Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kalastaja yllättyi, kun pulska hauki oli pyöritellyt itsensä verkkoihin

Talvi on ollut kalakilpailussa hiljaista aikaa. Näinhän se on ollut useampana talvena, mutta ehkäpä viime talven lailla huono jäätilanne hiukan jarrutteli kalastusta. Talven edetessä kunnon vonkaleita on jään alta alkanut kalastajille nousta.

 

SiilinjärveläinenPertti Toivainen on kalastellut talviverkoilla Vuotjärven Hylkyniemessä. Kalapaikka oli tuttu yli kymmenen metrin syvänne, joka on antanut hyvin kalaa. Kuhia on tullut runsaasti. Edelliset kokemiskerrat antoivat myös pari kopsakkaa haukea. Ensin tuli viiden kilon ja seuraavalla kerralla 4,5 kilon painoinen.

Maaliskuun lopulla oli jälleen kalastuspäivä. Kokemisavantoon vedettäessä verkko tuntui oudon painavalta. Toivainen mietti, mitähän siellä olisi. Lopulta avantoon ilmestyi valtava hauki. Hyvin itsensä verkkoon pussittanut vonkale nousi kalastajan kokemuksella hyvin jääpeitteen paremmalle puolen.

Pulska haukimamma oli valmistautunut kevään lisääntymis kauteen, sillä maha oli mätiä pullollaan. Painoa hauella oli 15,05 kiloa ja pituutta 115 senttiä.

Yleensä kutupaikalta poistuttuaan tällainen haukipeto on nälkäinen, ja jopa parikiloinen lajikumppani saattaa joutua vatsan täytteeksi.

 

KarttulalainenAntti Tomminen sai erinomaisen savu- tai suolakalan. Verkkoon oli uinut Karttulan Murtosen järvessä 2,8 kiloa painava siika.

 

PieksämäkeläinenIrja Haatainen on uskaltautunut pilkille pelkäämättä heikkoja jäitä.

Maaliskuun lopulla kokeiltiin jälleen Suonenjoen Ahvenisella, kuka tulee narratuksi, ahvenet vai onkija. Illansuussa Haataisen pystypilkkiin tarrasi kala kiinni. Heti tuntui, ettei tämä aivan kukkoahven olisi, vaan nyt taisi tarttua suurempi kyrmyniska.

Saalista nostettaessa paljastui ongelma. Kala ei mahtunut suosiolla tulemaan neljän tuuman reiästä. Haatainen arveli, ettei siima varmaan kestäisi vetää kalaa ahtaasta reiästä väkisin. Ei muuta neuvoksi kuin käsi avantoon ja kunnon ote kalan päästä. Nousihan se sieltä. Marketin vaaka näytti ahvenen painoksi 1,39 kiloa.

 

Maaliskuun loppupuoli oli hyvää kalastusaikaa. Sää oli leppoisa istua pilkkiavannolla, ja kalaakin tuli. Kuopiolainen Konsta Asikainen oli pilkillä Pohjois-Kallavedellä ukkinsa Olavi Venäläisen kanssa. Kalat olivat syönnillään, ja hyvin pilkkien houkuttimet kelpasivat.

Kalojen tulo alkoi Venäläisen saamalla 660 gramman ahvenella. Lisäksi jäälle nousi neljä yli 400 gramman kyrmyniskaa ja reilu kopallinen kukkoahvenia. Tämä ei vielä riittänyt, vaan Asikaisen pilkkiin iski kiinni jotakin vielä suurempaa. Potkut paljastivat, että haukihan siellä olisi tulossa.

Viiden tuuman reiästä mahtuisi isokin kala, mutta hauen pään satuttaminen avantoon ei meinannut millään onnistua. Viimein haukipedon pää muljahti kairanreikään ja jäälle nousi 4,9 kilon hauki.

Kalastajat kertoivat, että onkiminen piti lopettaa kesken parhaan ahvenen syönnin, sillä rajansa kaikella. Kalaa oli jo tullut riittävästi.