Ikääntyvät ja pikkutontille rakentavat haluavat hissin

Markku Tirkkosen kodissa käynti hissiin on eteisaulasta, ja siitä hissi vie autotalliin. Kotiin ei tarvittu erillisiä sisäportaita, sillä molemmissa kerroksissa on uloskäynti ovesta. Annukka Miettinen

Soili Porokka

Kasvukeskuksissa, etenkin pääkaupunkiseudulla, pientaloihin asennettavat hissit ovat yleistyvä ilmiö, kertoo Kotihissin toimitusjohtaja Lassi Tenhunen.

Suurimpana syynä on tiivistyvä kaupunkirakenne.

– Pääkaupunkiseudulla tuhannen neliön tontti on luksusta, 600-neliöinen puolestaan tyypillinen. Sen kokoisella tontilla voi asuntoa kasvattaa ainoastaan ylöspäin.

Myös korkeat, rivitalomaiset townhouse-talot yleistyvät. Niissä on jopa neljää, viittä asuinkerrosta.

– Silloin hissi on yleensä mukana jo suunnitteluvaiheessa.

Hissipörssin toimitusjohtaja Pekka Pippuri kertoo, että myös ikääntyvät, tulevaisuuteen katsovat rakentajat ovat kasvava joukko.

– Viisikymppiset rakentajat haluavat talon, joka palvelee loppuun asti. On myös ikäpolvitaloja, joissa isovanhemmat asuvat yläkerrassa. Se on tyypillistä Aasiassa ja Etelä-Euroopassa, mutta näyttää siltä, että ajattelutapa on jalkautumassa pikku hiljaa myös Suomeen.

Kuopiolaisella Markku Tirkkosella on kodissaan hissi.

– Jos miettii pelkästään ostoskassien tuontia, niin hissillä se käy kätevästi. Hissi on näppärä myös silloin, kun jälkikasvua lapsineen on käymässä ja kun tarvitaan liikutella esimerkiksi lastenvaunuja, kertoo Tirkkonen.

Lue lisää lauantaina 15.12. Savon Sanomista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut