Vammaiset ja seksi - opas tarttuu vaikeaan ja vaiettuun aiheeseen

Seksissä ja läheisyydessä erittyvä endorfiini on loistava lääke kipuihin, kuopiolainen Merja Leppälä huomauttaa. Sanna Jääskeläinen

Pirjo Tiihonen

Olimmepa terveitä tai vammaisia, nuoria tai ikäihmisiä, seksuaalisuus on aina osa elämäämme. Se on parhaimmillaan hyvinvointia lisäävä voimavara, tukahdutettuna ongelmia tuova purkautumaton tarve.

Seksuaaliterapeutti Tanja Rothin marraskuussa ilmestynyt opas Avusta ja ohjaa seksissä turvallisesti käsittelee vammaisten oikeuksia toteuttaa seksuaalisuuttaan sekä seksissä avustamista. Se on tarkoitettu henkilökohtaisille avustajille, laitosten henkilökunnalle sekä vammaisille.

– Jos vammautuisit niin, etteivät kätesi tai jalkasi toimisi, miten toteuttaisit seksuaalisuuttasi? Ehkä mieleesi tulisi ajatus pyytää apua toiselta ihmiseltä, toteaa Oulun Kynnys ry:ssä seksuaali- ja lisääntymisterveyden edistämistyötä tekevä Roth.

Osalle vammaisista on vamman takia vaikeaa tai mahdotonta harjoittaa seksiä yksin tai kumppanin kanssa. Silloin tarvitaan apua. Rothin mielestä vammaisen olisi hyvä kuitenkin ensin saada koulussa yhdenvertaista tietoa seksuaalisuudesta omalla kielellään, kuten viittomakielellä.

Hän näkee, että koulun seksuaalikasvatuksessa keskitytään nyt liikaa raskauden ja tautien ehkäisyyn. Tulisi myös opettaa tunnistamaan omia tunteita, mistä rakkaussuhteessa ja seksissä tulee hyvä – tai paha – olo.

– Vasta, kun tuntee omat tarpeensa ja rajansa, on ajankohtaista puhua seksissä avustamisesta ja tarpeesta siihen.

Vammaisia haastatelleen Rothin mukaan asia on osalle yhtä arkinen kuin kaupassakäynti avustajan kanssa. Osa taas ei halua tai uskalla pyytää apua seksiin. Taustalla saattaa olla muun muassa kieltävät asenteet vammaisuuteen ja seksuaalisuuteen tai uskonnolliset arvot, toisinaan taas kotikasvatus.

Osa vanhemmista välttää seksistä puhumista peläten, että vammainen nuori rakastuu, tulee raskaaksi ja saa vammaisen lapsen. Tai pelätään, että nuori pettyy rakkaudessa.

Rothin mukaan vammaisten kanssa työskentelevät ovat ottaneet oppaan hyvin vastaan. Tabujen rikkomiselle ja koulutukselle on suuri tarve. Useimmille heistä asia on työssä tuttu, ja he ovat odottaneet pelisääntöjä, miten seksissä avustaminen ja ohjaaminen tapahtuu kaikkien kannalta turvallisesti.

Rothista tärkeää on, ettei ketään pakoteta mihinkään. Sekä vammaisella että avustajalla on oltava itsemääräämisoikeus siihen, kuka saa koskea, milloin ja mihin. Vammaisen taas on kysyttävä henkilökohtaista avustajaa palkatessaan, onko tämä valmis auttamaan seksin harjoittamisessa. Tehtävästä voi halutessaan kieltäytyä.

Osa vammaisista toivoo, että seksissä avustaa tuttu työntekijä, osa toivoo tilanteeseen eri henkilöä, jolla olisi siihen koulutus.

– Kyse ei ole seksipalvelun ostamisesta, vaan seksin mahdollistamisesta ja seksuaalisuuden tukemisesta.

Seksissä voi olla avustajana passiivisesti tai aktiivisesti. Passiivinen avustaminen on esimerkiksi sitä, että vammaista autetaan pukeutumaan tärkeänä hetkenä haluamaansa asuun, annetaan hänelle seksiväline ja pestään se seksin jälkeen. Silloin avustaja ei useinkaan ole läsnä seksin aikana.

Kun avustetaan aktiivisesti, voidaan auttaa esimerkiksi liikuntavammaista pariskuntaa vaihtamaan yhdyntäasentoa. Koska ihminen on haavoittuvimmillaan alastomana, avustajalta kysytään kunnioittavaa ja läsnäolevaa asennetta ja toisen tarpeiden huomioimista. Silloin vammainen tuntee tilanteen helpommaksi.

Rothista on normaalia, että avustaja voi kiihottua tilanteessa tahattomasti. Hän ei saa silti koskaan tavoitella avustus- tai ohjaustilanteissa omaa mielihyvää.

– Asiasta ei koskaan saada ”normaalia”. Aihe on niin monitahoinen ja vähän käsitelty, että seuraavaksi minulta ilmestyy siitä kirja.

Kuopiolainen Merja Leppälä vammautui 23 vuotta sitten liikenneonnettomuudessa ja sai selkäydinvamman. Hänelle seksuaalisuus on perustarve, elämän suola ja osa persoonallisuutta.

Hän on Kuopion Kynnys ry:n ohjausryhmän jäsen ja ollut naimisissa Martti Leppälän kanssa 18 vuotta.

– Osa vammaisista tarvitsee apua seksissä, samoin kuin vamman takia voi tarvita apua pukeutumisessa. Mielestäni opas on tervetullut, toteaa Leppälä.

Hänestä seksuaalisuus on paljon muutakin kuin seksiä. Vammautumisen jälkeen hänen nykyisessä parisuhteessaan korostuu nyt entisestään kumppanin hyväksyvä läheisyys ja henkinen yhteys. Kun vammaisten kanssa puhutaan seksuaalisuudesta tai avustetaan siinä, Leppälästä toisen kunnioitus on äärimmäisen tärkeää. Hän pitää seksissä ja läheisyydessä erittyvää mielihyvähormoni endorfiinia loistavana lääkkeenä kipuihin.

– Vamma ei koskaan saisi olla este, jos haluaa olla läheisessä suhteessa.

Myös ohjaajaAnu Särkän mielestä jokaisella on oikeus toteuttaa seksuaalisuuttaan. Hän näkee, että Tanja Rothin oppaalle on selvä tarve. Särkkä työskentelee Perhe- ja Palvelukodit Suomalainen Oy:ssä, jossa pohditaan myös vammaisten seksuaalisuuteen liittyviä asioita.

Särkän mukaan työntekijöiltä pyydetään harvoin apua seksissä avustamisessa. Enemmänkin kysytään keskusteluapua siihen, mitä seksiin ja seksuaalisuuteen kuuluu, sekä ohjausta ehkäisyyn. Joskus kysytään apua apuvälineen hankinnassa. Varsinkin jos työntekijä on nuori, asia pohdituttaa työssä eettisesti.

– Mietitään, mihin saakka ohjaajan tulee avustaa, ja voiko hän kieltäytyä, jos ei tunne olevansa siihen valmis, Särkkä sanoo.

Tärkeää on, että asukkaan ja työntekijän turvallisuus on taattu kaikissa tilanteissa. Särkän mukaan kysymyksiin on vastattava tai sitten ohjattava vammainen seksuaalineuvojan puheille.

Tärkeää on olla hienotunteinen ja pysyä keskustelussa asiantuntijatiedossa.

– Omia kokemuksia ei voi jakaa asukkaan kanssa. Tulee myös muistaa, että jokainen kypsyy omassa tahdissaan.

Särkän mielestä koulussa tulisi antaa perustietoa seksuaalisuudesta myös vammaisille.

– Valitettavasti moni on jäänyt siitä paitsi.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut