Jorma ja Marjatta Huuhtasen koti on täynnä taidetta – katso kuvasarja

Marjatta ja Jorma Huuhtanen istuvat välillä lempipaikassaan pihalla. Marjatta Huuhtanen sai metalliveistoksen veljeltään Pentti Kourilta. Juha Poutanen

Pirjo Tiihonen

Jorma ja Marjatta Huuhtasen kodin rannalla seisoo vaikuttava, ihmisen kokoinen enkeli. Sen siivet kimaltelevat auringonvalon osuessa metallinhohtoisiin mosaiikinpaloihin. Enkeli sai hahmonsa, kun pariskunnan pihassa olevalle vanhalle lipputangon perustalle piti keksiä jokin tarkoitus. Betonimöhkäle siirrettiin rantaan, ja taiteellinen Marjatta Huuhtanen aikoi muovata sen päälle betonista kaktuksen, koska sijainti oli rannalla ja hiekalla.

– Työn aloitettuani tiesin kuitenkin, ettei siitä tule kaktusta vaan enkeli, kertoo mosaiikkitöistä innostunut nainen.

Sisällä talossa on monia muitakin enkelihahmoja. Niitä on keramiikkaesineissä ja ortodoksipariskunnan ikoneissa. Osan ikoneista on maalannut Marjatta Huuhtanen, osa on ostettu koti- ja ulkomaan matkoilta tai saatu ystäviltä.

Huuhtasten asunnossa näkyy vahvasti molempien harrastusten, mielenkiinnon kohteiden ja töiden jättämä jälki. Koti on kuin läpileikkaus asukkaiden elämästä, jossa punaisena lankana kulkevat lapsuus- ja nuoruusmuistot, työpaikoilta kertyneet tai aiempiin koteihin hankitut huonekalut, matkamuistot ja muut rakkaat esineet.

Kun Huuhtaset tuumivat eläkepäiviensä asuinpaikkaa molempien ollessa vielä työelämässä, Jorma Huuhtanen oli kallellaan Kuopioon päin, Marjatta Huuhtanen taas Helsingin suuntaan. Siellä asuivat pariskunnan lapset.

Jos valinta olisi Kuopio, Marjatta Huuhtasen ehtona oli, että kodissa on puutarha ja asunto sijaitsisi rannalla. Kun talo sitten löytyi, se tuntui molemmista heti oikealta. Ensin taloon muutti Marjatta Huuhtanen. Vuosi oli 2008, ja Jorma Huuhtanen oli vielä Kelan pääjohtajana. Hänkin muutti pysyvästi Savoon vaimonsa perässä, kun jäi eläkkeelle vuonna 2010.

Kulturellin pariskunnan kaksikerroksisessa kodissa eksoottiset itämaiset huonekalut ja matot yhdistyvät sopuisasti perisuomalaisiin perintömööpeleihin. Lasivitriineissä on Marjatta Huuhtasen keräämät lehmät, ikonimunat ja nukkekotitavarat. Siellä ne säilyvät suojassa neljän pienen lapsenlapsen sormilta.

Kuten koti, myös piha on tyyliltään runsas. Siellä kukoistavat monenlaiset perennat, pensaat ja puut. Niiden sekaan on sijoitettu muun muassa komea, sateissa ruostuneen pinnan saanut metalliveistos.

– Muuttaessamme pihassa oli sankka metsä. Tontilta on kaadettu yhteensä noin 70–80 puuta. Kiviäkin on lähtenyt lähes 30 kuormallista, Jorma Huuhtanen toteaa.

Pariskunta rakensi neljä vuotta sitten rantaan ”kesämökin”, joksi he kutsuvat modernia uudisrakennusta. Se toimii saunana sekä vierasmajana sukulaisille ja ystäville. Sen raikkaan vaalea tyyli poikkeaa talon yltäkylläisestä sisustuksesta. Rakennus tehtiin pitäen silmällä iän karttumista, siksi tiloissa pääsee kulkemaan tarvittaessa myös rollaattorilla.

Eläkeläisiltä ei tekemistä puutu. Marjatta Huuhtasen aika kuluu muun muassa pihan ylläpidossa ja mosaiikkitöissä.

– Puuhaan niin ahkerasti, että lapsenlapsetkin ovat kysyneet ”istutko sinä mummi koskaan”, hän nauraa.

Jorma Huuhtanen hoitaa pihassa nurmikon leikkuun. Hän teki työelämän jätettyään periaatepäätöksen, ettei enää ota tehtäviä vastaan. Hän toimii kuitenkin muun muassa Suomen ortodoksisen kirkkomuseo Riisan hallituksessa sekä Eläkeliiton liittohallituksessa.

Takkahuoneessa on Kelan ajoilta hänen muotokuvansa. Se ei kuitenkaan ole hänelle yhtä rakas kuin miehen työhuoneessa oleva Pentti Koivikon maalaus vanhan talon edessä seisovasta pienestä pojasta.

– Taulussa kiteytyy koko elämäni, toteaa karjalaiseen evakkoperheeseen syntynyt mies.

Kaksikerroksinen talo sijaitsee Kuopion Petosella.

Siinä asuvat entinen sosiaali- ja terveysministeri, Kelan pääjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Jorma Huuhtanen sekä Huoltoliitto ry:n toimitusjohtajan tehtävästä eläkkeelle jäänyt Marjatta Huuhtanen.

Talossa on noin 200 asuinneliötä. Varastot ja autotallit mukaan lukien neliöitä on 320.

Alakerrassa on eteinen, olohuone, keittiö, kirjasto, ruokasali, takkahuone, sauna, kylpyhuone ja kaksi wc:tä. Yläkerrassa on eteisaula, molempien työhuoneet, makuuhuone, vierashuone ja lastenlasten huone sekä wc.

Tontti on 2 250 neliön kokoinen. 50 neliön rantatalossa on saunan lisäksi oleskelutila ja keittiö sekä wc. Lisäksi tontilla on erillinen varastorakennus ja maakellari.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.