 50 miljonääriä mahtuu pieneen kuntaan, Niskanen viittaa kotikuntaansa sattuneeseen Eurojackpot-voittoon.

– Ihmisten täytyisi ruveta toimimaan, eikä vain valittaa somessa, kuinka ikävää ilmastonmuutos on. Pahin pelkoni tällä hetkellä onkin nähdä, mitä ilmastonmuutos vielä aiheuttaa tulevaisuudessa jo tapahtuneiden muutosten lisäksi. Aikaa on vielä, mutta ei loputtomasti.

Niskanen tekeekin mahdollisimman paljon arjen pieniä tekoja ilmastonmuutoksen eteen.

– Käytän aina kangaskassia tai reppua, liikun useimmiten kävellen, pyörällä tai julkisilla, koitan välttää turhia heräteostoksia ja suosin mahdollisimman paljon kasvisruokaa, hän kertoo.

Tytön lempiruoka onkin MiFu-pastasalaatti, ja ananakselle on ilman muuta tilaa hänen pitsassaan. Hernekeittoa hän ei kuitenkaan suostu syömään.

– Jos olisin jokin kodinkone, olisin vedenkeitin, sillä ilman teetä ja pikapuuroa elämässäni olisi suuri aukko, Niskanen naurahtaa.

Pikapuuron lisäksi tytön mielenkiinnon kohteisiin kuuluvat Tom ja Jerry -piirretty. Hän olisi päähahmoista mieluummin Jerry-hiiri.

– Katson ohjelmaa kylläkin aina englanniksi, ikinä ei ole liian vanha piirretyille, 16-vuotias toteaa.

Niskasella on parin kuukauden kokemus 16-vuotiaana olemisesta, mutta kuitenkaan hän ei pysyisi siinä iässä loppuelämäänsä.

– Olisin 23-vuotias. Silloin on vielä nuori, mutta täysi-ikäisten oikeuksin, hän kertoo.

Tietysti myös 16-vuotiaana olemisessa on puolensa. Vuoden kohokohtia ovatkin olleet yläkoulun viimeiset viikot; ysien tanssit ja peruskoulusta valmistuminen. Niskasen mukaan kuitenkin “olo on sama kuin 15-vuotiaana, numero on vain yhden isompi”.

Lukio kuuluu myös positiivisten asioiden joukkoon 16-vuotiaana olemisessa.

– Kuvailisin itseäni motivoituneena ja kiinnostuneena uuden oppimisesta, Niskanen kertoo.

– Vapaa-ajalla en ole kovinkaan luova. Jos kuitenkin kavereiltani kysyisi millainen olen, he sanoisivat varmaankin huumorintajuiseksi, introvertiksi ja ahkeraksi, hän tuumaa.

Tyttö laskee parhaimpiin puoliinsa halun kokeilla kaikkea uutta. Ilman sitä ominaisuutta monet kokemukset olisivat jääneet kokematta, esimerkiksi jongleerauksen aloittaminen, ja Helsingin messukeskuksessa pidettävään Suomen suurimpaan lanitus-tapahtumaan Assembly Summer 2019 Game Jameihin osallistuminen.

– Assembly Game Jameissa ideana on valita tiimi, jonka kanssa suunnittelee ja tekee annettuun teemaan sopivan pelin. Tapahtuma kestää neljä päivää, jonka aikana peli tehdään alusta loppuun. Tänä vuonna uskaltauduin menemään tapahtumaan ensimmäistä kertaa, juurikin kokeilun halun takia. Toisaalta itse tapahtumaan osallistuvatkaan eivät täysin ymmärrä, mitä menevät tekemään, Niskanen nauraa.

Hän kertoo pelaavansa erilaisia pelejä aivan laidasta laitaan. Kuitenkin elämään mahtuu pelaamisen lisäksi muutakin, sillä Niskasen päättäessä peruskoulu hänen lukuaineidensa keskiarvo oli 10.0.

– Onnistuin siinä lukemalla kokeisiin edellisenä iltana ja tekemällä kotitehtävät, Niskanen naurahtaa.

– Lukiossa tavoitteena on oppia opiskelemaan ja saada hyvä pohja tuleville opiskeluille. Ylioppilaskirjoituksiin en vielä halua asettaa tavoitteita, mutta yliopistoon on tarkoituksena päästä.

Kolmatta vuottaan nuorten toimituksessa aloittava Helen Tirkkonen on kiinnostunut kirjoittamisesta monipuolisesti. Hän kirjoittaa runoja sekä novelleja ja pitää koulussa äidinkielestä.

– Olen kiinnostunut filosofiasta ja teknologiasta, etenkin tekoälystä, Tirkkonen kertoo.

Savon Sanomien nuorten toimituksessa hän on pysynyt siksi, että toimituksessa on vapaus tehdä mielenkiintoisia lehtijuttuja ilman paineita. 18-vuotias Tirkkonen opiskelee Kuopion taidelukio Lumitin ilmaisutaitolinjalla, jossa yhdistyy mielenkiinto taiteeseen ja kulttuuriin.

Mikäli hän saisi yhden päivän seurata jonkun julkisuuden henkilön elämää, valinta olisi Antti Holma.

– Ihailen häntä ja hänellä on hauska persoona, Tirkkonen perustelee.

 

”Yhteiskunnalliset aiheet kiinnostavat minua”, sanoo Varkauden lukiossa opiskeleva 17-vuotias Jimi Korkala.

Myös valokuvaaminen, some, YouTube ja meemit kuuluvat Korkalan kiinnostuksen kohteisiin. Lukiossa Korkalan suosikkiaine on psykologia, ja tulevaisuudessa hän suunnittelee hakevansa todennäköisesti Tampereen yliopistoon opiskelemaan mahdollisesti yhteiskuntatieteitä.

Sanomalehtityöstä Korkala kiinnostui ollessaan tetissä Varkauden lehdessä. Myös jo aiemmin mainittu kiinnostus yhteiskunnallisiin aiheisiin ja halu vaikuttaa asioihin edesauttoivat Korkalan päätöstä hakea Savon Sanomien nuorten toimitukseen. Korkala aikookin kirjoittaa lehteen yhteiskunnallisista aiheista, nuorisosta ja erilaisista epäkohdista.

 

Lumi Tuunainen on 17-vuotias Kallaveden lukion opiskelija. Hän asuu Niiralassa vanhempiensa ja pikkuveljensä kanssa. Vapaa-aikanaan hän lenkittää koiraansa.

Lukion jälkeen Tuunainen aikoo lähteä opiskelemaan unelma-ammattiinsa toimittajaksi. Kolmatta vuottaan nuorten toimituksessa aloittava Tuunainen kertoo jatkamisen syiksi kiinnostuksen toimittajan työtä ja juttujen kirjoittamista kohtaan. Tältä vuodelta hän odottaa erityisesti mielenkiintoisia keskusteluja tapaamisissa.

– Unelmahaastateltavani olisi ehkä Barack Obama tai Michelle Obama, jännittäisi kauheasti, mutta olisi hienoa tavata heidät.

 

Melissa Pulkkinen on 15-vuotias Pyörön koulua käyvä tyttö. Pulkkinen asuu perheensä sekä koiransa kanssa Petosella.

Vapaa-ajallaan hän käyttääkin paljon perheen koiraa sekä lukee kirjoja. Kirjat kiinnostavat myös koulussa, sillä Pulkkinen kertoo lempiaineekseen äidinkielen. Äidinkielen lisäksi kaverit ovat myös tärkeitä koulussa.

Tänä syksynä Pulkkinen aloittaa ensimmäisen vuotensa Savon Sanomien nuorten toimituksessa.

– Olen kiinnostunut kirjoittamisesta ja minulle ehdotettiin liittymistä, kertaa Pulkkinen.

Hän kertoo ettei ole aikaisemmin ollut mukana missään vastaavassa toiminnassa.

Pulkkisella ei ole mielessä tiettyä unelma-ammattia, mutta viiden vuoden päästä hän tahtoisi olla opiskelemassa jotain mieluisaa ammattia sekä haluaisi asua omassa asunnossa.

 

Kuopiolainen Moa Väisänen ei kuvailisi itseään erityisemmin sosiaaliseksi, mutta silti hän päätti lähteä kokeilemaan, miltä nuorten toimituksessa olo tuntuisi.

– En yleensä pidä tällaisista uusista tilanteista, mutta päätin nyt repäistä ja lähteä mukaan, Väisänen kertoo.

17-vuotias Väisänen opiskelee parhaillaan valokuvausta ammattikoulussa. Erityisiä tulevaisuuden suunnitelmia hänellä ei vielä ole.

– Haluaisin tehdä jotain eläinten tai koirien parissa, mutta eläinlääkäriä minusta ei tule, hän selventää.

Väisästä kiinnostaa myös toimittajan ja valokuuvajan työ.

– Voisin olla monilahjakkuus, kirjoittaa ja valokuvata”, hän naurahtaa.

Väisänen on kirjoittanut ennen vapaa-ajalla ja koulussa fiktiota vapaasti mielikuvituksensa pohjalta, joten myös erilaisten tekstien kirjoittaminen tulisi nuorten toimituksessa hänelle tutuiksi.

Vapaa-ajallaan Väisänen käy ratsastamassa ja tykkää puuhailla hoitokoiriensa kanssa.

Tutulla on koiria, joiden kanssa Väisänen käy lenkeillä ja liikkumassa luonnossa. Eläinrakkaan Väisäsen toiveissa on saada vielä joskus oma koira.

– Ostan itselleni heti koiran, kun olen oikeassa elämäntilanteessa, hän kertoo toiveistaan.

Eläinten lisäksi Väisänen on myös kiinnostunut korealaisista sarjoista ja musiikista.

– Lempisarjaa tai yhtyettä on mahdotonta valita, liikaa vaihtoehtoja.

 

Neljättä vuotta autoalan kaksoistutkinnossa opiskeleva Minttumaria Villanen on ensimmäistä vuotta Savon Sanomien nuorten toimituksessa.

19-vuotias Villanen kuuli ensimmäisen kerran nuorten toimituksesta äidiltään, joka huomasi avoinna olevan haun, ja kiinnostus heräsi heti. Ihmisten väliset suhteet, politiikka, feminismi ja maailman meno ylipäätään kiinnostavat häntä. Hän on myös kiinnostunut toimittajan työstä.

Villanen harrastaa burleskia, retkeilyä sekä runojen kirjoittamista ja lukemista. Ylipäätään kaikenlainen luova käsillä tekeminen on hänen mieleensä, mikä varmasti tukee hänen kiinnostustaan toimittajan työtä kohtaan.

 

Eino Rissanen, 18, on kiinnostunut tietämään, millaista elämä on maailmalla.

– Jos saisin valita kenen tahansa kanssa viettäisin yhden päivän, lähtisin katsomaan, millaista on nuoren elämä jossain toisessa kulttuurissa.

Kulttuurista ja yhteiskunnallisista aisoista laajemminkin kiinnostunut Rissanen päätti hakea nuorten toimitukseen kaverin suostuteltua.

– Näin Instagramissa mainoksen, mutta jäin empimään, kunnes kaverini sanoi, että tällainen kokemus voisi näyttää hyvältä ansioluettelossa, Lapinlahden paikallislehdessä Matissa ja Liisassa työskentelevä, ja toimittajan urasta haaveileva Rissanen pohjustaa.

Savon Sanomien nuorten toimituksessa Rissanen haluaa kirjoittaa ainakin kolumneja.

– Olen kiinnostunut kotimaan politiikasta ja haluan vaikuttaa yhteiskuntaan edes hitusen. Kolumnien tekeminen kiinnostaa tästä syystä, Rissanen perustelee.

Eino Rissasen pohdiskelee paljon mieltään askarruttavia asioita, kuten yhteiskunnallista muutosta. Huolenaiheena on esimerkiksi eri kulttuurimuotojen tulevaisuus.

– Mitä käy meidän kirjalliselle kulttuurille, kuten lehdille ja kirjoille, kaiken siirtyessä Internetiin?

Aapo Holopainen on 15-vuotias kuopiolainen. Hän harrastaa muun muassa shakkia, basson soittoa ja lukemista netissä. Hän opiskelee Hatsalan yläkoulussa Kuopiossa.

Häntä kiinnostaa muun muassa historia, tiede, politiikka, elokuvat ja musiikki.

Hän tuli Savon Sanomien nuorten toimitukseen, koska hän pitää kirjoittamisesta, häntä kiinnostaa maailman asiat ja sieltä saa työkokemusta.

Kun Wiliina Kankkuselta kysyttiin viisi häntä kuvaavaa sanaa, hän valitsi: rauhallinen, empaattinen, helposti innostuva ja oppimishaluinen.

Hän on 17-vuotias lukiolainen, joka harrastaa joogaa ja lukemista. Hän kertoo lukevansa nykyään kaikenlaisia kirjoja ja aiemmin keskittyneensä fantasiakirjallisuuteen. Lisäksi Kankkunen tykkää lukea tietokirjoja ilmastoon ja eläimiin liittyen.

Hän opiskelee kolmatta vuotta Kuopion Lyseon lukiossa. Hän perustelee valintaansa:

– Kuulin siitä paljon hyvää ja koulu on hyvällä paikalla.

Kankkunen on opiskellut englannin ja ruotsin lisäksi myös venäjää.

Hän asuu Riistavedellä ja kertoo alueen parhaaksi puoleksi sen rauhallisuuden.

– Siellä oli hyvä kasvaa, hän toteaa.

Kankkunen haaveilee joskus tulevaisuudessa hankkivansa kissan löytöeläinkodista.

Jos Kankkunen voisi matkustaa minne tahansa, hän matkustaisi Islantiin, sillä häntä kiehtoo maan erilaisuus.

Kankkusella on ”erityistaito”, aivastaa päästämättä ääntä.

Nuorten toimituksessa Kankkusta kiinnostaa tietää ja nähdä millaista journalistin ura on.

– Haluan tavoittaa ihmisiä ja päästä vaikuttamaan, hän tarkentaa.

 

Kuopiolainen Paulus Pelo, 14, on aina ollut kiinnostunut kaikenlaisten tekstien kirjoittamisesta.

– Tulevaisuuden suunnitelmani ovat vielä hieman auki, mutta isona haluaisin tehdä jotain itseilmaisua vaativaa työtä. Kirjoittamista, haastatteluja tai vaikka urheilupelien selostamista!

Pelo harrastaa jalkapalloa ja pianon soittoa. Eikä huumoriakaan puutu, sillä, jos Pelo tapaisi Donald Trumpin, hän kysyisi presidenttiä saunomaan.

Kiireinen yläkoululainen tarvitsee paljon unta, joten Pelolle on selvää, mikä on tärkeintä nukkumaan käydessä.

– Se, että nukkumaanmeno tapahtuu turvallisesti omassa sängyssä.

 

Siiri Rantala on 16-vuotias lupaava kirjailijan alku. Hän opiskelee taidelukio Lumitin IT-linjalla ja vapaa-aika kuluu kirjoittamisen sekä lukemisen ääressä.

– Haluaisin menestyväksi kirjailijaksi ja jos saisin tavata kenet tahansa kirjailijan, haluaisin tavata Sofi Oksasen.

Rantalaa kiinnostaa yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja siksi hän hakikin mukaan nuorten toimitukseen.

– Ihmisten tulisi arvostaa luontoa ja eläimiä enemmän, hän toteaa.

Rantala oli mukana kirjoittamassa yläkoulunsa medialehteä, joten lehtiartikkeleiden ja lehden suunnittelemisesta on jo aikaisempaa kokemusta.

– Haluaisin haastatella Elli Haloota hänen Ellips-sooloprojektistaan, Rantala haaveilee.

Avaruus on myös yksi Rantalan suurimmista mielenkiinnon kohteista.

– Erityisesti minua kiinnostavat avaruuslennot ja kuu, sillä kuu on toinen ihmisen vierailemista paikoista, hän miettii.

– Pienempänä haaveilin astronautin urasta”, hän lisää.

Matematiikka ei kuulu Rantalan vahvimpiin osaamisen alueisiin, mutta esiintymisessä hän loistaa sitäkin kirkkaammin.

– Apina olisi varmasti toteemieläimeni, sillä apinat ovat ketteriä ja vapaita. Ja kasvissyöjiä, Rantala tuumii.

– Vaikutan ulospäin rauhalliselta ja yleensä istun hiljaa nurkassa. Siksi ihmiset eivät osaa aavistaa minusta vihaista ja kapinallista sielua, hän naurahtaa.

Viime aikoina Jere Ollila, 19, on ollut huolissaan muun muassa yhteiskunnassa vallitsevasta keskustelukulttuurista ja median luonteesta.

– Keskustelu esimerkiksi politiikassa on usein voimakasta juupas-eipäs-keskustelua. Ei haluta kuunnella muiden mielipiteitä, Ollila ajattelee.

– Ja media haluaa kirjoittaa sensaatiomaisia artikkeleita ja kerätä klikkauksia netissä, hän sanoo.

Luonnollisesti myös ilmastonmuutos huolestuttaa Ollilaa.

Kuopion Lyseon lukiossa abiturienttina opiskeleva Ollila aloittaa toista kauttaan Savon Sanomien nuorten toimituksessa. Kuluneen vuoden aikana lehdessä on julkaistu hänen kolumnejaan, jotka ovat käsitelleet muun muassa ympäristöä, eläinten oikeuksia ja koulutuspolitiikkaa.

Yhteiskunnallisesti valveutunut Jere Ollila näkee ympäröivässä maailmassa ja ihmisten asenteissa monta asiaa, mitä voisi parantaa. Harmituksen aiheeksi kotikaupungissaan Kuopiossa Ollila mainitsee suhtautumisen vegaaniseen ruokavalioon.

– Asenne täällä vegaaneja kohtaan on enemmän se, että vegaanisuus on ohimenevä villitys. Vegaanisen ruoan tarjonta esimerkiksi Helsingissä on paljon laajempi, sanoo Ollila, vegaani itsekin.

Asenneilmapiirin omanikäisten nuorten keskuudessa hän näkee kuitenkin vapaamieliseksi.

Jos Jere Ollilalla olisi mahdollisuus paeta välillä huolestuttavasta nykytodellisuudesta aikakoneella, hän tietää, minne menisi.

– Menisin 70- tai 80-luvulle kuuntelemaan Queenin keikkaa. Se voisi olla mahtava kokemus, Ollila sanoo miettimättä kovin montaa hetkeä.

15-vuotias Aurora Säynätkari harrastaa musiikkia ja haaveilee vihreistä hiuksista. Hän on tänä syksynä aloittanut opiskelut Kuopion taidelukio Lumitissa, missä opiskelee musiikkilinjalla. Hänen suosikkimusiikkiansa ovat rock, punk ja indie.

– Parasta lukiossa on ihana ilmapiiri ja ihmiset, hän sanoo.

Säynätkari aloittaa pian lauluopinnot ja kitaratunnit. Hän hakeutui nuorten toimitukseen, koska journalismi alana kiinnostaa häntä, minkä lisäksi hän lukee paljon.

– Tulevaisuudessa toimittajan ammatin lisäksi tutkimusala kiinnostaa’, hän sanoo.

Säynätkari odottaa nuorten toimituksessa eniten sitä, että pääsee oppimaan uutta, tutustumaan uusiin asioihin ja tekemään toimittajan töitä.

Uuden oppiminen kiinnostaa aina, sillä koulussakin hän pitää kaikista oppiaineista.

– Kemian eteen täytyy tehdä töitä, muttei sekään ole inhokkiaine.

Aurora Säynätkari on alun perin syntynyt Kiinassa, mutta asuu nykyisin Kuopiossa. Hänellä on lemmikkinä suloinen norwichinterrieri ja hänen lempiherkkunsa on toffee. Hän kertoo olevansa tällä hetkellä iloinen, konkreettisina ilonaiheina hän mainitsee homoseksuaalien aseman parantumisen ja lukemisen. Viimeisin hänen lukemansa kirja on Harry Potter ja Feeniksin Kilta. Mutta mitä hän tekisi, jos voittaisi lotossa?

– Lahjoittaisin suurimman osan hyväntekeväisyyteen. Itselleni musiikin suurkuluttajana ostaisin Spotify Premiumin ja tietysti ruokaa.

 

Anetta Kukkonen, 18, astelee Savon Sanomien toimituksen alakertaan innokkaana, mutta myös jännittyneenä.

– Lähdin mukaan Nuorten toimitukseen, sillä haluan opetella uusiin tilanteisiin ja paikkoihin menemistä, kertoo toimittajan urasta haaveileva Kukkonen.

Lapsuudessaan Kukkonen on unelmoinut kokin urasta. Hänelle ruuan laittaminen ja leipominen on aina kulkenut mukana.

– Bravuurini on tällä hetkellä fetapasta tai oikeastaan mikä tahansa, missä on paljon juustoa.

Kuopion taidelukio Lumitissa musiikkilinjalla laulua opiskeleva Kukkonen kertoo historian olevan hänen lempiaineensa. Hän uskoo, että historian opiskelulla voidaan ymmärtää paremmin ihmiskuntaa ja sen virheitä.

– Näin voimme parhaiten estää historian toistumisen.

15-vuotias Idamaria Herranen haki nuorten toimitukseen, koska hän pitää kirjoittamisesta ja kirjoittaa vapaa-ajalla tarinoita ihan kaikesta mieleen tulevista, hulluistakin asioista.

Herranen harrastaa kirjoittamisen lisäksi muun muassa postcrossingia.

Siinä vastaanotetaan ja lähetetään postikortteja ympäri maailmaa. Hän sanoo postcrossingin olevan hyvä tapa oppia uutta eri puolilta maailmaa. Hän kertoo saaneensa kortteja Kiinasta ja Taiwanista asti sekä lähettäneen niitä ainakin Saksaan ja Ranskaan.

Herranen on kiinnostunut juurikin eri kulttuureista ja kielistä sekä korealaisesta pop-musiikista eli k-popista. Hän kertoo pitävänsä k-popista, koska se on erilaista verrattuna perusmusiikkiin ja siihen liittyy paljon muuta musiikin lisäksi, kuten erilaiset tv-ohjelmat, joissa artistit silloin tällöin vierailevat.

Ikäviä asioita Herrasen mielestä taas ovat rasismi, epätasa-arvo, homofobisuus ja syrjintä.

Tuuli Metsärinne on 18-vuotias opiskelija Kuopion Lyseon lukiosta. Koulussa Metsärinne nauttii erityisesti äidinkielen, matematiikan ja filosofian opiskelusta. Vapaa-ajallaan hän viettää aikaa ystäviensä kanssa usein saunan ja muurinpohjalettujen merkeissä, lukee niin suomalaista kuin käännettyä kirjallisuutta ja kirjoittaa.

Juuri Metsärinteen rakkaus kirjoittamista kohtaan, sekä haave toimittajan urasta toi hänet SavonSanomien nuorten toimitukseen. Myös mahdollisuus tavata uusia ihmisiä innosti hakemaan mukaan. Metsärinne kertoo pitävänsä uusista kokemuksista.

– Olen kyllä seikkailunhaluinen, hän kuvailee.

Metsärinteen seikkailunhaluinen asenne ilmenee myös kertomuksissa hänen vaihtovuodestaan Taiwanissa. Hän mainitsee vaihtovuosiarjestaan hyvän ruoan, kiinan kielen opiskelun ja mukavat vaihtoperheensä. Vaihtovuotensa alussa Metsärinne päätyi sairaalaan kolmeksi päiväksi ilman kunnollista kielitaitoa, mutta hän kuvailee kokemusta kasvattavana.

– Opin, että kaikesta selviää, Metsärinne kertoo.

– Ja jos ei selviä, niin sitten ei selviä.

