Arkeologit löysivät mallastamisessa käytetyn uunin – olutta onkin juotu Pohjoismaissa jo ennen viikinkien ryöstöretkiä

Olutta alettiin juoda Pohjoismaissa jo ennen viikinkiretkiä. Markku Ropo

Taneli Arponen

Olut on yksi maailman vanhimmista alkoholijuomista, jota on todistetusti valmistettu Iranissa jo noin 5 000 vuotta sitten. Pohjoismaissa oluenvalmistuksen on sen sijaan uskottu alkaneen vasta viikinkiajalla. Viikinkiajaksi lasketaan ajanjakso noin vuosien 800-1050 välillä, jolloin viikinkien ryöstöretket olivat kiivaimmillaan.

Nyt ruotsalaiset arkeologit ovat kuitenkin löytäneet muinaisen kauppapaikan, jossa olutta on pantu arviolta jo 400-700 -lukujen tietämissä. Asiasta kertoo pohjoismaalaisia tiedeuutisia julkaiseva ScienceNordic-sivusto.

Etelä-Ruotsista Uppåkrasta löytyi muun muassa jyvien kuivaamisessa käytetty uuni, joka oli pitänyt sisällään mallastamista varten idätettyjä ohran siemeniä.

Ennen olutta pohjoismaissa on juotu muita alkoholijuomia. Esimerkiksi Tanskasta löytyi vuonna 2014 jälkiä 3000 vuotta vanhasta grogista, joka oli valmistettu käyttämällä katajanmarjoista, vehnästä, ohrasta, rukiista ja karpaloista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut