Majavasta saa kivan kaverin – Luontokirjailija on seurustellut viisitoista vuotta lattahäntien kanssa

Seppo Kononen

Heikki Kokkonen

Majavaelämää

Maahenki 2018

Monenkin metsästäjän mielestä majava on arka pyydettävä, joka kavahtaa pienintäkin ääntä ja pakenee turvaan kosteisiin koloihinsa. Ilomantsilaisen luontokuvaajan Heikki Kokkosen kokemukset ovat sen sijaan aivan päinvastaiset.

Seuratessaan lattahäntien elämää Patvinsuon kansallispuistossa hän havaitsi, että majavat jäävät mielellään seurustelemaan ihmisen kanssa, jos ne tuntevat olonsa turvalliseksi. Eläimet eivät jääneet pelkästään kuuntelemaan kameran kanssa liikkuvan Kokkosen ”höpötyksiä”, vaan ottivat mielellään vastaan myös hänen tarjoamaansa ruoka-apua. On tullut tilanteita, että ne ovat suorastaan vaatimalla vaatineet itselleen uutta purtavaa.

Majavaelämää-kirjan koonnut Kokkonen kertoo seuranneensa Patvinsuon Nälmänpuron, ”Majavapuron”, asukkaitten touhuja viidentoista vuoden ajan. Eläimet ovat tulleet tänä aikana tutuiksi aivan omina yksilöinään, kun joillakin saattaa ikää olla jopa parikymmentä vuotta.

Toisaalta kuvaaja on nähnyt, miten monet majavat menettävät henkensä jo heti synnyttyään – ei niinkään metsästäjäin toimesta, vaan ilmasta syöksyvien kotkien ja haukkojen saaliina.

Kokkonen on kulkenut majavapurollaan läpi vuoden, kaikkina neljänä vuodenaikana, ja loppputulos on erinomainen, kun kiirettä ei ole ollut ja kamerat laatuluokkaa, Majavaelämää tarjoaa aivan erinomaisen tutustumismatkan ei vain majavien pesille, vaan samalla myös itäsuomalaiseen luontoon ylipäätään.

Vuotta 2018 on vielä liki toinen puoli jäljellä, mutta jo tässä vaiheessa olen innokas nostamaan Majavaelämän vuoden luontokirjaksi, niin sympaattinen katseltava ja luettava se on. Kuvan lisäksi kannattaa katsoa myös kuvatekstit, joihin Kokkonen on laittanut paljon perustietoa majavista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut