Uutisviisaat uudistuu

Viime vuoden voittaja oli Jynkänlahden koulu joukkueella Eino Immonen (vas.), Iiris Korhonen, Henri Kirjavainen. Tuire Punkki

Perinteinen yläkoulujen Uutisviisaat-kilpailu uudistuu vastaamaan nykyajan haasteisiin ja uuden opetussuunnitelman tavoitteisiin. Yksityiskohtien testaamisen tilalle tulevat laajempien kokonaisuuksien hallita ja kriittinen medialukutaito. Oman mielipiteen perusteleminen ja ajankohtaisten tapahtumien ymmärtäminen ovat valttia uudessa kilpailuformaatissa. 

Tulossa siis Uutisviisaat-väittelykilpailu 31.1. klo 9 –13.

Ilmoita koulusi Uutisviisaat-väittelykilpailuun tammikuun 15. päivään mennessä osoitteseen henna.hamynen@savonsanomat.fi. Tässä vaiheessa ei vielä tarvitse nimetä joukkueen jäseniä. 

Kerro oppilaillesi kilpailusta ja ideasta. Harjoitelkaa oppitunneilla mielipiteen perustelemista ja väittelyn kulkua. Lukekaa sanomalehtiä ja seuratkaa ajankohtaisia keskusteluja. Uutisviisaat-väittelykilpailu tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden oppiainerajat ylittävälle yhteistyölle esimerkiksi yhteiskuntaopin, luonnontieteiden ja äidinkielen välillä. 

Valitkaa koulustanne neljän hengen joukkue edustamaan kouluanne Sanomalehtiviikolla järjestettävään väittelykilpailuun. Joukkue päättää ennen kilpailua joukkueen kapteenin. 

 

Jokaiselle väittelylle varattu aika on alussa 45 minuuttia. Osallistujien määrän selvittyä laaditaan tarkempi aikataulu. Tarvittaessa alkukarsinta- ja välieräväittelyitä järjestetään samanaikaisesti. 

Väittelyn valmistelu

- Tuomari esittelee joukkueet yleisölle ja kertoo väittelyn kulun.

- Tuomari kertoo väittelyaiheen ja arpoo joukkueiden puolet.

- Joukkueilla on 10 minuuttia aikaa valmistautua väittelyyn.

- Joukkueet saavat käyttää elektronisia apuvälineitä valmistautumiseen. Muistiinpanot tehdään paperille.

Väittely (n. 15 min.)

- Joukkueen kapteeni pitää lyhyen ja napakan aloituspuheenvuoron, jossa tiivistyy joukkueen kanta. (1min.)

- Elektronisia välineitä ei käytetä väittelyn aikana.

- Vapaata väittelyä (10 min.)  Ulkopuolinen puheenjohtaja jakaa puheenvuorot pyytämisjärjestyksessä. Puheenvuoro pyydetään kättä nostamalla.

- Tuomari varoittaa kaksi minuuttia ennen väittelyajan loppumista joukkueita. Ajan saa alittaa, mutta ei missään nimessä ylittää. 

- Kapteeni pitää tiiviin ja napakan lopetuspuheenvuoron. HUOM: Alku- ja loppupuheenvuoroja ei saa lukea suoraan paperista!

- Tuomarointi (n. 10 min.) ja palaute joukkueille. Voittajajoukkue jatkaa seuraavalle väittelykierrokselle.

Välierien aikataulu täsmentyy, kun kilpailijoiden määrä selviää. Lounas on klo 11.30 alkaen ja finaali noin klo 12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut