Joko sinulla on trendikasvi?

Mirva Kankaan kasvikuvat ihastuttavat. Trendikäs kilpipiilea keskellä oikealla. Mirva Kangas

Soili Porokka

Pistokastreffejä, amppeleiden ripustelua, vanhojen kukkaruukkujen metsästystä. Vanhan koulukunnan viherkasviharrastus kukoistaa, mutta samalla perinteet saavat uusiakin ilmenemismuotoja: Esimerkiksi pistokkaita ilmoitetaan annettavaksi tai vaihdettavaksi sosiaalisen median viherkasviryhmissä ja paikalliskirppiksillä sen sijaan, että napattaisiin pistokas salaa naapurilta, kuten ennen vanhaan maaseudulla oli tapana.

– Olen kolmekymppinen, ja käyn tapaamassa tuntemattomia pistokastyyppejä – onhan se kunnon mummomeininkiä, nauraa Mirva Kangas.

 

Helsinkiläinen Kangas on yksi viherkasveista innostuneista ”uusmummoista”. Kangas aloitti kasviharrastuksensa nelisen vuotta sitten,  ja nyt hänen huonekasvikuvansa saavat alati uusia seuraajia internetin yhteisöpalvelu Instagramissa.

Kangas sisustaa kukilla – joita on nykyään jo kymmeniä – siinä missä joku toinen uusilla tyynynpäällisillä tai esineillä.

– Kotonamme on nykyisin enää hyvin vähän koriste-esineitä. Kasvit ovat sisustuksessa “se juttu“. Kasveista tulee hyvä mieli ja kodikas tunnelma. Kokeilin, miltä kotimme näyttäisi ilman kasveja, kun kokosin ne kaikki yhdelle pöydälle. Oli aika kolkkoa.

 

Kasvejaan Kangas asettelee ikkunalaudoille, taimihyllylle, amppeleihin – joita hän on isoäitien tyyliin sitonut itse – seinähyllyköille ja rottinkisiin seinätelineisiin. Löytöjä hän tekee enimmäkseen kirpputoreilta, joilta hän saalistaa myös ruukkuja.

– Ruukku on minulle tärkeä, ja sen pitää sopia sisustukseen. Monesti ruukun ulkonäkö menee jopa kaiken edelle, vaikka kukka saattaisi ehkä viihtyä paremmin jossain muunlaisessa astiassa. Arabian vanhat kukkaruukut ovat paheeni. En voi jättää ostamatta, jos näen sellaisen myytävänä.

 

Kukkahulluuten kuuluu sekin, että kun näkee kaupungilla ihanan kukkakaupan, huomaakin kohta astuneensa sisään.

Kangas on ihastunut monenlaisiin kasveihin, sekä perinteisiin että uusiin tulokkaisiin. Harrastaja haistelee kasvitrendejä jatkuvasti.

– Yksi suosikeistani on peikonlehti, joka kasvaa nopeasti ja on sellainen kodikas, perinteinen kasvi. Tykkään myös kaktuksista, ja niitä minulla onkin paljon.

Viimeaikaisia trendikkäitä hankintoja ovat olleet kilpipiilea ja ilmakasvit.

Ilmakasvit ovat kasveja, jotka eivät tarvitse multaa alleen. Ne ottavat ravintonsa ilmasta, ja niinpä sellaisen voi asetella vaikka lasiastiaan sellaisenaan.

– Kyselin ilmakasveja kaikkialta tuloksetta. Nyt olen tilannut niitä jo pari kertaa nettikaupoista.

 

Kukkien hoitajana Kangas kertoo kehittyneensä. Harrastuksen alkuvaiheessa kasveja tuupertui hoidon puutteeseen, mutta ei enää.

– Nykyään ihan nautin kukkien hoitamisesta.

Vaalimisen lomassa viherhifistelijä pysähtyy usein katselemaan kasviystäviään ja saattaa samalla ottaa kuvia Instagramissa olevalle miretsu-tililleen.

– En kauheasti asettele kukkia kuvausta varten. Monesti tilanne tulee eteen, kun huomaan, että näyttääpä kivalta, ja sitten vain otan kuvan. On minulla kunnon kamerakin, mutta kuvaan enimmäkseen kännykällä, koska se on nopeampaa.

Parhaimmillaan kuvat keräävät vilkasta kommentointia, joista osassa ihastellaan kuvia, osassa kysellään, miten Kangas saa vaikkapa kilpipiileansa menestymään niin hyvin.

– Varmaan he ovat samanlaisia kukkahifistelijöitä kuin minä itsekin, Kangas nauraa. 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.