 

– Eniten kiinnostaa ilmastoasioihin vaikuttaminen, kertoo juuri toisen kautensa nuorten toimituksessa aloittanut Venla Pelttari.

– Haluan saada ajatuksiani esille ja ajattelin, että nuorten toimituksen kautta se voisi onnistua. Lempiaineikseen koulussa hän kertoo äidinkielen ja, monen yllätykseksi, fysiikan.

– Parasta matikassa ja fysiikassa on se, kun saa vaikean yhtälön muodostettua ja ratkaistua, Pelttari summaa.

Palava halu vaikuttaa sekä rakkaus kirjoittamiseen ovat syitä, joiden vuoksi hän on alun perinkin hakeutunut mukaan nuorten toimitukseen. Kuopion Minna Canthin yläkoulussa 8. luokkaa käyvä Pelttari viettää vapaa-aikaansa kirjoittamisen lisäksi muun muassa tanssin parissa.

– Aloitin tanssin neljävuotiaana, ja nykyisin keskityn nykytanssiin.

Tulevaisuuden suunnitelmistaan Pelttari ei tiedä muuta kuin sen, että yläkoulun jälkeen edessä siintää lukio.

– Varmaan Klassikkaan tai Lyseoon, vastaa Pelttari, kun kysyn, mikä lukio olisi mieluisin.

Lukion jälkeen selkeää polkua ei vielä ole, mutta nuorten toimituksesta hän saa hyvät eväät pitkälle elämään.

 

Savon Sanomien uusi tulokas Amele Pasanen, 13, löysi nuorten toimituksen isänsä kautta, joka kannusti häntä hakemaan.

– Kyllä mulla oli jo valmiiksi paljon itsevarmuutta hakemisen suhteen, koska hain viime talvena kuvataideluokalle, Kuopion Hatsalan koulun kuvataideluokalla opiskeleva Pasanen kertoo.

Amele, lempinimeltään Amppu oli jo ennen nuorten toimitukseen hakeutumista ollut kiinnostunut uutisista, kuvaamisesta sekä mielenkiintoisten uutisten teosta.

Lemmikkinä hänellä on hamsteri ja harrastuksena keppihevoset.

– Olen ollut pienestä pitäen eläinrakas. Ensimmäisen kepparin sain pienenä mummilta joululahjaksi ja sitten se vain vei mukanaan. Haluaisin kirjoittaa siitä joskus jutun, koska sitä halveksutaan liikaa, Pasanen kuvailee.

Hän haluaisi myös tehdä ilmastonmuutokseen liittyen uutisia.

Outoa ja samaan aikaan hyvää ruokayhdistelmää kysyttäessä Pasanen naurahtaa.

– Kavereitteni mielestä olen outo, kun jouluisin haluan kastaa piparia glögiin. Heidän mielestä ne eivät kuulu yhteen, mutta minusta se on parasta.

16-vuotias Kaisu Strengell tuli nuorten toimitukseen, koska toimittajan ala kuulosti hänestä hyvältä ja mielenkiintoiselta.

Strengell harrastaa joogaa, lukemista ja italian kielen opiskelua. Hän opiskelee italiaa, koska Italia on hänen mielestään tosi ihana maa jolla on kiinnostava kulttuuri ja historia. Lisäksi hän sanoo, että vaikka Italiassa kävisi useammin, ei siellä olisi tylsää.

Strengellin kiinnostuksen kohteita ovat Euroviisut, italialainen musiikki ja kirjat. Rasismi, ennakkoluulot, homofobisuus ja kaikenlainen syrjintä ärsyttää häntä.

 

Kuopiossa Jynkässä asuva Jenna Ruuskanen on 15-vuotias ja käy matemaattis-luonnontiedepainotteista luokkaa Pyörön koulussa.

Vapaalla Ruuskanen viettää mielellään aikaa kirjastolla ja kaupungilla ystäviensä kanssa. Lukion jälkeen hänellä on suunnitelmissa muuttaa toiselle paikkakunnalle.

Ruuskasen lempiruokiin kuuluvat muun muassa katkarapuvoileivät. Musiikkipuolella uppoaa kaikki muu paitsi raskas rokki.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut