Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tätä rokotetta vanhemmat pelkäävät eniten

Monet jo miltei kadonneet lastentaudit, muun muassa tuhkarokko, ovat palanneet Eurooppaan. Syynä on rokotekriittinen ajattelumaailma, jonka vuoksi monet vanhemmat ovat jättäneet lapsensa rokottamatta.

Monissa maissa, myös Suomessa, on jo väläytelty rokotteiden ottamatta jättämisen sanktioimista. Rangaistukseksi on esitetty sakkoja tai lapsilisien epäämistä.

Sanktiot tuskin tehoaisivat, arvioi rokotekriittistä ajatusmaailmaa tutkiva tutkijatohtori Johanna Nurmi Turun yliopistosta.

Nurmen tutkimus on ensimmäinen laaja nykyaikaisen rokotekriittisyyden taustoja selvittävä Suomessa tehtävä tutkimus. Se on osa Suomen Akatemian Tracking the Therapeutic -nimistä terveyssosiologista tutkimushanketta.

– Painostamalla kriittisiä vanhempia saataisiin todennäköisesti aikaan vain vastareaktio. Polarisaation lisääminen tässä asiassa ei auta, Nurmi sanoo.

Yhdistelmärokotteet herättävät erityisen paljon epäluuloja.

– Monet haastattelemistani vanhemmista ottaisivat rokotuksia lapsilleen enemmän, jos niitä olisi mahdollista ottaa yksittäisinä. Moni haluaisi esimerkiksi jäykkäkouristusrokotteen, mutta kun sen mukana tulee neljä muuta, rokote jää ottamatta, Nurmi kuvailee.

Nurmi muistuttaa, että Suomessa on huomattava määrä vanhempia, jotka eivät ota lapsilleen kaikkia suositeltuja rokotteita, esimerkiksi kausi-influenssaa ja HPV-rokotetta. Heitä ei kuitenkaan varsinaisesti pidetä rokotekriittisinä.

– Tästäkin syystä olisi tarpeen, että aiheesta käytäisiin neutraalimpaa keskustelua.

Lue lisää aiheesta keskiviikkona 31.1.Tiede-sivuilta.