Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Miehen haju on naisen ensimmäinen parinvalintakriteeri – mutta e-pillerit sotkevat kaiken

Nuuhkimme koko ajan, emmekä pysty kontrolloimaan nenämme toimintaa.

– Hajuaistimme reagoi ilmassa leijuviin haihtuviin molekyyleihin. Olemme haistajina erilaisia. Toiset meistä ovat erittäin herkkiä pienillekin hajumolekyylimäärille, toiset taas käytännössä hajusokeita, sanoo varajohtaja Mari Sandell Turun yliopiston funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksesta.

Ihmisen perimä vaikuttaa siihen, millaisesta hajusta hän pitää ja mikä on hänen oma ominaishajunsa. Ihmisen ominaishajua säätelevät MHC-geenit säätelevät myös sitä, mistä hajuista pidämme, selventää evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

– Kumppanin valinnassa suosimme hajuaistin perusteella henkilöä, jolla on erilainen perimä, eli myös erilaiset MHC-geenit kuin meillä itsellämme, Rantala jatkaa.

Ominaishaju ei kuitenkaan ole pysyvä ja koko ajan sama. Eli omaan nenään ei voi sataprosenttisesti luottaa. Ihmisen hajuun vaikuttavat niin terveydentila, ruokavalio, lääkitykset kuin hygieniakin.

– Tiedetään, että hiki muuttuu pahanhajuiseksi vasta bakteerien vaikutuksesta. Ominaishajuun siis vaikuttavat oman genotyypin lisäksi bakteerifloora ja muiden hormonien hajoamistuotteet, Rantala kertoo.

Hajut muodostuvat erittäin monimutkaisesti useiden hajumolekyylien yhteisvaikutuksesta. Toiselle hyvä haju voi olla toiselle epämiellyttävä.

– Tällä hetkellä tutkitaan, selittyvätkö yksilölliset erot hajuaistin herkkyydessä ja reseptoritasolla osittain geeneillä, Sandell kertoo.

Arjessa ei ole ihan sama, miltä tuoksuu.

– Toisille johonkin ihmiseen liittyvä haju voi tuntua kovin negatiiviselta, ja aktivoida epämiellyttävän tunteen tätä ihmistä kohtaan, Sandell kertoo.

– Jos huoneeseen tulee niin pahalta haiseva ihminen, että itse alkaa voida huonosti, on henkilöön hankala yhdistää mitään positiivista, Rantala lisää.

Osissa maailmaa ihmisen hajulla on erittäin merkittävä osa kommunikoinnissa.

– Maailmassa on kulttuureja, joissa ei kätellä vaan laitetaan käsi toisen kainaloon. Jos sormenpäihin tarttunut tuoksu on hyväksyttävissä oleva, keskustelu jatkuu, Sandell kertoo.

Parinvalinnassa haju on naisella primäärisesti tärkein valintakriteeri.

– Jos toinen haisee pahalle, sitä on hankala kompensoida muulla. Raha ja valta voivat saada toisen näyttämään paremmalta, mutta jos tämä haisee, toisen seksuaalinen kiinnostus saattaa lakata. Siinä ei rikkaus ei auta, Rantala tylyttää.

– Yksilöiden välillä on toki eroja. En tiedä, mikä hajumaailma esi-isillämme on ollut, mutta todennäköisesti silloin olemme haisseet voimakkaammin ja hajut ovat näytelleet suurta roolia lisääntymisessä.

Naisen hajuaistiin ja ominaishajuun vaikuttavat esimerkiksi kuukautiskierto tai e-pillerit.

– E-pillerit sotkevat parinvalintatilanteen päälaelleen. E-pillereitä syövä nainen alkaa suosia kumppania, jolla on samankaltainen perimä. Ovulaation lähestyessä hän kuitenkin suosii taas kumppania, jolla tuoksuu erilainen perimä, Rantala miettii.

– Mutta jos nainen aloittaa tai lopettaa e-pillerien käytön, kesken suhteen, mies ei enää haisekaan samalle, vaan päinvastoin. Tutkimusten mukaan tämä on linkitetty jopa erojen taustalle.

Samat tekijät, kuten hyvä terveydentila, jotka vaikuttavat tuoksuun, vaikuttavat Rantalan mukaan myös ulkonäköön.

– Useissa testeissä on osoitettu, että kun on haisteltu kauniina pidettyjä naisia sokkona, heitä on myös pidetty paremmantuoksuisina. Estrogeeni vaikuttaa hajun puoleensavetävyyteen ja osin ulkonäköönkin. Samoin yleinen terveys vaikuttaa ulkonäköön – kaikki vaikuttaa kaikkeen. Kauniseen ihmiseen yhdistetään tutkimusten mukaan myös enemmän positiivisia luonteenpiirteitä. Yksiselitteistä parinvalinta ei siis ole, Rantala summaa.

Lue keskiviikon Savon Sanomista, millä perusteella valitsemme hajuvetemme.