1970-luvulla puolet äideistä oli alle 23-vuotiaita

Pirjo Tiihonen, Sanna Inkinen

Terveydenhoitaja ja seksuaaliterapeutti Annu Hiekka-aho tapaa nykyään Kuopion kaupungin seksuaaliterveysneuvolassa naisia, jotka kokevat omalla kohdallaan vanhemmuuden haasteellisena, jopa mahdottomana. Vanhemmuus on jotain, johon on oltava täysin valmistautunut.

Jos raskaus yllättää, se voi aiheuttaa pakokauhun. Silloin aborttia perustellaan sillä, että ei koeta olevan valmiita äitiyteen. Pelätään myös, että lapsi ei ole terve, ja syytetään itseä siitä, jos on tehnyt raskauden aikana jotain väärin.

Hiekka-ahon mielestä lapsen saamisesta voi tulla iso projekti, ja vanhemmuus pitäisi suorittaa sataprosenttisesti lapsen ehdoilla. Samalla unohdetaan muu elämä, kuten parisuhde.

– Vielä parikymmentä vuotta sitten pariskunnasta molemmat saattoivat opiskella, ja lapsia tehtiin silti. Nyt odotetaan, että kaikki muut asiat on saatava valmiiksi, ennen kuin on lasten aika, sanoo Hiekka-aho.

– Sekin hidastaa lasten hankkimista, että isovanhemmat eivät enää ole aina lähellä auttamassa lapsiperheitä. Ennen he olivat jopa samassa pihapiirissä.

Tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta yhtyy Hiekka-ahon näkemyksiin:

– Ennen lapsia vain tuli. 1970-luvulla puolet äideistä oli alle 23-vuotiaita. Nykyään elämäntilannetta ja elämänkumppanin sopivuutta mietitään aiempaa tarkemmin.

Lisäksi lasta suunnittelevilta 20–29-vuotiailta puuttuu usein vertaisverkosto, kun ystävät eivät vielä ole lastentekovaiheessa ja omalla kohdalla lapsenteko voi tuntua uhkarohkealta.

Samalla työpaikalla ensimmäistä lastaan voivat odottaa 20- ja 40-vuotias nainen, mutta eri ikävaiheessa olevat äidit eivät välttämättä saa toisiltaan samalla tavoin sosiaalista tukea kuin ikätoverit.

Väestöliiton vuoden 2015 perhebarometrissä 15 prosenttia 20–40-vuotiaista nuorista aikuisista kertoi valitsevansa vapaaehtoisen lapsettomuuden. Aiemmin vastaava luku on ollut 5–7 prosenttia. Miettisen mukaan vapaaehtoinen lapsettomuus näyttää yleistyvän.

– On vielä vaikeaa ennustaa, onko suuntaus hetkellinen vai kasvava trendi, hän toteaa.

Kauhuskenaarioita on kuitenkin jo ehditty luoda. Iltapäivälehden otsikko viime viikolta kuului seuraavasti: ”Tilasto kertoo: Tätä vauhtia viimeinen suomalainen syntyy vuonna 2067.”

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut