Ihailetko rintamamiestaloja? Nämä 19 kuvaa kuopiolaisherkusta vievät "rintsikkahöperyytesi" vielä ihan uudelle tasolle

Tuppuraisen perhe muutti uuteen kotiinsa naapurissa sijainneesta rivitalosta. "Olisimme takuulla päässeet helpommalla lanaamalla vanhan talon maan tasalle ja rakentamalla tilalle uuden. Tämä on kuitenkin meidän näköisemme koti, toteavat Annukka ja Ville Tuppurainen remontoimassaan rintamamiestalossa. Myös tytöt Rilla (vas.) ja Kiira tykkäävät värikkäästä sisustuksesta. Aake Roininen

Pirjo Tiihonen

Muutama vuosi sitten Kuopion Linnanpellolla asuvat Annukka ja Ville Tuppurainen huomasivat naapurissaan viehättävän mutta perusteellista remonttia kaipaavan rintamamiestalon. He päättivät selvittää, sattuisiko koti olemaan myytävänä. Tuppuraisilla oli tiedossa, että omistajat olivat jo aiemmin koettaneet saada peruskuntoista tyyppitaloa kaupaksi, mutta ostajia ei ollut löytynyt.

Talossa asui vanha rouva, jonka luona he vierailivat. He tarkastelivat taloa ja kertoivat mahdollisista remonttisuunnitelmistaan. Kaupat syntyivät vuonna 2015. Annukka Tuppurainen kertoo liikuttuneensa myyjän sanoista.

– Myyjä kertoi meille, että hänestä on ihanaa myydä talo ihmisille, jotka pitävät siitä huolta. Näin se saisi uuden elämän, hän sanoo.

Hän kulkee läpikotaisin remontoidussa kodissaan ihastellen haaveilemiaan värikkäitä tapetteja, tilavaa ja valoisaa keittiötä, kirppishuonekaluja ja vuosien aikana kerättyjä retrovalaisimia. Talosta tuli kaksi vuotta kestäneen valtavan remontin jälkeen juuri sellainen kuin pariskunta suunnittelikin.

Upea tulos vaati kuitenkin suunnattoman määrän työtä. Kuin sen kunniaksi on olohuoneessa kehystetty vanha puoluejuliste, jossa hehkutetaan työn juhlaa. Se löytyi remontissa 1950-lukulaisen talon lattiarakenteista. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Annukka Tuppuraisella oli selkeä näkemys siitä, että talosta suunniteltiin toimiva ja värikäs lapsiperheen koti. Aake Roininen

Siinä vaiheessa kun purkutöiden jälkeen rakennuksesta oli oikeastaan jäljellä enää katto ja runko, epätoivo meinasi kuitenkin vallata Annukka Tuppuraisen mielen.

Tunnetta lisäsi se, että yläkerran huoneista näkyi välipohjarunkojen läpi kellarin lattialla lilluvaan vesilammikkoon.

– Tuleekohan tästä ikinä mitään, hän ehti ajatella.

Koska puoliso tekee päivätyötään suurten remonttien parissa, hän valoi vaimoonsa uskoa remontin keskellä. Ville Tuppuraisella oli varma visio siitä, että talon perusteellinen kunnostus kannattaa.

Perustustöissä tehtiin muun muassa uudet salaojat, valettiin uusi alapohja ja kaikki purueristeet poistettiin. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Keittiön paikalla oli ennen remppaa makuuhuone. Tuppuraiset halusivat tilaan kuitenkin keittiön, josta on avarat näkymät. Aake Roininen

Kellarikerrokseen tehtiin saunatilat, kodinhoitohuone ja arkiolohuone. Entinen makuuhuone muutettiin keittiöksi, ja se yhdistettiin olohuoneeseen avaamalla väliseinä.

Olohuoneen umpeen levytetty ikkuna avattiin ja nykyisen makuuhuoneen ikkunaa suurennettiin.

Myös yläkerrassa muutettiin seinien paikkoja, jotta tytöille, Kiira ja Rilla Tuppuraiselle saatiin omat huoneet. Jokaiseen kolmeen kerrokseen tehtiin vessat ja kaikkiin tiloihin asennettiin lattialämmitys.

Annukka Tuppuraisella oli selkeä näkemys sisustuksesta jo ostohetkellä. Kodin tulisi olla värikäs, avara ja toimiva lapsiperheen koti. Hän halusi myös kunnioittaa pintamateriaali- ja kalustevalinnoissa talon 50-luvun rakennusaikakautta. Siksi valaisimet ja monet huonekalut ovat retrotyyliä tai muuten tunnelmaan sopivia kirppislöytöjä.

Musta keittiö pääsee edukseen suuressa tilassa. Seinämaalien rohkeat sävyt ja luontoaiheiset tapetit taas tuovat kaivattua väriä.

Myös Ville Tuppurainen pitää voimakkaista väreistä. Hän valitsi vanhempien makuuhuoneeseen tummanvihreän maalin.

– Ensin epäilin sävyä. Kun maalari sitten veti ensimmäiset vedot seinään telalla, sanoin ”wau”, vaimo kertoo.

Suomalaiseen rakennuskulttuuriin olennaisesti kuuluva rintamamiestalo ei ole menettänyt tenhoaan.

Sisustusblogeissa ja -lehdissä ”rintsikaksi” nimettyä rakasta rakennusta jaksetaan aina vain korjata nykypäivään sopivaksi haluten silti säilyttää talon tunnelma. Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ystävät ovat leikillään kysyneet, onko keittiön hanan vieressä oleva astianpesukoneen hana oluthana. Aake Roininen

Rintsikat ja niiden remontit ovat poikineet runsaan määrän kirjoja, blogeja ja verkkosivustoja, joilla on vankka lukijakunta sisustusvimmaisia ja remontoivia lukijoita.

PorvoolaisarkkitehtiPekka Saatsin mukaan yksi 1950-luvun tyyppitalojen viehätysvoiman syistä on se, että ne on aikanaan suunniteltu yksinkertaisen nerokkaasti. Kaikki asuintilat ovat yhden piipun ympärillä, ja taloissa on painovoimainen ilmanvaihto.

– Ne on rakennettu niin selkeistä materiaaleista, että niiden korjaaminen on helppoa verrattuna nykyaikaiseen rakentamiseen. Taloissa on siis vähän paikkoja, joissa voi mennä pieleen, korjausrakentamiseen perehtynyt Saatsi sanoo.

Rintamamiestalot tehtiin niukkuuden aikana mutta silti laadukkaasti käyttäen vain soiroa, lautaa ja pahvia. Nyt uusissa taloissa käytetään ja yhdistetään niin paljon erilaisia materiaaleja, että rakentamisen ymmärtäminen vaatii paljon tietoa.

Rintamamiestalon korjaaminen taas on helpompaa ymmärtää. Saatsin mukaan rintsikan korjaamisessa ei myöskään vaadita niin tiukkoja energiamääräyksiä kuin uuden talon rakentamisessa.

– Talo muuntuu helposti nykypäivän asumistarpeisiin. Yksi syy tähän on portaikko, johon pääsee kulkematta asuintilojen läpi.

Yläkerta on portaikon takia sopiva jälkipolven erillisille huoneille. Kellariin taas on hyvä tehdä pesutilat ja kodinhoitohuone. Ulkorakennukseen voi tehdä esimerkiksi saunan.

Saatsin mielestä rintsikka on hyvin harvoin niin huonossa kunnossa, ettei sitä kannattaisi korjata.

– Kysymys on vain siitä, miten perusteellisen remontin tekee.

Annukka Tuppurainen nimittää talon vihreitä portaita Huvikummun portaiksi. Aake Roininen

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.