Huutokauppakeisari ikävöi, jos vaimo on yön poissa

Palsanmäet ovat melkein aina yhdessä. Lomalla pitää lähteä pois Hirvaskankaalta: etelän lämpöön tai Lapin pakkaseen. Petri Huhtinen

Anne Repo

Tarviiko siitä enää kirjoittaa? Se meidän tapaaminen on tuhannen kertaa puitu lehtilöissä ja netissä, aloittaa Uuraisten ”keisarikunnan” huutokauppakeisari Aki Palsanmäki, 48.

Aki ja Heli Palsanmäki, 40, istuvat huutokauppansa pirtinpöydän ääressä ja kertovat kuitenkin. Mutta enimmäkseen työstään. Ja enimmäkseen Aki.

– Ei ole ehditty lomailla. Kesällä voi olla viikossa viisikin meklausta eri puolilla Suomea ja tv-kuvaukset päälle. Puhelin soi jopa 40 kertaa päivässä, hän aloittaa.

Heli matkustaa mukana meklauskeikoilla, pitää kirjaa siitä, mitä myydään ja millä hinnalla. Hän hoitaa myös muun muassa yrityksen talousasiat ja kuvaa myytävät tavarat nettisivuille.

Huutokauppakeisari-ohjelmapyörii Nelosella kahdeksatta tuotantokautta. Yhdeksättä tuotantokautta kuvataan parhaillaan. Heli kertoo jännittäneensä kuvauksia aluksi, muttei enää.

– Kun on tuollaisen kanssa niin kuin Aki, kauan ei voi jännittää.

Hän paljastaa tosin, että Aki on kriittinen itseään kohtaan. Hän esimerkiksi miettii, minkä mallisen paidan valitsee, jotta maha ei näkyisi.

Pariskunnan keskinäinen huumori heijastuu myös fanituotteisiin. Akin suusta ovat päässeet nämä: ”Prkele, että on hermo pinnassa” sekä ”Sulla on tavaralle varmaan joku hinta?”. Helin suusta on kuultu ja fanituotteisiin painettu lausahdus: ”Aina saa kärsiä ja hävetä”.

Huutokauppakeisari ja keisarinna poseeraavat huutokaupassaan Uuraisten Hirvaskankaalla. Yläpuolella on Päivi Soikkelin maalaama muotokuva, jonka tuotto ohjattiin Käpy-yhdistykselle. Petri Huhtinen

Mutta se ensitapaaminen. Se oli siis netin treffipalstalla 13 vuotta sitten. Aki ei muista, mitä oli itsestään kirjoittanut. Kuvaa hän ei laittanut profiiliinsa.

Heli muistaa hakeneensa huumorintajuista miestä, tositarkoituksella. Miest, joka seisoo omilla jaloillaan ja jota tuuli ei tuiverra kumoon. Aki mielistyi Helin profiilissa nättiin ulkonäköön ja siihen, että työssä käyvällä naisella oli elämänarvot kohdillaan.

Heli suostui tapaamiseen vasta, kun Aki oli laittanut itsestään kuvan nähtäväksi.

 

Salolainen Heli työskenteli tuolloin Aspocompin piirilevytehtaalla. Aki oli tehnyt siihen mennessä töitä metallimiehenä, rakennuksilla, haudankaivajana ja leipurina. Muun muassa. Pian ensitapaamisen jälkeen Aki muutti Saloon samaan huusholliin Helin kanssa.

Kun Akin isä Lauri Palsanmäki nukkui pois 2006, pariskunta teki elämässään ison päätöksen. He jättivät palkkatyönsä Salossa ja muuttivat Uuraisille, ottivat ison asuntolainan ja aloittivat huutokauppayrittäjinä Akin isän 19 vuotta jatkunutta työtä, keskellä pahinta taantumaa. Vaikka aika oli tuolloin taloudellisesti tiukkaa, rakkaus kesti.

– Karsimme kuluja, esimerkiksi lopetimme lehtitilaukset, poistimme liiat lamput sähkön säästämiseksi. Myimme myös omia tavaroitamme sekä olimme yhteyksissä tuttuihin huutokauppatavaroiden myyjiin. Rahanpuute pistää kekseliääksi.

Heli ja Aki Palsanmäki ovat kokeneet huutokauppayrittäjinä sekä taantuman että menestyksen ja julkisuuden. Rakkaus on kestänyt. Petri Huhtinen

Pariskunta on lähes aina yhdessä ja tekee hirveästi töitä.

He nauravat samoille vitseille, kuuntelevat samanlaista musiikkia (radiosta, enimmäkseen kotimaista iskelmää, nauttivat kerran vuodessa etelän lämmöstä Espanjassa autolla nähtävyyksiä kiertäen ja toisen kerran pakenevat kiireitä Äkäslompolon pakkaseen.

He myös katsovat yhdessä kotimaisia elokuvia kotisohvalla löhöillen ja tykkäävät samanlaisesta ruuasta: lihapataa, riistaa, lihapullia ja jauhelihakastiketta, makaronilaatikkoa, mutta ei merenantimia eikä sushia.

– Heli on hyvä – ei vaan erittäin hyvä – kokki. Ja mahdottoman ahkera ihminen, niin työssä kuin kotona.

– Aki on luotettava ja rehellinen. Kun hän jotain sanoo, tiedän että se pitää paikkansa, eikä hän kaunistele mitään.

Ärsytystä Helissä saa aikaan Akin sipsipussin rapistelu elokuvaa katsottaessa sekä maiskuttelu syödessä.

Heli on miehensä mielestä mahdottoman kovapäinen ja nopea päätöksentekijä.

– Heli päättää heti ja minä mietin jopa viikon isoja hankintoja.

– Minkä takia pitää jäädä miettimään, sillä tarjous saattaa mennä ohi, esitetään vierestä vastakkainen mielipide.

Heli on Akin mielestä aivan erinomainen kokki ja kova tekemään töitä. Heli arvostaa Akissa luotettavuutta ja rehellisyyttä. Petri Huhtinen

Tällaisesta tilanteesta alkaakin tavallisimmin perheriita. Mykkäkoulua pari ei kuitenkaan harrasta, vaan Aki korottaa ääntä ja muuttaa äänensävyä niin, että sanoma ymmärretään. Sen jälkeen Heli suuttuu ja ”itkee hetken jossain ittekseen”, minkä jälkeen asiaa pohditaan yhdessä.

13 vuotta yhdessä asunut pariskunta tuntee toisensa jo niin hyvin, että osaa lukea toisiaan.

– Emme rätkätä suotta toisillemme. Jos huomaa, että toinen on noussut aamulla väärällä jalalla, ei pidä mennä hänkimään ja keljuilemaan, vaan antaa toiselle tilaa ja lähtee itse vaikka pihalle haravoimaan, Aki Palsanmäki tuumaa.

– Ja jos Heli käy vanhempiensa luona, minulla on heti kauhea ikävä, eikä uni tule yksin sängyssä. Kyllä vakka on kantensa löytänyt.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.